«Καμπανάκι» από ΕΕ: Κίνδυνος να χαθούν οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα

Οι καταναλωτές κινδυνεύουν να χάσουν όλα τα χρήματά τους που έχουν επενδύσει σε κρυπτονομίσματα και θα μπορούσαν να πέσουν θύματα απάτης, ανέφεραν σε κοινή δήλωση την Πέμπτη οι εποπτικές αρχές κεφαλαιαγοράς, τραπεζών και ασφαλίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν την πολύ πραγματική πιθανότητα να χάσουν όλα τα επενδυμένα χρήματά τους εάν αγοράσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι τρεις αρχές της ΕΕ.

Η ανακοίνωσή τους έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άμεσων

προειδοποιήσεων προς τους καταναλωτές σχετικά με τα κρυπτονομίσματα από τις αρχές της ΕΕ, διευκρινίζοντας ότι οι καταναλωτές δεν έχουν καμία προστασία ή τυχόν αξιώσεις για αποζημίωση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν κάποια από τα 17.000 διαφορετικά κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένων των Βitcoin και του Ethereum, που αντιπροσωπεύουν το 60% της αγοράς, χωρίς να γνωρίζουν πλήρως τους κινδύνους, ανέφεραν.

«Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τους κινδύνους παραπλανητικών διαφημίσεων, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των influencers. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις υποσχόμενες γρήγορες ή υψηλές αποδόσεις, ειδικά αυτές που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές», ανέφερε η δήλωση.

Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι η κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή ορισμένων κρυπτονομισμάτων είναι υψηλή και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχει, σημειώνεται επίσης στη δήλωση.

Ευρωπαϊκή Ενωσηκρυπτονόμισμακρυπτονομίσματα
Keywords
Τυχαία Θέματα