Συνεχίζει την άνοδο το ρούβλι

«Έπεσε» κάτω και από τα 84 ανά 1 δολάριο.

Περαιτέρω ενίσχυση έναντι του δολαρίου σημειώνει το ρούβλι την Πέμπτη καθώς ξεπερνά και την αναλογία 1 προς 84, με την αγορά να επικεντρώνεται στο τι σημαίνει η απαίτηση της Μόσχας να πληρωθούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου της σε ρούβλια.

Το πρωί της Πέμπτης το ρούβλι ήταν 1,5% ισχυρότερο έναντι του δολαρίου στις 83,30 μονάδες, κοντά σε υψηλό ενός μήνα και πλέον, ενώ έναντι του ευρώ κέρδιζε 1,7% φτάνοντας στο 1 προς 92,59.

Το ρωσικό νόμισμα επεκτείνει τα κέρδη που

σημείωσε την περασμένη εβδομάδα αφότου ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε να πληρώνεται το φυσικό αέριο που εξάγεται στην Ευρώπη σε ρούβλια, μια κίνηση που έχει «θορυβήσει» τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η δυναμική που ωθεί το ρούβλι υψηλότερα τον τελευταίο καιρό είναι σε κάποιο βαθμό τεχνητή, σύμφωνα με το Reuters. Το νόμισμα, το οποίο κυκλοφορούσε ελεύθερα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, τώρα υπόκειται σε ελέγχους κεφαλαίων, απαγόρευση αγοράς δολαρίων και ευρώ σε μετρητά και άλλα τιμωρητικά μέτρα.

Στη διατραπεζική αγορά, οι προσφορές για το ρούβλι έφτασαν τις 75 έναντι του δολαρίου την προηγούμενη συνεδρίαση και κυμαίνονταν γύρω στο 82 την Τετάρτη.

Τι έχει κάνει η Μόσχα για να ενισχύσει το ρούβλι;

Όπως γράφει το CNN, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει κάνει εκπληκτικά βήματα τις τελευταίες εβδομάδες για να παρέμβει στην αγορά, εφαρμόζοντας πολιτικές για να εμποδίσει τους επενδυτές και τις εταιρείες να πουλήσουν το νόμισμα και άλλα μέτρα που τους αναγκάζουν να το αγοράσουν.

- Η κεντρική τράπεζα έχει υπερδιπλασιάσει τα επιτόκια στο 20%. Αυτό ενθαρρύνει τους Ρώσους αποταμιευτές να διατηρούν τα χρήματά τους σε τοπικό νόμισμα.
- Οι εξαγωγείς έχουν λάβει εντολή να ανταλλάξουν το 80% των εσόδων τους σε ξένο νόμισμα με ρούβλια αντί να διατηρούν σε δολάρια ΗΠΑ ή ευρώ.
- Οι Ρώσοι χρηματιστές έχει απαγορευτεί να πωλούν τίτλους που κατέχουν αλλοδαποί.
- Οι κάτοικοι δεν επιτρέπεται να κάνουν τραπεζικές μεταφορές εκτός Ρωσίας.
- Η Ρωσία έχει απειλήσει να απαιτήσει πληρωμή για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, όχι σε ευρώ ή σε δολάρια.

Τι πρέπει να προσεχθεί: Αυτά τα μέτρα επέτρεψαν στη Μόσχα να δημιουργήσει τεχνητή ζήτηση για το ρούβλι. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι ότι με τη ρωσική οικονομία ραγισμένη, κανείς δεν θέλει στην πραγματικότητα να αγοράσει το νόμισμα από μόνος του. Όταν αρθούν οι περιορισμοί, η ζήτηση για το ρούβλι θα μειωθεί και η αξία του θα μειωθεί, ίσως δραματικά.

Το ίδιο ισχύει και για το ρωσικό χρηματιστήριο. Ο δείκτης αναφοράς MOEX παρουσίασε ανοδική τάση όταν οι συναλλαγές ξανάρχισαν πριν από μια εβδομάδα μετά από μια μακρά διακοπή λόγω του πολέμου, αλλά οι αναλυτές λένε ότι αυτό οφείλεται στους περιορισμούς που ισχύουν, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων. Μόνο 33 μετοχές επετράπη να διαπραγματευτούν όταν η αγορά άνοιξε ξανά. Όταν οι συναλλαγές επεκτάθηκαν σε όλες τις μετοχές αυτή την εβδομάδα, ο δείκτης υποχώρησε ξανά.

Έχοντας αυτό κατά νου, η ανάκαμψη του νομίσματος και των κινήσεων στο χρηματιστήριο δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ένδειξη ότι η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται σε ανάκαμψη. Η χώρα αντιμετωπίζει τη βαθύτερη ύφεση από τη δεκαετία του 1990 και η οικονομία θα συρρικνωθεί για πέμπτο συνεχόμενο έτος, σύμφωνα με πρόσφατη πρόβλεψη της S&P Global Market Intelligence.

Keywords
Τυχαία Θέματα