Πετρέλαιο: Στα 109,39 δολάρια το βαρέλι το Brent, στα 105,91 το WTI

Οι τιμές έχουν πέσει από τα υψηλά 14 ετών που σημειώθηκαν πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.

Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν το ράλι τους την Παρασκευή (18/3) στο τέλος της τρίτης ασταθούς εβδομάδας του εμπορίου, αφού η μικρή πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας προκάλεσε το φάσμα αυστηρότερων κυρώσεων και παρατεταμένης διακοπής της προσφοράς πετρελαίου.

Παρά τις αποτυχίες στο πεδίο της μάχης και τις κυρώσεις από τη Δύση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δείξει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης. Η τέταρτη ημέρα συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών πραγματοποιήθηκε μέσω βιντεοσυνδέσμου, αλλά το Κρεμλίνο είπε ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent εκτινάχθηκαν 2,75 δολάρια ή 2,6% στα 109,39 δολάρια το βαρέλι , μετά την άνοδο σχεδόν 9% την Πέμπτη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο από τα μέσα του 2020.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν 2,93 δολάρια ή 2,9%, στα 105,91 δολάρια το βαρέλι .

Παρά την ανάκαμψη, και τα δύο συμβόλαια αναφοράς τελειώνουν την εβδομάδα με πτώση περίπου 3%, αφού είχαν διαπραγματευτεί σε εύρος 16 δολαρίων. Οι τιμές έχουν πέσει από τα υψηλά 14 ετών που σημειώθηκαν πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.
«Ακόμα περιμένω περισσότερη αστάθεια. Υπάρχει ακόμα πολλή αβεβαιότητα εκεί έξω», δήλωσε ο Τζάστιν Σμιρκ, ανώτερος οικονομολόγος στη Westpac στο Σίδνεϊ.

Η συρρίκνωση της προσφοράς από τις κυρώσεις στη Ρωσία, οι πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν, η μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου και οι ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα που πλήττουν τη ζήτηση, όλα οδήγησαν σε ένα "τρενάκι του τρόμου" κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Η αναλύτρια της RBC Capital, Helima Croft, προειδοποίησε ότι οι απώλειες από τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας πιθανότατα θα αποδειχθούν διαρκείς και ότι τα αντισταθμιστικά βαρέλια είναι σε έλλειψη.

Υπογραμμίζοντας τις περιορισμένες προμήθειες, η συμβουλευτική FGE ανέφερε ότι τα αποθέματα προϊόντων στην ξηρά σε βασικές χώρες είναι 39,9 εκατομμύρια βαρέλια χαμηλότερα για αυτήν την περίοδο του έτους σε σχέση με τον μέσο όρο 2017-2019 και επίσης 45 εκατομμύρια βαρέλια χαμηλότερα από έτος σε έτος.

Η αστάθεια έχει τρομάξει τους επενδυτές από την αγορά πετρελαίου, κάτι που με τη σειρά του είναι πιθανό να επιδεινώσει τις διακυμάνσεις των τιμών, είπαν οι έμποροι, οι τραπεζίτες και οι αναλυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα