Μόνο δύο σχήματα ΓΕΚ Τέρνα - Ιντρακάτ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το ΣΔΙΤ υδροδότησης €291 εκατ. του υπ. Υποδομών

Συνθήκες χαλαρού ανταγωνισμού με ευθύνη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, άφου έμεινε εκτός διαγωνισμού η ΕΥΔΑΠ

Μόνο δύο εταιρικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το διαγωνισμό του υπουργείου Μεταφορών Υποδομών για το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ (291 εκατ. ευρώ) που περιλαμβάνει τη λειτουργία και συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) της πρωτεύουσας (δηλαδή το δίκτυο που φέρνει το νερό από το κανάλι του

Μόρνου στην πρωτεύουσα). Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος την Πέμπτη 20/1/2022 εμφανίστηκαν δύο μόνο σχήματα η ΕΛΛΑΚΤΩΡ (με τις θυγατρικές της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και Ηλέκτωρ) και η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Intrakat.

Εκτός διαγωνισμού, τέθηκε η ΕΥΔΑΠ όπως αποκάλυψε το ρεπορτάζ του BusinessNews.gr αφού το αρμόδιο υπουργείο και ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής δεν φρόντισαν να συμμετέχει και η ΕΥΔΑΠ, με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να έχει τον ελάχιστο δυνατό ανταγωνισμό. Η ΕΥΔΑΠ, η οποία έχει την συντήρηση και λειτουργία του συγκεκριμένου έργου εδώ και 40 χρόνια είχε εκδηλώσει πρόθεση συμμετοχής στο διαγωνισμό αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω αδράνειας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Για το θέμα της μη συμμετοχής στο διαγωνσμό, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ εξέδωσε ανακοίνωση στη οποία αναφέρει ότι πράγματι είχε δηλώσει την πρόθεσή της να διεκδικήσει το έργο. Όμως, η εταιρεία εξηγεί ότι η συμμετοχή της στο σχετικό διαγωνισμό ήταν εφικτή υπό την προϋπόθεση να τροποποιηθεί ο ιδρυτικός νόμος της εταιρείας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο, όπως επισημαίνει, δεν έγινε «έως και την προθεσμία υποβολής φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 20/1/2022, παρά τις σχετικές ενέργειες της εταιρείας, και συνεπώς, η ΕΥΔΑΠ δεν δύναται να συμμετάσχει στην Α' φάση του ανωτέρω διαγωνισμού».

Με άλλα λόγια, με ευθύνη του υπουργείου και του αρμόδιου υπουργού δημιουργήθηκαν συνθήκες χαλαρού ανταγωνισμού με την εμφάνιση δύο μόνο σχημάτων και δεν εξασφαλίστηκε πιο ανταγωνιστική διαδικασία με τη συμμετοχή και της ΕΥΔΑΠ, που ενδεχομένως θα οδηγούσε σε καλύτερο αποτέλεσμα για το ελληνικό δημόσιο, που είναι και ο φορέας του έργου.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα