Τheracell: Ξεκινάει το 2022 η επένδυση για τη λειτουργία του τεχνολογικού πάρκου – Ποια εγκαταλελειμμένη περιοχή θα ζωντανέψει

Σε στενή συνεργασία με το Δήμο Κορίνθου βρίσκεται τον τελευταίο καιρό ο Υφυπουργός Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Χρήστος Δήμας, με στόχο την σύντομη εκκίνηση των εργασιών για το καινοτόμο project

Μεγάλη κινητικότητα φέρεται να υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή του Λεχαίου Κορινθίας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει ξεκινήσει η χαρτογράφηση και μελέτη της περιοχής στην οποία θα δημιουργηθεί το Τεχνολογικό Πάρκο Βιοτεχνολογίας και Καινοτομίας από την εταιρεία

βιοτεχνολογίας Theracell, με τις εργασίες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να ξεκινούν στις αρχές του 2022. Πρόκειται για το επενδυτικό σχέδιο «Εξατομικευμένες Κυτταρικές και Γονιδιακές Θεραπείες δίπλα στον Έλληνα Ασθενή (POCare Model)» που ενέκρινε προσφάτως η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων προϋπολογισμού 83 εκατομμυρίων ευρώ. Η εν λόγω επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 173 νέες θέσεις εργασίας έως το έκτο έτος της επένδυσης και συνολικά 512 μέχρι και το
τελευταίο έτος αυτής, το 2040.

Επί της ουσίας, πρόκειται για ανακατασκευή, σχεδόν εκ βάθρων για την ακρίβεια, της έκτασης στην οποία βρίσκονταν πριν από χρόνια η Περιφερειακή Αγορά Λεχαίου, η οποία έχει εγκαταλειφθεί ήδη από τον προηγούμενο αιώνα, ενώ μάλιστα μέρος της έχει μετατραπεί και σε σκουπιδότοπο, επειδή δεν είχε αξιοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια από κανέναν.

Το ακίνητο περιλαμβάνει έκταση 120 στρεμμάτων, η οποία ανήκε για χρόνια στην πρώην Αγροτική Τράπεζα, ενώ δεν έχει βρεθεί στο επίκεντρο κάποιας νέας επένδυσης εδώ και αρκετές δεκαετίες λόγω χρεών που υπήρχαν στην τράπεζα. Πλέον βρίσκεται στη δικαιοδοσία της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου).

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για πρώτη φορά που υπάρχει σχεδιασμός ενώ παλαιότερα είχαν γίνει κάποιες συζητήσεις αλλά δεν καρποφόρησαν, για την εν λόγω περιοχή, η οποία μάλιστα λόγω της εγκατάλειψης χρόνων είχε αρχίσει να φθίνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BusinessNews.gr, το σχέδιο της Theracell είχε περιέλθει σε γνώση του Υπουργείου Ανάπτυξης ήδη από το 2020, ως ένα οργανωμένο business plan, ενώ από την άνοιξη του 2021 ο αρμόδιος υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστος Δήμας είχε ξεκινήσει τις επαφές μέσω διαδικτύου με τον Δήμο Κορίνθου και αρμόδιους φορείς της περιοχής, προκειμένου να αρχίζουν να διευκρινίζονται οι λεπτομέρειες για την κατασκευή και να προχωρήσουν τα πρώτα διαδικαστικά σε σχέση με τις άδειες και τις μελέτες για το Πάρκο.

Στις συνομιλίες αυτές συμμετείχε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Βλαστός και δημοτικοί φορείς της περιοχής, ενώ συνεχίστηκαν μέχρι το φθινόπωρο, οπότε και έγινε περισσότερο γνωστό το σχέδιο. Έτσι τους πρώτους μήνες του 2022 αναμένεται να μπει σε τελική ευθεία και να ξεκινήσει η ανακατασκευή του πάρκου, στα 2/3 σχεδόν της έκτασης της Περιφερειακής Αγοράς Λεχαίου.

Από τοπικούς φορείς, πάντως, εκφράζεται η πεποίθηση ότι το συγκεκριμένο έργο θα τονώσει, όχι μόνο την περιοχή του Λεχαίου όπου θα υλοποιηθεί, αλλά όλο τον νομό Κορινθίας, καθώς όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «θα αξιοποιήσει ένα σημαντικό κομμάτι της περιοχής που ήταν για χρόνια χωρίς στόχο και παρέμενε ανενεργό, ενώ αναμένεται να δώσει και δουλειά σε αρκετούς κατοίκους της περιοχής, τουλάχιστον στην πρώτη φάση της κατασκευής».

Πριν το τέλος της χρονιάς, πάντως, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξουν νέες ανακοινώσεις από πλευράς του επιφορτισμένου με το εν λόγω έργο υφυπουργού Χρήστου Δήμα σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και την εταιρεία Theracell, προκειμένου να διευκρινιστούν δημοσίως οι τομείς της επένδυσης και να αναδειχθεί η προστιθέμενη αξία του για την κοινωνία της Κορίνθου.

Το who is Who του ιθύνοντα νου

Διαχειριστής της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από την συγκεκριμένη επένδυση, είναι ο Φώτης Σακελλαρίδης, ένα πρόσωπο που τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά στο χώρο της βιοτεχνολογίας στη χώρα μας.

Όντας manager της γνωστής φαρμακευτικής εταιρείας Janssen Cilag για δέκα χρόνια, από το 1997 μέχρι το 2007, από το 2009 μέχρι πριν από λίγες ημέρες, ήταν πρόεδρος της Qualia Farma, εταιρείας που εξειδικεύεται στην παραγωγή φαρμάκων, συμπληρωμάτων διατροφής.

Από το 2011 είχε προχωρήσει στην ίδρυση της Theracell, το project στο οποίο εστιάζει αποκλειστικά πλέον, με στόχο την ανάπτυξη προϊόντων βιοτεχνολογίας, διατηρώντας μάλιστα συνέργειες και με εταιρείες του εξωτερικού σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία.

Η εταιρεία ειδικεύεται στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων κυτταρικής και γονιδιακής θεραπείας και συμμετέχει στη διάθεση μιας ποικιλίας προϊόντων Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας (CGT).
Τα τελευταία χρόνια το θεραπευτικό χαρτοφυλάκιό της εκτείνεται στους τομείς της ορθοπεδικής, της δερματολογίας, της νεφρολογίας, της ανοσο-ογκολογίας και της επιδιόρθωσης και αναγέννησης ιστών, τομείς, οι οποίοι θα αποτελέσουν και κύριες κατηγορίες δραστηριοποίησης και στο επερχόμενο Πάρκο Βιοτεχνολογίας, μεταξύ άλλων.

Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι μία από τις φιλοδοξίες του ιδρυτή του πάρκου της Theracell για τους επόμενους μήνες σε ό,τι αφορά το εθνικό σύστημα υγείας, είναι η τοποθέτηση κινητών μονάδων έξω από τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, οι οποίες με αυτοματοποιημένη διαδικασία θα μπορούν να κάνουν παραγωγή κυτταρικών ή γονιδιακών θεραπειών, κάτι το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Theracell δεν είναι άγνωστη στον ιατρικό κλάδο. Δύο χρόνια πριν, είχε βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο, με αφορμή τη σύμπραξη με την εταιρεία Orgenesis για την κοινή τους συνεργασία με τον όμιλο Υγεία, με στόχο την παροχή κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών στους ασθενείς, καθιστώντας τότε το γνωστό θεραπευτήριο ως την πρώτη μονάδα που θα διέθετε μια τέτοια δυνατότητα στους νοσούντες.

Τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, ξεκινά η ίδια, μέσω τις δραστηριότητές της στο Βιοτεχνολογικό Πάρκο της Κορινθίας τη διαδικασία για την παροχή των συγκεκριμένων θεραπειών και υπηρεσιών, αλλάζοντας σταδιακά τον ιατρικό χάρτη.

Η επένδυση

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για συνολική επένδυση που θα αγγίξει τα 83-85 εκατ. ευρώ, στην πρώτη της φάση, ενώ μέσα στη χρονιά θα αρχίσουν να γίνονται κάποιες επαφές με εργαζόμενους και επιστήμονες από τον χώρο της βιοτεχνολογίας, με στόχο να στελεχώσουν μια συμπαγή ομάδα περίπου 180 εργαζομένων για να ξεκινήσουν οι εργασίες της εταιρείας.

Eνδιαφέρουσα είναι, πάντως, η οικονομική πορεία της εταιρείας Theracell μέσα στα αμέσως προηγούμενα χρόνια και εν μέσω πανδημίας.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2019, ο κύκλος εργασιών της ήταν μόλις 701.863 ευρώ, ενώ αντίστοιχα τα καθαρά της κέρδη άγγιξαν τα 158,5 χιλ. ευρώ.

Ένα χρόνο μετά και εν μέσω πανδημίας, η εν λόγω καινοτόμος επιχείρηση βρέθηκε με κύκλο εργασιών τα 6,63 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη της προσέγγισαν το 1,8 εκατ. ευρώ.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα