Σ. Γκούμας, SQ Learn: Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε 2 εκατ. ναυτικούς με e-learning

«Αν οι ναυτιλιακές εταιρείες δεν εφαρμόσουν ό,τι πιο καινοτόμο υπάρχει στην τεχνολογία, δεν μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές», ανέφερε. 

Για τις δυνατότητες της ψηφιοποίησης της ελληνικής ναυτιλίας μίλησε πρόσφατα ο CEO της SQ Learn, Σπύρος Γκούμας.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Σπύρος Γκούμας, αναφερόμενος στην εκπαίδευση των ανθρώπων της ναυτιλίας, είπε πως «ό,τι φτάνει στο cluster της ναυτιλίας ως ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να περάσει από δύο φάσεις εκπαίδευσης: την αρχική κατάρτιση για τα βασικά πτυχία και, κυρίως, τη συνεχιζόμενη

κατάρτιση, που είναι υποχρεωμένη η ναυτιλία να κάνει. Όλη αυτή η διαδικασία για τη ναυτιλία, σε ποσοστό τουλάχιστον 90%, γίνεται εξ αποστάσεως. Η ναυτιλία είναι από τους κλάδους που εδώ και πολλά χρόνια έχουν υιοθετήσει αυτό το μοντέλο, λόγω της φύσης της. Ο ναυτικός πάνω στο πλοίο δεν μπορεί να εκπαιδευτεί παρά μόνο εξ αποστάσεως, με τεχνολογικά μέσα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει η δυνατότητα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μεγάλου αριθμού ναυτικών, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της SQLearn εξήγησε ότι «όσο περνάει ο καιρός και οι τεχνολογίες αναπτύσσονται και το Διαδίκτυο μας δίνει μεγαλύτερες ευκαιρίες, ενισχύει ακόμα περισσότερο την τάση για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ώστε ακόμα και το σύνολο των 2 εκατομμυρίων ναυτικών που ταξιδεύουν αυτήν τη στιγμή σε όλον τον κόσμο μπορούμε να τους εκπαιδεύσουμε με το e-learning».

Περιγράφοντας το πώς αυτό το μοντέλο εκπαίδευσης συμβάλλει στη βιωσιμότητα του κλάδου, ο κ. Γκούμας σημείωσε ότι «καθώς η ναυτιλία είναι ένας παγκόσμιος κλάδος, οι εταιρείες έχουν άμεσο διεθνή ανταγωνισμό. Άρα, αν δεν ενσωματώσουν ό,τι πιο καινοτόμο υπάρχει στην τεχνολογία, δεν μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα, που οι τεχνολογίες τρέχουν πάρα πολύ γρήγορα, οι ναυτιλιακές είναι υποχρεωμένες να δημιουργήσουν πλοία τα οποία ενσωματώνουν όλες τις νέες τεχνολογίες. Την ίδια ώρα, οι διεθνείς οργανισμοί που διαμορφώνουν τη νομοθεσία για τη ναυτιλία, όσο περνάει ο καιρός ενσωματώνουν αυστηρότερους κανόνες. Έτσι, δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα παρακολούθησης από τη μία της ενσωμάτωσης της τεχνολογίας στα πλοία και από την άλλη της ενημέρωσης του προσωπικού για τους νέους κανονισμούς. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως αν η ναυτιλία δεν είχε ήδη ενσωματώσει στην καθημερινότητά της την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δεν θα μπορούσε να ικανοποίησει αυτές τις απαιτήσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες για να συνεχίσει να λειτουργεί ανταγωνιστικά».

Καταλήγοντας, ο κ. Γκούμας τόνισε ότι «η μέθοδος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχει πολύ αυστηρούς κανόνες και είναι μία διαδικασία πολύ καλά οργανωμένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα