Στα 3,1 δισ. ευρώ η αύξηση κεφαλαίου της EDF

Προκειμένου να αντλήσει ρευστότητα και να βελτιώσει τα οικονομικά της τα οποία επιδεινώθηκαν καθώς επιδοτεί τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος των Γάλλων καταναλωτών. 

Η γαλλική δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού Electricite de France SA (EDF) που ελέγχεται σε ποσοστό 85% από το γαλλικό δημόσιο προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου αξίας 3,1 δισ. ευρώ. Το ποσό της αύξησης κεφαλαίου είναι μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά προβλεπόταν πριν από έναν μήνα, καθώς η ανάγκη της

για μετρητά είναι μεγαλύτερη.

Η EDF επιδιώκει να ενισχύσει τα οικονομικά της, καθώς μια σειρά γεγονόταν όπως η παύση λειτουργίας κάποιων αντιδραστήρων και η οικονομική στήριξη των καταναλωτών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας επηρέασαν αρνητικά τα οικονομικά της και τη ρευστότητά της. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει πολλά μέτρα ενόψει μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης που σχεδιάζει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν -- ο οποίος δήλωσε αργά την Πέμπτη, ορισμένα περιουσιακά στοιχεία του EDF θα πρέπει να κρατικοποιηθούν.

Η τιμή διάθεσης των μετοχών είναι 6,35 ευρώ ανά μετοχή, με περίοδο εγγραφής από τις 23 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η EDF. Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι το γαλλικό δημόσιο θα επενδύσει περίπου 2,65 δισ. ευρώ που είναι το ποσό που του αναλογεί με βάση τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο.

Αρχικά, και συγκεκριμένα στις 18 Φεβρουαρίου 2022 η διοίκηση της EDF δήλωσε ότι θα πουλήσει μετοχές αξίας περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Έκτοτε έχει αναθεωρήσει υψηλότερα το ποσό λόγω της μείωσης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Εκτός από την πώληση νέων μετοχών, η EDF έχει σχέδια να διαθέσει περιουσιακά στοιχεία και να προσφέρει στους επενδυτές τη δυνατότητα να λαμβάνουν τα μερίσματά τους σε μετοχές αντί για μετρητά. Τα κέρδη της εταιρείας, τα οποία ενισχύθηκαν πέρυσι από τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπορούσαν να υποχωρήσουν έως και 70% το 2022.

Keywords
Τυχαία Θέματα