Ελεγχόμενη πτώση στην Ευρώπη αλλά βουτιά τραπεζών - Υποχώρηση σχεδόν 500 μονάδων στα futures του Dow Jones

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν με πτώση από 1% με 2% ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 υποχωρούν 2,12% και του Nasdaq -2,3%.

Το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων δείχνει ελεγχόμενη πτώση που κυμαίνεται από 0,95% για τον δείκτη FTSE στο Λονδίνο μέχρι 2,27% για τον δείκτη CAC στο Παρίσι. Ο δείκτης DAX στη Φρανγκφούρτη υποχωρεί 2,07%. Συνολικά ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 1,28% ενώ των επιλεγμένων μετοχών ο Stoxx 50

υποχωρεί 2,43%.

Ο κλάδος που υποφέρει ςείναι οι τράπεζες. Η Societe Generale υποχωρεί 8,33%, η αυστρικαή Erste Bank 9.31% και η επίσης αυστριακή Raiffeisen 14%.

Οι μετοχές των τραπεζών υποχωρούν καθώς θα χάσουν ένα μέρος των δραστηριοτήτων τους λόγω του αποκλεισμού από το swift ρωσικών τραπεζών. Ηδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την αδυναμία της αυστριακής τράπεζας Sberbank να εξυπητρετήσει τις υποχτρεώσεις της λόγω υπεραναλήψεων.

Πτωτικά κινούνται και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών νωρίς τη Δευτέρα (28/2), καθώς οι επενδυτές είναι ανήσυχοι για τις οικονομικές επιπτώσεις των συγκρούσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Dow Jones υποχώρησαν 515 μονάδες. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 υποχώρησαν 2,12% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 έχασαν 2,3%.

Οι αμερικανικές και οι παγκόσμιες μετοχές παρουσίασαν ασταθείς συναλλαγές την περασμένη εβδομάδα καθώς κλιμακώθηκαν οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Dow σημείωσε την τρίτη εβδομάδα απωλειών του. Ο S&P 500 και ο Nasdaq έκλεισαν την εβδομάδα με πράσινο, σημειώνοντας άνοδο 0,8% και 1,1%, αντίστοιχα.

Ο Nasdaq Composite εξακολουθεί να βρίσκεται σε διόρθωση, περίπου 15% από το κλείσιμο του ρεκόρ του. Ο Dow και ο S&P 500 βρίσκονται λίγο έξω από την περιοχή διόρθωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα