Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξησε τα επιτόκια για τρίτη συνεχόμενη φορά

Κατά 0,25% με αποτέλεσμα το κύριο τραπεζικό επιτόκιο να φθάσει στο 0,75%.

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) αύξησε τα επιτόκια την Πέμπτη 17/3 καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας ψήφισε υπέρ μιας περαιτέρω αύξησης κατά

0,25% του κύριου τραπεζικού της επιτοκίου, φτάνοντας στο 0,75%. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό σύσφιξης της πολιτικής από το 1997, όταν η ΒοΕ εξασφάλισε την εξουσία να ορίζει ανεξάρτητα την πολιτική της.

Η ΒοΕ έχει σημειώσει σε προηγούμενες δηλώσεις ότι οποιαδήποτε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα εξαρτηθεί από τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό, οι οποίες στη συνέχεια ωθήθηκαν προς τα πάνω από την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες απειλές για τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Ήδη πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- που οδήγησε τις τιμές της ενέργειας σε άνοδο και θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό- ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο «έτρεχε» σε υψηλό 30 ετών.

Στην τελευταία συνεδρίασή της τον Φεβρουάριο, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής προχώρησε σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2004 και αύξησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στο 7,25% τον Απρίλιο.

Χθες, Τετάρτη αύξησε η FED τα επιτόκια για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα