Τι είναι το Net Metering και γιατί συνιστά το ‘’αύριο’’ της ενέργειας για πολλές επιχειρήσεις

Το Νet Μetering δεν είναι νέο, απλά πλέον κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος λόγω του υπέρογκου κόστους της συμβατικής ενέργειας. 

Η υπέρογκη αύξηση του κόστους της – συμβατικής – ενέργειας έχει ωθήσει τους τελευταίους μήνες, ακόμα περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν τις επιχειρήσεις στην εξέταση Plan B ή και C σε σχέση με το πως θα μπορούν να στραφούν σε άλλες μορφές ενέργειας, τόσο για σημαντική εξοικονόμηση κόστους όσο και για καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Και εδώ έρχεται το Net Metering και το «γιγαντιαίο» ΕΣΠΑ το οποίο ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης

στην εκπομπή ‘’Ενώπιος Ενωπίω». Το Net metering, επί της ουσίας, συνιστά τον συμψηφισμό της παραχθείσας με την καταναλωθείσα ενέργεια στην εγκατάσταση του αυτοπαραγωγού και συνδέεται κυρίως με τα φωτοβολταϊκά. Είναι ο συμψηφισμός παραγόμενης ‐ καταναλισκόμενης ενέργειας και εφαρμόζεται κυρίως για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε διάφορες χώρες όπως η Κύπρος, η Ιταλία, η Γερμανία, η Δανία και οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, το Νet Μetering επιτρέπει στον καταναλωτή να καλύψει ένα σημαντικό μέρος της ενέργειας που καταναλώνει, ενώ παράλληλα του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας που παράγει το φωτοβολταϊκό του σύστημα.

Το όφελος, μάλιστα, από την τοπική αυτοπαραγωγή είναι μεγάλο σε βάθος χρόνου, καθώς, με μια σχετικά μικρή σε κόστος επένδυση στην αρχή, ο αυτοπαραγωγός μπορεί να κερδίσει ακόμα και 75% μείωση στη συνολική χρέωση της ηλεκτρικής ενέργειας για τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Το Net Metering δεν είναι κάτι νέο, όμως τα τελευταία χρόνια, γίνεται όλο και πιο απαραίτητη η υλοποίησή του λόγω του υπέρογκου κόστους της ενέργειας: Με το Ν.4203/2013 (ΦΕΚ 235Α/1‐11‐2013) θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα των καταναλωτών να κάνουν χρήση του Νet Μetering, ενώ οι ρυθμίσεις αυτές τροποποιήθηκαν με το Ν.4254/2014 (ΦΕΚ 85Α/7‐4‐2014).

Τέλος, στις 30/12/2014 υπογράφηκε η υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία καταρτίζεται το Ειδικό Πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς για την κάλυψη ιδίων αναγκών τους, με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα