"Στάσιμη" η ρωσική εισβολή σχεδόν σε όλα τα μέτωπα, εκτιμά το Λονδίνο - Δεκάδες άμαχοι νεκροί στο Τσερνίχιβ

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανοίξουν την Πέμπτη εννέα "ανθρωπιστικοί διάδρομοι",

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμένει σε μεγάλο βαθμό στάσιμη σε όλα τα μέτωπα με τις ρωσικές δυνάμεις να υφίστανται βαριές απώλειες και να επιτυγχάνουν μηδαμινή πρόοδο από ξηράς, θαλάσσης και αέρος τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας.

"Η ουκρανική αντίσταση παραμένει σταθερή και καλά συντονισμένη. Η μεγάλη πλειονότητα του ουκρανικού εδάφους, περιλαμβανομένων όλων των μεγάλων πόλεων,

παραμένει σε ουκρανικά χέρια", όπως αναφέρεται.

Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης (ΝΥΤ) αναφέρουν ότι σε 21 ημέρες η Ρωσία έχασε τουλάχιστον 7.000 στρατιώτες στα ουκρανικά πεδία μάχης, δηλαδή περισσότερους από όσους έχασαν οι ΗΠΑ σε 20 χρόνια στο Ιράκ και Αφγανιστάν συνολικά.

Στο μεταξύ, τους 53 έφτασαν οι νεκροί από τον ρωσικό βομβαρδισμό στην πόλη Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας την Πέμπτη (17/3). "Υποστήκαμε μεγάλες απώλειες, 53 πολίτες σκοτώθηκαν χθες", επεσήμανε ο Βιάτσεσλαβ Κλάους.

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανοίξουν σήμερα εννέα "ανθρωπιστικοί διάδρομοι" για την απομάκρυνση αμάχων από διάφορες ουκρανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Μαριούπολη, την οποία πολιορκεί εδώ και ημέρες ο ρωσικός στρατός.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κάλεσε τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας να επισκεφθούν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας σε ένδειξη αλληλεγγύης. Σε δηλώσεις που έκανε στην γερμανική ταμπλόιντ Bild που κυκλοφορεί ο Μοραβιέτσκι σημείωσε ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων χωρών της ΕΕ θα πρέπει να ταξιδέψουν στο Κίεβο, να κοιτάξουν στα μάτια τις γυναίκες και τα παιδιά εκεί και να τους βοηθήσουν να σώσουν τις ζωές τους και την ανεξαρτησία τους. Οι Ουκρανοί πολεμούν για τις αξίες της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου, προσέθεσε.

Οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβενίας μετέβησαν στο Κίεβο με το τρένο την Τρίτη και συνάντησαν εκεί τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ένδειξη υποστήριξης.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Γερμανία Αντρί Μέλνικ δήλωσε ότι ενώ το ταξίδι αυτό μπορεί να ήταν μια συμβολική πολιτική κίνηση, "έδωσε ωστόσο στους ανθρώπους -στους περισσότερους από 2 εκατομμύρια που έχουν παραμείνει στην πόλη- κουράγιο". Ο Μέλνικ παρότρυνε επίσης τον Σολτς να ταξιδέψει στο Κίεβο σε σχόλια που έκανε στο Bild Live. "Θα ήταν καλό αν ο καγκελάριος Σολτς μπορούσε να επισκεφθεί το Κίεβο κάποια στιγμή για να δει την καταστροφή και να πάρει μια αίσθηση αυτού που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι εδώ", σημείωσε.

Ο ΟΗΕ καλεί τις χώρες να προσφέρουν προστασία σε όλους τους πρόσφυγες

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) χαιρέτισε την αντίδραση των προηγμένων χωρών στην ουκρανική κρίση προσφυγών και τις κάλεσε να ενεργήσουν με αντίστοιχο τρόπο απέναντι στους πρόσφυγες και από άλλες εμπόλεμες περιοχές, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής ή θρησκείας.

Περισσότερα από 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, στην πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία έχουν δεχθεί τους πρόσφυγες προσφέροντάς τους βοήθεια και προσωρινή άδεια παραμονής, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν ήδη μετακινηθεί πιο δυτικά.

Επιτρέπεται σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα να φύγουν από τη Μαριούπολη

Επιτρέπεται σε πολιτικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης να φύγουν από την πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης, σύμφωνα με τον δήμαρχό της, τον Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Περίπου 6.500 ΙΧ αυτοκίνητα έφυγαν από τη Μαριούπολη τις τελευταίες δύο ημέρες, όμως καθώς δεν είχε κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός αναγκάστηκαν να βγουν από την πόλη ενώ δεχόταν πυρά, πρόσθεσε.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι ο ανθρωπιστικός διάδρομος στη Μαριούπολη δεν λειτούργησε χθες και κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι δεν έπαψε να βομβαρδίζει.

Οι ουκρανικές αρχές είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε απομάκρυνση των αμάχων αλλά δεν είναι διατεθειμένες να εκθέσουν τους αμάχους σε κίνδυνο, σε βομβαρδισμούς στους δρόμους, πρόσθεσε. Ωστόσο, όσοι μπορέσουν να φθάσουν ως την Μπερντιάνσκ, 70 χιλιόμετρα δυτικά, θα μεταφερθούν κατόπιν στη Ζαπορίζια, σημείωσε.

Πάντα σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, πάνω από 6.000 κάτοικοι της Μαριούπολης, ανάμεσά τους 2.000 παιδιά, απομακρύνθηκαν από το λιμάνι στρατηγικής σημασίας τις προηγούμενες 24 ώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα