Θ. Παπαθανασόπουλος: Οι λύσεις της Schneider Electric στηρίζουν ένα βιωσιμότερο μέλλον

Μία από τις κορυφαίες διεθνώς εταιρείες στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας αποκαλύπτει τα νέα προϊόντα της που οδηγούν σε ένα νέο τεχνολογικό τοπίο και την βιώσιμη ανάπτυξη.     

Ο κ. Θανάσης Παπαθανασόπουλος, Sales Account Executive & Sustainability Leader, Schneider Electric, μας μίλησε για τα νέα προϊόντα της εταιρείας που οδηγούν στον ψηφιακό

μετασχηματισμό, εξασφαλίζοντας βιωσιμότητα και αποδοτικότητα.

Ποια είναι χαρακτηριστικά που κάνουν τις νέες υπηρεσίες και προϊόντα της Schneider Electric να ξεχωρίζουν;

Στόχος της Schneider Electric είναι μέσα από τις λύσεις και προϊόντα της, να προσφέρει στους καταναλωτές καινοτομία και μεγαλύτερη ευκολία προωθώντας παράλληλα τη βιωσιμότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κυκλοφορία του νέου τριφασικού συστήματος αδιάλειπτης παροχής ισχύος (UPS) Galaxy™ VL 200-500 kW (400V / 480V) για βιομηχανικές εφαρμογές. Το νέο, ενεργειακά αποδοτικό Galaxy VL είναι ένα εξαιρετικά υψηλό πρότυπο καινοτομίας ειδικά σχεδιασμένο, ώστε να βοηθά τους πελάτες να μεγιστοποιήσουν τις παραγωγικές τους διαδικασίες. Ως Green Premium προϊόν, προσφέρει κορυφαία απόδοσή και την καλύτερη δυνατή προστασία ισχύος στην κατηγορία του, υποστηρίζοντας τους στόχους βιωσιμότητας και ανακύκλωσης. Επιπλέον, ανακοινώσαμε πρόσφατα την εμπορική διαθεσιμότητα της νέας σειράς ‘πράσινων’ και ψηφιακών πινάκων διανομής μέσης τάσης SM AirSeT, μια επαναστατική λύση που σηματοδοτεί μια τολμηρή μετάβαση προς τη βιωσιμότητα, χρησιμοποιώντας αντί του αερίου SF6 το καλύτερο δυνατό αέριο, τον καθαρό αέρα (pure air). Έτσι, επιτρέπει στους χρήστες να επωφεληθούν πλήρως από τις ψηφιακές δυνατότητες για να ‘ξεκλειδώσουν’ την αξία των δεδομένων αποτελώντας παράλληλα την περιβαλλοντική εξέλιξη μίας από τις πιο δημοφιλείς σειρές προϊόντων της για δευτερεύουσα ηλεκτρική διανομή, το SM6.


Πόσο σημαντικό ρόλο θα παίξουν βιωσιμότητα και ψηφιοποίηση στην μετά την πανδημία παγκόσμια ανάκαμψη;
Βλέπουμε ήδη ισχυρές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση και πιστεύουμε ότι θα γίνονται εντονότερες όσο περνάει ο καιρός, ιδιαίτερα όσο αφήνουμε πίσω μας την πανδημία. Για την Schneider Electric, η ψηφιοποίηση ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μέλλοντος και διαμορφώνει νέες τάσεις που θα χρειαστεί να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις, προκειμένου να συνεχίσουν να είναι βιώσιμες, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητά τους. Στόχος μας είναι μέσω της ψηφιοποίησης, να διαμορφωθεί ένα ‘έξυπνο’ μέλλον με ‘έξυπνες’ πόλεις ενώ παράλληλα δεσμευόμαστε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι λύσεις της Schneider Electric για τις έξυπνες πόλεις εστιάζουν στην «έξυπνη» διαχείριση ενέργειας, στις μεταφορές, στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, στις δημόσιες υπηρεσίες, στα κτίρια και τις κατοικίες καθώς και στην «έξυπνη» ολοκλήρωση σε ενιαία πλατφόρμα όλων των παραπάνω συστημάτων. Βασικό εργαλείο για την επίτευξη όσων αναφέρθηκαν αποτελεί το EcoStruxure, η ανοιχτή, διαλειτουργική αρχιτεκτονική και πλατφόρμα της Schneider Electric. Παράλληλα, τα μικροδίκτυα πρόκειται να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο ενεργειακό τοπίο καθώς ένα πλήρως βελτιστοποιημένο μικροδίκτυο εξασφαλίζει την αξιοπιστία της ηλεκτρικής ισχύος από τους πόρους παραγωγής που διαθέτει ενώ μειώνει το ενεργειακό κόστος και το αποτύπωμα άνθρακα της κάθε επιχείρησης.

Πόσο βάρος πρέπει να δώσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην ψηφιοποίηση των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων; Πόσο σημαντικά είναι τα οφέλη που θα αποκομίσουν; Όπως ανέφερα και προηγουμένως, το EcoStruxure™, που είναι η ανοιχτή, διαλειτουργική αρχιτεκτονική και πλατφόρμα της Schneider Electric με δυνατότητα τοποθέτησης και άμεσης λειτουργίας (plug-and-play) και υποστήριξη του IoT για κατοικίες, κτίρια, Data Center, υποδομές και τη βιομηχανία, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στις καινοτόμες λύσεις μας που αποσκοπούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας. Η χρήση της πλατφόρμας σε εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρει πολλαπλά οφέλη στις επιχειρήσεις που στοχεύουν την ψηφιοποίηση, λαμβάνοντας εύχρηστα δεδομένα, ώστε να υποστηρίζονται στην λήψη αποφάσεων, πάντα με γνώμονα την προστασία των ατόμων, την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και στη μεγιστοποίηση της επιχειρησιακής συνέχειας και απόδοσης.

Τι κρίνετε απαραίτητο για να γίνει ο ηλεκτρισμός πιο "πράσινος" και κατ’ επέκταση βιωσιμότερος;
Πιστεύουμε ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι τεχνικά και οικονομικά δυνατή, τόσο σε ώριμες όσο και σε αναπτυσσόμενες οικονομίες. Σε πολλές χώρες, νέα επιχειρηματικά μοντέλα βοηθούν στη διαμόρφωση αποκεντρωμένων λύσεων όπως τα μικροδίκτυα και η αποθήκευση ενέργειας. Στις μεταφορές για παράδειγμα, τα ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούσαν να φτάσουν τουλάχιστον το 95% των νέων πωλήσεων και το 73% των κυκλοφορούντων ελαφρών οχημάτων έως το 2040 και αυτή θα έπρεπε να είναι η στόχευση όλων των επιχειρήσεων. Είναι γεγονός, ότι ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο ‘ηλεκτρικός’, με δεδομένο ότι η παραγόμενη ενέργεια θα προέρχεται περισσότερο από ανανεώσιμες πηγές, για τη μείωση των εκπομπών CO₂ και περιορισμού της τάσης υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σχεδόν το 80% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων προκαλείται από την ενέργεια που καταναλώνουμε και μάλιστα το 60% της ενέργειας αυτής είναι μη αποδοτική, που σημαίνει ότι συχνά χάνεται ή δεν αξιοποιείται. Η Schneider Electric παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις τόσο για B2B όσο και για B2C, που κυμαίνονται από την οικιακή έως τη δημόσια φόρτιση και στην υπόστηριξη των μεταφορών με λύσεις γρήγορης και αποδοτικής φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, στηρίζοντας ένα βιωσιμότερο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα