Στο limit up οι μετοχές εταιρειών που κατασκευάζουν μηχανές πολέμου και οπλικά συστήματα

Η μετοχή της γερμανικής Rheinmetall AG σημειώνει άνοδο 24,24%.

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μετά τις πρόσθετες κυρώσεις της ΕΕ και των συμμάχων της κατά των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων έφερε νέα πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ειδικά στον κλάδο των τραπεζών. Ταυτόχρονα, η αλλαγή του γεωπολιτικού σκηνικού και οι δηλώσεις των ηγετών της ΕΕ (Σολτς και ΝΑΤΟ) για αναθεώρηση της αμυντικής πολιτικής και τη διενέργεια μεγάλων εξοπλισμών οδηγεί

στο limit – up τις μετοχές των ετιαρειών που δρασητριοποιούνται σε αυτόν τον κλάδο.
Έτσι, μπορεί οι τιμές των τραπεζικών μετοχών να καταγράφουν πολύ μεγάλη πτώση στο άνοιγμα των χρηματιστηρίων τη Δευτέρα, αλλά οι μετοχές εταιρειών οπλικών συστημάτων σημειώνουν διψήφιο ποσοστό ανόδου.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της γερμανικής Rheinmetall AG σημειώνει άνοδο 24,24%, της ιταλικής Leonardo SPA +16,46%, της σουηδικής SAAB +15.02%, της βρατενικής ΒΑΕ ενισχύεται 14,12% και της γαλλικής Thales 12.04%.
Αντίθετα, οι μετοχές των τραπεζών υποχωρούν γενικότερα και περισσότερο των τραπεζών που έχουν έκθεση σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ή γενικότερα δρασητριότητες, όπως οι αυστριακές τράπεζες Erste Bank και Raifeisen Bank.

Εκτ’ός τραπεζών σημαντική πτώση 48% καταγράφει η μετοχή της Polymetal International, που είναι ρωσική εταιρεία με έδρα τη Βρετανία και δραστηριοποιείται στην επεξεργασία πολύτιμων μετάλλων.
Επίσης πτώση 21% σημειώνει η μετοχή της νορβγικής εταιρείας Nokian Renkaat Oyj που είναι ο κουρυφαίος βιομηχανικός παραγωγός ελαστικών της Σκανδιναβίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα