Τέλη Κυκλοφορίας: Προς παράταση δύο μηνών-Ηλεκτρονικά η κατάθεση πινακίδων

Έρχεται παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας,

Συνήθως, κάθε Δεκέμβριο οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων προβληματίζονται σχετικά με το εάν πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας ή να καταθέσουν πινακίδες. Ωστόσο, φέτος, λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού και

τον περιορισμό στις μετακινήσεις τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, αναμένεται να δοθεί παράταση πιθανότατα δύο μηνών για την πληρωμή τους, ενώ η κατάθεση των πινακίδων φέτος θα γίνει ηλεκτρονικά.

Σύμφωνα με διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, οι κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων που θέλουν να θέσουν το όχημά τους σε ακινησία, θα μπορούν να το πράξουν από το σπίτι τους, αποφεύγοντας τις ατελείωτες ουρές στις εφορίες.

Η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων θα γίνεται στην ειδική πλατφόρμα «MyCar», που αναμένεται να δημιουργήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με τον ιδιοκτήτη να δηλώνει την πρόθεσή του να θέσει το όχημά του σε ακινησία.

Το νέο στοιχείο είναι ότι ο ιδιοκτήτης δεν θα έχει υποχρέωση αποστολής των πινακίδων στην εφορία, θα αρκεί η δήλωσή του στην πλατφόρμα.

«Τσουχτερά» πρόστιμα για τους παραβάτες

Στην περίπτωση, όμως, που εντοπιστεί να κυκλοφορεί με το όχημα το οποίο θεωρητικά έχει θέσει σε ακινησία θα βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόστιμο 10.000 ευρώ. Αν μάλιστα υποπέσει για δεύτερη φορά στο ίδιο ατόπημα, τότε το πρόστιμο θα αυξάνεται στις 30.000 ευρώ, όσο δηλαδή αξίζει ένα καινούργιο αυτοκίνητο μεσαίας κατηγορίας.

Με την υποβολή δηλώσεων «ακινησίας» και την «κατάθεση» των πινακίδων:

Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα με κινητήρες μέχρι 1.928 κυβικά εκατοστά θα απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2021.Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών θα απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του έτους 2021 και δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο πολυτελούς διαβίωσης γλιτώνοντας ποσά που κυμαίνονται από 287 έως και πάνω από 4.000 ευρώ.Οι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων, ανεξαρτήτως κυβισμού, θα γλιτώσουν από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης για το έτος 2021. Στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν το 2022 δεν θα υπολογιστούν τεκμήρια διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους.

Σημειώνεται πως η κατάθεση των πινακίδων δεν συνιστά οριστική απόσυρση του αυτοκινήτου, αλλά απλή ακινησία.

Keywords
Τυχαία Θέματα