Σε απόγνωση οι ξενοδόχοι: «Χαμένο ακόμα και το Πάσχα»

Δύσκολη υπόθεση θεωρούνται, εξάλλου, τα συνέδρια και οι μεγάλες διοργανώσεις που ''τόνωναν'' την κίνηση στα καταλύματα ανά τη χώρα. 

Μετά από μια δύσκολη γιορταστική περίοδο που επισκιάστηκε από την επέλαση της Όμικρον, τουλάχιστον σε ένα μέρος της, οι ξενοδόχοι ανά την Ελλάδα βρίσκονται σε στάση αναμονής προκειμένου να διεκδικήσουν περισσότερα μέτρα για το ερχόμενο τετράμηνο μέχρι να ανοίξει η θερινή σεζόν, το οποίο λόγω της κατάστασης με τη συνεχή άνοδο των κρουσμάτων θεωρείται ‘’χαμένο’’.

Είναι χαρακτηριστικό ότι

η τουριστική περίοδος Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς και του τετραημέρου των Θεοφανείων δεν ικανοποίησε, σε μεγάλο βαθμό, τους ξενοδοχειακούς φορείς ανά τη χώρα.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων η προσέλευση του κόσμου περιορίστηκε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά αποκλειστικά σε τριήμερα και δεν έφτασε πάνω από 80%.

Αυτό, δε, συνέβη χάρη στους ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής, οι οποίοι κατάφεραν στις περισσότερες περιπτώσεις να βρουν, εξαιτίας των χαμηλών πληροτήτων μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, δωμάτια ακόμα και σε παραδοσιακά δημοφιλείς προορισμούς όπως η Αράχωβα.
Χειρότερη, ωστόσο, ήταν η εικόνα σε ό,τι αφορά τα Θεοφάνεια, καθώς τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα κορονοιού της μετάλλαξης Όμικρον είχαν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, με τις πληρότητες να αγγίζουν το 50-60% ανά χειμερινό θέρετρο.

Η αντίστοιχη πληρότητα το 2019, καθώς το 2020 δεν θεωρείται συγκρίσιμο για τους ξενοδόχους λόγω lockdown είχε προσεγγίσει το 90%, τόσο τα Χριστούγεννα, όσο και την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια, με μέσο όρο τις 5 βραδιές ανά κατάλυμα και με έμφαση στα χειμερινά τουριστικά θέρετρα, αλλά και αυτά που βρίσκονταν κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τουριστικούς φορείς, ο τζίρος των γιορτών για το 2021 είναι μειωμένος τουλάχιστον στο μισό σε σύγκριση με αυτόν του 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε καλύτερη κατάσταση φέτος βρέθηκαν περιοχές στις οποίες υπήρχαν σε κοντινή απόσταση θεματικά πάρκα όπως τα Τρίκαλα και η Δράμα, καθώς σε αυτές η παραμονή ανά κατάλυμα διαρκούσε περισσότερες ημέρες και αφορούσε τόσο τα ξενοδοχεία των πόλεων, όσο και τα γύρω χωριά που διέθεταν παραδοσιακούς ξενώνες, ενώ υπήρξε και ρεύμα οδικού τουρισμού από Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Σερβία.
Και σε αυτές τις περιοχές, ωστόσο, οι οποίες σε άλλες χρονιές είχαν 100% πληρότητα από πολύ νωρίς, τόσο η μετάλλαξη και ο φόβος του κόσμου, όσο και το γεγονός ότι η είσοδος στα θεματικά πάρκα επιτρέπονταν μόνο στους εμβολιασμένους επισκέπτες επέδρασαν αρνητικά, μειώνοντας ελαφρά τις αναμενόμενες αφίξεις.

Σύμφωνα με όσα, επίσης, έγιναν γνωστά οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τις φετινές γιορτές ήταν η ορεινή Αρκαδία, ο νομός Ιωαννίνων, τόσο η πόλη όσο και τα Ζαγοροχώρια, τα Λουτρά Πόζαρ και τα χωριά του Πηλίου.

Στον αντίποδα, σημαντικές απώλειες είχαν οι μεγάλες πόλεις όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη που για πολλούς κατοίκους της περιφέρειας αποτελούν city break για την περίοδο των γιορτών λόγω των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, καθώς οι πληρότητες σε μεγάλα ξενοδοχεία μόλις που έφτασαν το 50%, ενώ σχεδόν άδεια ήταν, καθ΄όλη τη διάρκεια των γιορτών, τα ξενοδοχεία σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας όπως η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη, οι οποίες σε άλλες χρονιές κατόρθωναν και είχαν τουλάχιστον 40% πληρότητα.

Με φόντο την μετάλλαξη Όμικρον και την ενεργειακή κρίση, οι ξενοδόχοι δεν προσδοκούν άλλες αφίξεις για τα Σαββατοκύριακα της χειμερινής περιόδου, ενώ με χαμηλές πληρότητες αναμένεται και το επόμενο διαθέσιμο τριήμερο, αυτό της Καθαράς Δευτέρας, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς θεωρούν ότι μέχρι τις αρχές Μαρτίου δεν θα έχει υπάρξει καθαρό τοπίο σε σχέση με την πανδημία, κάτι που πιθανόν θα αποτρέψει τον κόσμο να ταξιδέψει όσο έκανε το 2019.

Όλα αυτά συμβαίνουν με φόντο ένα, επίσης, δύσκολο 2021, με τη θερινή σεζόν να διαρκεί δύο μήνες και την πλειοψηφία των ξενοδόχων να μην έχουν πληρωθεί για τα προγράμματα ‘’Τουρισμός για όλους’’ και ‘’Κοινωνικός τουρισμός’’, παρότι έχουν περάσει αρκετοί μήνες και τα προβλήματα ρευστότητας είναι σε γνώση του αρμόδιου Υπουργείου.

Την αρνητική εικόνα, επίσης, ενισχύει και το γεγονός ότι πολλά συνέδρια ανά την Ελλάδα αποφασίστηκε, με φόντο την Όμικρον, να αναβληθούν, παρότι το φθινόπωρο είχε υπάρξει εκ νέου μια ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα, καθώς και μεγάλες διοργανώσεις όπως η Agrotica στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα πάντως με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο «ο στόχος μας πια είναι το καλοκαίρι, θεωρούμε ότι έχει χαθεί όλο το επόμενο χρονικό διάστημα, κυρίως λόγω της μετάλλαξης Όμικρον που έχει κάνει διστακτικούς τόσο τους ταξιδιώτες εντός Ελλάδος, όσο και αυτούς από το εξωτερικό. Θεωρούμε ότι όσο περνά ο καιρός θα είναι καλύτερα τα πράγματα, αλλά θα είναι δύσκολο να προσελκύσουμε πλέον νέους επισκέπτες τα τριήμερα της άνοιξης, ακόμα και το Πάσχα».

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζονται οι συζητήσεις με το Υπουργείο Τουρισμού για περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου τους επόμενους μήνες, την στιγμή που οι πρώτες εξαγγελίες σε σχέση με την ενεργειακή κρίση και το πρόγραμμα Συν-Εργασία κρίνονται προς τη θετική κατεύθυνση.
Καμπάνια χειμερινού τουρισμού: Την… πρόλαβε η μετάλλαξη
Την ίδια στιγμή, την κατάσταση δεν φαίνεται να σώζει ούτε η περίφημη καμπάνια χειμερινού τουρισμού του ΕΟΤ, η οποία θα ξεκινούσε μέσα στον Δεκέμβριο, καθώς λόγω της έκρηξης της μετάλλαξης δεν ξεκίνησε ποτέ να λανσάρεται μέσα από ΜΜΕ και Social media στις χώρες - στόχους, παρότι είχε οργανωθεί τους προηγούμενους δύο μήνες από τον ΕΟΤ σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.
Παρότι είχαν γίνει όλες οι ενέργειες με στόχο, για πρώτη φορά στα τουριστικά ελληνικά χρονικά, να υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια προσέλκυσης επισκεπτών κατά τη διάρκεια όλης της χειμερινής περιόδου και όχι μόνο την περίοδο των γιορτών λόγω της μετάλλαξης του κορονοιού κρίθηκε ότι το λανσάρισμα αυτή τη χρονική στιγμή και με τις περισσότερες χώρες – στόχους να έχουν περιορισμούς στα ταξίδια θα ήταν ‘’δώρον άδωρον’’.
Ωστόσο, σύμφωνα με αρμόδιους φορείς, η τεχνογνωσία και η οργάνωση της συγκεκριμένης καμπάνιας, αν όλα προχωρήσουν καλά και εξασθενήσει η πανδημία, θα χρησιμοποιηθεί για το φθινόπωρο του 2022, οπότε και αναμένεται να έχει ομαλοποιηθεί περισσότερο η κατάσταση.
Όπως είχε γίνει αρχικά γνωστό, η καμπάνια αυτή θα περιελάμβανε συνολική προσέγγιση των πιθανών επισκεπτών μέσω σποτ, εντύπων και Social media, ενώ θα επικεντρωνόταν κυρίως σε 15 χώρες, με τις οποίες έχει απευθείας αεροπορική σύνδεση η χώρα μας.
Στόχος, επίσης, της συγκεκριμένης διαφημιστικής προβολής ήταν και οι Έλληνες ταξιδιώτες, μεγάλο ποσοστό των οποίων έχουν άδεια, λόγω επαγγέλματος, κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου ή του χειμώνα και με αυτόν τον τρόπο θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν άγνωστες περιοχές της χώρας μας.
Αυτή τη φορά, κατά τον οργανισμό, «πρωταγωνιστές» στην καμπάνια αυτή δεν θα ήταν οι θερινοί τουριστικοί προορισμοί ή τα νησιά της Ελλάδας, αλλά περιοχές οι οποίες έχουν να επιδείξουν πολύ καλής ποιότητας τουριστικό προϊόν για τους χειμερινούς μήνες, όπως η Κεντρική Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος.

Keywords
πασχα, πασχα 2012, καθαρα δευτερα, ελλαδα, Πρωτοχρονιά, Χριστούγεννα, αραχωβα, lockdown, τρικαλα, δραμα, αθηνα, θεσσαλονικη, city, καβαλα, αλεξανδρουπολη, agrotica, καλοκαιρι, καιρος, εοτ, μμε, media, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, δωρο χριστουγεννων, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, δωρο πασχα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, χειμερινοι προορισμοι, θερινη ωρα, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, δωρο πασχα 2012, κοινωνικος τουρισμος, agrotica, χιονοδρομικα, χωρες, αδεια, βουλγαρια, γνωση, εοτ, εργασια, ζαγοροχωρια, ηπειρος, μμε, νησια, ξενοδοχεια, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, αρκαδια, αφιξεις, βορεια, γεγονος, γινει, διαστημα, δωματια, ευκαιρια, υπαρχει, εμφάνιση, ιδια, υπηρχαν, υποθεση, θεσσαλια, θετικη κατευθυνση, εικονα, κινηση, μακεδονια, μηνες, ορεινη αρκαδια, πελοποννησος, προβληματα, προγραμματα, ρευμα, σερβια, σεζον, ταξιδια, τζιρος, τριημερο, φθινοπωρο, φοβος, φοντο, φορα, χιονοδρομικα κεντρα, χρονικα, city, ελληνικα, εμφαση, χωρα, υπουργειο, media, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα