Συνεργάτες και σε άλλες εταιρείες Χόλτερμαν και van Poecke, που ελέγχουν την ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Συνδιοικούν την βελγική εταιρεία AtlasInvest Upstream. 

Τον περασμένο Ιούνιο διαβάζαμε διαρροές στον τύπο για την ψήφο εμπιστοσύνης που το fund AtlasInvest Holding B.V. έδινε στη διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (διορισμένη από το μέτοχο Reggeborgh-κάτοχο του 30% των μετοχών) αγοράζοντας αρχικά το 3,6% των μετοχών της ελληνικής εταιρείας και εν συνεχεία αποκτώντας σχεδόν το 10% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Αυτό που δεν διαβάσαμε ποτέ είναι η σχέση του

επικεφαλής της Reggeborgh, Χένρι Χόλτερμαν με τον επικεφαλής της AtlasInvest, Marcel Quirinus van Poecke, οι οποίοι είναι συνεταίροι σε διάφορες δουλειές.
Εκτός από τα κοινά ενδιαφέροντα στην εταιρεία πετρελαιοειδών Varo όπου Reggeborgh και AtlasInvest είναι μέτοχοι, τα φυσικά πρόσωπα Χόλτερμαν και van Poecke συνδιοικούν μία θυγατρική της AtlasInvest, που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για την εταιρεία AtlasInvest Upsteam, μία εταιρεία συμμετοχών και αυτή, η οποία αυξάνει και μειώνει συχνά το κεφάλαιό της για διάφορες δραστηριότητες με τις υπογραφές των Χόλτερμαν και van Poecke, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας που έχουν δημοσιευθεί στις βελγικές αρχές.

Τί σημασία έχει αυτό;

Όπως είναι γνωστό οι μέτοχοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και συγκεκριμένα η Reggeborgh, η Atlas και η Astro Bank (πρώην μέτοχος που πούλησε μετοχές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Atlas), ελέγχονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για συντονισμένη μετοχική συμπεριφορά, δηλαδή για το εάν οι επενδυτικές αποφάσεις και η συμμετοχή στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι το αποτέλεσμα συνεννόησης ή όχι. Αυτό έχει σημασία γιατί η Reggeborgh μαζί με τους άλλους μετόχους απέκτησαν ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου τέτοιο (πάνω από 33,3%) που ενεργοποιεί τη διαδικασία υποβολής δημόσιας πρότασης για την αγορά και άλλων μετοχών που δεν κατέχουν. Αυτή η διαδικασία προβλέπεται έτσι ώστε οι υπόλοιποι μέτοχοι και γενικά οι επενδυτές να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι ήδη κάποιος μέτοχος ενδιαφέρεται να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών μιας εισηγμένης εταιρείας σε Χρηματιστήριο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να ορίσει και τη διοίκηση και να έχει αυξημένο ρόλο στη λήψη των αποφάσεων. Στην περίπτωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η Reggeborgh έχει ορίσει διοίκηση έχοντας επισήμως μόνο το 30% των μετοχών, αγνοώντας όμως άλλους μετόχους που επίσης απέκτησαν το 30% της εταιρείας χωρίς να γνωρίζουν όμως ότι η Reggeborgh ελέγχει μαζί με άλλους μετόχους μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών και μπορεί να ελέγξει την εταιρεία. Όμως, η απόκρυψη τυχόν συντονισμένης δράσης συνιστά παραπλάνηση επενδυτικού κοινού και αποτελεί σοβαρή παράβαση για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που εποπτεύει τη σχετική αγορά.

Θυμίζουμε πως ο Χόλτερμαν έστειλε εξώδικα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γιατί τόλμησε η εποπτική αρχή να ερευνήσει τυχόν συντονισμένη μετοχική συμπεριφορά των μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενώ επισκέφτηκε τόσο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, την ώρα που ελεγχόταν από την εποπτική αρχή.

Από τότε που έστειλε τα εξώδικα και απειλούσε τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μέχρι σήμερα ο ανήσυχος επιχειρηματίας δεν έχει δημοσιοποιήσει είτε επισήμως είτε μέσω διαρροών εάν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις από την εποπτική αρχή, εάν συνεννοήθηκε με άλλους μετόχους όπως έχει καταγγελθεί δημοσίως και εάν τέτοιες συμπεριφορές έχουν επαναληφθεί και σε άλλες περιπτώσεις, όπως φημολογείται.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα