Πόσο εκτεθειμένες στην ουκρανική κρίση είναι οι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τι προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 

Σε μικρούς ή μεγαλύτερους κινδύνους τόσο στο άμεσο μέλλον, όσο και μακροπρόθεσμα εκτίθενται, λόγω της ουκρανικής κρίσης, αρκετές από τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες, από διαφορετικούς κλάδους, κυρίως των αλεύρων, καθώς η Ουκρανία συνιστά έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σίτου στην Ευρώπη και των πρώτων υλών.

Εξάλλου, είναι εκτεταμένη η βεντάλια των εταιρειών εκείνων που είτε είχαν θυγατρική

στην Ουκρανία, είτε συνδέονταν με σχέση συνεργασίας μέσω προμηθευτών στο κομμάτι των πρώτων υλών, ενώ στο κάδρο μπαίνουν και οι τυχόν συνέργειες με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους σε σχετικές ερωτήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τις δραστηριότητές τους, οι εταιρείες επισημαίνουν τους κινδύνους και δίνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για το άμεσο μέλλον.

Εντύπωση προκαλεί πάντως ότι δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει η Coca Cola HBC, η οποία έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στις χώρες αυτές, διαθέτει παραγωγικές μονάδες και πραγματοποιεί μεγάλο μέρος των πωλήσεων της. Αντίθετα, εκπρόσωπός της ρωτήθηκε και απάντησε στο Reuters.

Coca-Cola HBC: Εκλεισε το εργοστάσιο στην Ουκρανία

Η εταιρεία εμφιάλωσης αναψυκτικών Coca-Cola HBC έκλεισε το εργοστάσιό της στην Ουκρανία και ζήτησε από το προσωπικό στη χώρα να παραμείνει στο σπίτι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος της στο Reuters.

«Θα εξετάσουμε το θέμα τις επόμενες ημέρες», σημείωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας σε γραπτή δήλωση.

Η ελληνική εταιρεία, ένας από τους πολλούς εμφιαλωτές της Coca-Cola παγκοσμίως, δραστηριοποιείται επίσης στη Ρωσία, που είναι από τις μεγαλύτερες αγορές της. Εκτός από πιθανή μέιωση της ζήτησης λόγω των προβλημάτων εφοδιασμού στην Ουκρανία μπορεί να προέλθει και από την υποτίμηση του νομίσματος της Ρωσίας (ρούβλι).

Μύλοι Λούλη: Ελάχιστες πωλήσεις σε Ρωσία - Ουρανία, 17% της αξίας των σιτηρών του 2021 από τη Ρωσία
Κατά πληροφορίες από τον όμιλο, δεν υπάρχει σημαντική έκθεση σε κίνδυνο, καθώς οι πωλήσεις σε Ρωσία και Ουκρανία είναι αμελητέες.
Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά τις αγορές σιτηρών από τις χώρες αυτές και ειδικότερα από την Ρωσία, κατά το προηγούμενο έτος αυτές αποτελούσαν το 17% της αξίας των συνολικών σιτηρών που άλεσε ο όμιλος.
Εξάλλου, σύμφωνα με όσα τονίζονται από τους Μύλους Λούλη, ο όμιλος εισάγει πρώτες ύλες από αρκετές χώρες και έτσι έχει εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προμήθεια από τις εμπλεκόμενες χώρες.
Ωστόσο, στην παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι εφικτή η εκτίμηση της ενδεχόμενης επίπτωσης επί του κύκλου εργασιών, των αποτελεσμάτων και της οικονομικής θέσης του ομίλου, καθότι δεν μπορούν να προβλεφθούν ακόμη τα μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα της εμπλοκής.

Μύλοι Κεπενού: Το 33% της συνολικής αξίας αγορών σιτηρών από Ρωσία - Ουκρανία

Από πλευράς της εισηγμένης Μύλοι Κεπενού τονίζεται ότι το ποσοστό της αξίας των αγορών σε πρώτες ύλες (σιτηρά) για τη χρήση 2021 από τις χώρες αυτές ανήλθε σε 33% της συνολικής αξίας αγορών σιτηρών.
Η εταιρεία αναφέρει ότι παρακολουθεί τις συνεχόμενες εξελίξεις σχετικά με την ένταση στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις τιμές αγοράς, καθώς και στη ροή προμηθειών τις επόμενες ημέρες.
Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλου: Αγορές σίτου από Ρωσία και Ουκρανία σε ποσοστό 32% το 2021
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο όμιλος κατά τη χρήση 2021 και κατά τη χρήση 2020 προέβη σε αγορές σίτου (που αποτελεί την πρώτη ύλη για την Αλευροβιομηχανία) προέλευσης Ρωσίας και Ουκρανίας, μέσω τρίτων προμηθευτών, με τις αγορές αυτές, για τη χρήση 2021 αντιπροσωπεύουν περίπου το 32% της αξίας των συνολικών αγορών σίτου του ομίλου, ενώ για τη χρήση 2020 το 29,5% αντίστοιχα.
Κατά τη διοίκηση της εταιρείας, η πολεμική σύγκρουση των δύο αυτών χωρών θα επιφέρει διαταραχές στον εφοδιασμό των Ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) χωρών με σιτάρι αυτής της προέλευσης, γεγονός που με τη σειρά του θα επηρεάσει το κόστος παραγωγής αλεύρου.
Ωστόσο, στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή η εκτίμηση της επίπτωσης της Ρωσο-Ουκρανικής σύγκρουσης στον κύκλο εργασιών, τα αποτελέσματα και την οικονομική θέση της εταιρείας και του ομίλου, την στιγμή που η εταιρεία προσανατολίζεται στις λοιπές αγορές σίτου (στις οποίες ούτως ή άλλως έχει πρόσβαση) με γνώμονα την απρόσκοπτη τροφοδοσία της παραγωγικής της διαδικασίας και την κατά το δυνατόν συγκράτηση της αναπόφευκτης ανόδου του κόστους του τελικού προϊόντος.

Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος: Αγοράζουμε το 32% των πρώτων υλών

Η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε ότι δεν πραγματοποιεί πωλήσεις στις χώρες αυτές, αλλά πραγματοποιεί αγορές πρώτων υλών: Στη χρήση του 2021 και το 2020, προέβη σε αγορές σίτου (που αποτελεί την πρώτη ύλη για την Αλευροβιομηχανία) προέλευσης Ρωσίας και Ουκρανίας, μέσω τρίτων προμηθευτών. Οι αγορές αυτές, για τη χρήση 2021 αντιπροσωπεύουν περίπου το 32% της αξίας των συνολικών αγορών σίτου του Ομίλου, ενώ για τη χρήση 2020 το 29,5% αντίστοιχα.

Η εταιρεία επίσημαίνει ότι η πολεμική σύγκρουση των δύο χωρών θα επιφέρει διαταραχές στον εφοδιασμό των Ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) χωρών με σιτάρι αυτής της προέλευσης, γεγονός που με τη σειρά του θα επηρεάσει το κόστος παραγωγής αλεύρου. Στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή η εκτίμηση της επίπτωσης της Ρωσο-Ουκρανικής σύγκρουσης στον κύκλο εργασιών, τα εποτελέσματα και την οικονομική Θέση της εταιρείας και του ομίλου.

Η διοίκηση της εταιρείας προσανατολίζεται στις λοιπές αγορές σίτου (στις οποίες ούτως ή άλλως έχει πρόσβαση) με γνώμονα την απρόσκοπτη τροφοδοσία της παραγωγικής της διαδικασίας και την κατά το δυνατόν συγκράτηση της αναπόφευκτης ανόδου του κόστους του τελικού προϊόντος.

Τέλος, η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει πως λόγω της μακράς λειτουργίας της αλευροβιομηχανίας (που ιδρύθηκε το 1912 στον Πειραιά ως ατομική επιχείρηση του Κωνσταντίνου Ι. Σαραντόπουλου) έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές και διάφορες έκρυθμες καταστάσεις, τις οποίες κατάφερε και ξεπέρασε προσαρμοζόμενη επιτυχώς.


ΣΙΔΜΑ: Εξάρτηση σε προμήθεια πρώτης ύλης από περιοχές της Ουκρανίας και Ρωσίας

Όπως επισημαίνει η ΣΙΔΜΑ, αναφορικά με το οικονομικό έτος 2021, το ποσοστό του κύκλου εργασιών που σχετιζόταν με πωλήσεις εισαγόμενων προϊόντων από την παραπάνω χώρες αφορούσε περί το 6,5% επί του συνόλου.
Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των αγορών προϊόντων από την παραπάνω χώρες αφορούσε περί το 6,8% επί του συνόλου των εισαγωγών της εταιρείας, ενώ τα στοιχεία του ενεργητικού της εταιρείας δεν έχουν κάποια έκθεση στις παραπάνω χώρες.
Από την εταιρεία σημειώνεται πως έχει μεγάλη διασπορά προμηθευτών από διάφορες χώρες ώστε να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχεια στην εφοδιαστική της αλυσίδα. Ωστόσο αρκετοί από τους παραγωγούς χάλυβα, εξαρτώνται σε κάποιο μη αμελητέο βαθμό σε προμήθεια πρώτης ύλης από περιοχές της Ουκρανίας και Ρωσίας. Σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι αδύνατος κάθε υπολογισμός της επίπτωσης των πρόσφατων εξελίξεων στην Ουκρανία και Ρωσία στις δραστηριότητες των προμηθευτών μας και επακόλουθα στις αντίστοιχες δραστηριότητες της εταιρείας.

Η διοίκηση κάνει, δε, λόγο για τις έμμεσες επιδράσεις των πρόσφατων εξελίξεων στην Ουκρανία και Ρωσία, αναφερόμενη ότι σε ενδεχόμενη παρατεταμένη διένεξη, το κόστος ενέργειας στην ευρωζώνη και κατά συνέπεια στη χώρα μας θα αυξηθεί ωθώντας υψηλότερα τον πληθωρισμό.

ELTON: Αναστολή λειτουργίας της θυγατρικής στο Κίεβο
Κλειστή είναι προσωρινά η θυγατρική Elton Corporation LLC της ELTOΝ με έδρα το Κίεβο. Σύμφωνα με όσα τονίζονται στην ανακοίνωση της εταιρείας «με άξονα την απόλυτη ασφάλεια των ανθρώπων της εταιρείας μας και των οικογενειών τους, έχουμε εκδώσει σχετικές οδηγίες ώστε να παραμείνουν σε ασφαλή μέρη, ενώ προχωρήσαμε στην αναστολή της λειτουργίας της θυγατρικής μας μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια και να επανέλθουν οι ρυθμοί της καθημερινής ζωής στην κανονικότητα».

Την ίδια στιγμή, αναφέρεται ότι η «προσωρινή αυτή αναστολή της θυγατρικής του ομίλου μας στην Ουκρανία, δεν αναμένουμε να επηρεάσει σημαντικά τον όμιλο. Η συμμετοχή της Ουκρανικής θυγατρικής στα οικονομικά μεγέθη της ΕΛΤΟΝ δεν εμπίπτει στα επίπεδα σημαντικότητας και ως εκ τούτου δεν επιφέρει ουσιώδη επίδραση σε αυτά, τόσο ως προς την οικονομική θέση, τον κύκλο εργασιών όσο και στα αποτελέσματα. Επιπροσθέτως, τονίζεται ότι δεν υπάρχει σοβαρή έκθεση της θυγατρικής στην τοπική αγορά ενώ ο όμιλος ως πάγια τακτική λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα εξασφάλισης και προστασίας της οικονομικής θέσης του».

Τζιρακιάν Profil: Μέτρα προστασίας μέσω της ενίσχυσης της διασποράς των προμηθειών της σε Α’ ύλες από άλλες χώρες

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι εμπλεκόμενες χώρες Ουκρανία και Ρωσία αποτελούν σημαντικές πηγές παραγωγής Α’ υλών χάλυβα τόσο για την παγκόσμια αγορά όσο και για τον εγχώριο χαλυβουργικό κλάδο. Η Profil προμηθεύεται σταθερά και επί πολλά έτη, Α’ ύλες από τις ανωτέρω αγορές χάλυβα καλύπτοντας μέρος των αναγκών της. Κατά το έτος 2021 η εταιρεία κάλυψε από τις ανωτέρω αγορές μόνο το 17% των αναγκών της σε χάλυβα, ενώ η αναλογία των διατηρούμενων αποθεμάτων της ανέρχεται στο 3% του ενεργητικού της.
Την ίδια στιγμή, παρακολουθώντας την κλιμάκωση της έντασης, όλο το προηγούμενο διάστημα, έλαβε μέτρα προστασίας μέσω της ενίσχυσης της διασποράς των προμηθειών της σε Α’ ύλες από άλλες χώρες.
Από την εταιρεία, δε, σημειώνεται ότι δεν πραγματοποιούνται πωλήσεις στις αγορές των εμπλεκομένων χωρών και επομένως δεν αναμένεται άμεση απώλεια πωλήσεων από την ένταση που έχει προκληθεί, ενώ καθώς η πολεμική σύγκρουση των εμπλεκομένων χωρών εξελίσσεται και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς, η πρόβλεψη της έκτασης και διάρκειας των επιχειρηματικών και οικονομικών επιπτώσεών της είναι δυσχερής και το πλήρες φάσμα των πιθανών συνεπειών που θα επιφέρει για την παγκόσμια οικονομία είναι δύσκολο να προβλεφθεί στο παρόν στάδιο.

Αφοι Χ. Κορδέλλου: Για τα είδη ουκρανικής προέλευσης υπάρχουν εναλλακτικοί προμηθευτές

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την εταιρεία Αφοί Κορδέλλου, δεν έχει στοιχεία του ενεργητικού της, ούτε πραγματοποιεί πωλήσεις σε Ουκρανία και Ρωσία.
Μάλιστα, κατά τη χρήση 2021, δεν πραγματοποίησε καμία αγορά από τη Ρωσία, ενώ οι αγορές που πραγματοποίησε από την Ουκρανία κάλυψαν το 17% των συνολικών αγορών εμπορευμάτων.
Εξάλλου, όπως τονίζεται από την εταιρεία, για τα είδη ουκρανικής προέλευσης που αγόρασε η εταιρεία το 2021, υπάρχουν εναλλακτικοί προμηθευτές, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και σε άλλες γειτονικές χώρες.
«Οι εξελίξεις είναι πολύ πρόσφατες για να μας επιτρέψουν να κάνουμε αξιόπιστες εκτιμήσεις αναφορικά με την επίδραση τους στις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας» επισημαίνει η Αφοί Κορδέλλου και προσθέτει: «H διοίκηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές της ώστε να μπορεί εγκαίρως να αξιολογεί τις διακυμάνσεις των τιμών και την επίπτωση στη διαθεσιμότητα των προϊόντων, ώστε να προσαρμόζει τη στρατηγική της εξισορροπώντας τους οικονομικούς δυνητικούς κινδύνους και εξασφαλίζοντας την ομαλή εξυπηρέτηση των πελατών της. Στην περίπτωση που η κρίση έχει μεγάλη διάρκεια, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της θα επανεκτιμηθούν και η Εταιρεία θα ενημερώσει σχετικά το επενδυτικό κοινό».

Σαράντης ΑΒΕΕ: Το εργοστάσιο της ERGOPACK στο Kaniv δεν λειτουργεί προσωρινά

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την Σαράντης ΑΒΕΕ, η εταιρεία δραστηριοποιείται στις αγορές της Ουκρανίας και της Ρωσίας μέσω των κατά 100% θυγατρικών του εταιρειών ERGOPACK LLC και HOZTORG LLC αντίστοιχα. Οι πωλήσεις της Ergopack LLC το 2021 αντιπροσωπεύουν το 6,7% επί των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου και οι πωλήσεις της Hoztorg LLC το 2021 αντιπροσωπεύουν το 0,5% επί των συνολικών πωλήσεων του ομίλου. Με βάση το έτος 2020 το ΕΒΙΤ της Ergopack LLC αντιπροσωπεύει το 2,96% και το ΕΒΙΤ της Hoztorg LLC το 0,07% επί του συνολικού ΕΒΙΤ του Ομίλου, αναλογία που δεν αναμένεται να είναι σημαντικά διαφορετική το έτος 2021 και θα ανακοινωθεί προσεχώς καθώς τα αποτελέσματα του Ομίλου για το προηγούμενο έτος δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί. Οι αγορές από την Ουκρανία αφορούν τις δραστηριότητες σε αυτή την χώρα και αποτελούν ποσοστό μικρότερο του 5% των ενοποιημένων αγορών. Με βάση το Α’ εξάμηνο του 2021 τo ενεργητικό της Ergopack LLC αποτελεί το 7,6% του ενεργητικού του ομίλου. Αντίστοιχα, τo ενεργητικό της Hoztorg LLC αποτελεί το 0,2% του ενεργητικού του ομίλου, ενώ η αναλογία δεν αναμένεται να είναι σημαντικά διαφορετική κατά την 31.12.2021.
Σύμφωνα με τα όσα τονίζει, έως σήμερα δεν υπάρχει κάποια συνέπεια από την κλιμακούμενη ένταση επι του κύκλου εργασιών, των αποτελεσμάτων και της οικονομικής θέσης των θυγατρικών, ενώ προβλέψεις για μελλοντικές επιπτώσεις δεν είναι εφικτές όσο βρίσκονται σε εξέλιξη τα γεγονότα στην Ουκρανία. Σημειώνεται δε, ότι σχεδόν 50% των πωλήσεων της Ergopack προέρχεται από εξαγωγές προς γειτονικές χώρες και οι οποίες βασίζονται στο USD.
Η διοίκηση του ομίλου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και διατηρεί συχνή επικοινωνία με τις θυγατρικές, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η κλιμάκωση, ενώ ήδη έχουν μελετηθεί και καταρτιστεί διάφορα ειδικά πλάνα χειρισμού ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης προκειμένου να διασφαλιστεί η μελλοντική απρόσκοπτη λειτουργία των θυγατρικών, τόσο σε επίπεδο εφοδιαστικής αλυσίδας, όσο και σε επίπεδο παραγωγής, καθώς και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων.
Σε συνέχεια των εξελίξεων, και πάντα με γνώμονα την ασφάλεια του προσωπικού, το εργοστάσιο της ERGOPACK που βρίσκεται στο Kaniv, δεν λειτουργεί προσωρινά, ενώ τα επόμενα βήματα της εταιρείας θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των γεγονότων.

Τράπεζες

Πειραιώς Financial Holdings: Μόλις 0,2% του ενεργητικού οι δραστηριότητες στην Ουκρανία

Οι δραστηριότητες του ομίλου στην Ουκρανία αφορούν σε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, την JSC Piraeus Bank ICB, επισημαίνεται από την εταιρεία καθώς και σε επενδύσεις ακινήτων που αντιστοιχούν σε περίπου 0,2% του συνολικού ενοποιημένου ενεργητικού της. Αυτό τονίζεται από την Πειραιώς Financial Holdings, η οποία, όμως, δεν παύει να παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Κλωστουφαντουργίες

Φιερατέξ: Δεν είναι ακόμα εφικτή η εκτίμηση της ενδεχόμενης επίπτωσης

Όσον αφορά στις πωλήσεις προς και τις αγορές από τις εμπλεκόμενες χώρες, η εταιρεία δεν έχει έκθεση καθώς δεν έχει καθόλου εμπορικές συναλλαγές με τις χώρες αυτές. Ωστόσο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «στην παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι εφικτή η εκτίμηση της ενδεχόμενης επίπτωσης επί του κύκλου εργασιών, των αποτελεσμάτων και της οικονομικής θέσης της εταιρίας, καθότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακόμη, το πώς θα επηρεάσει μεσοπρόθεσμα η σημερινή εμπλοκή τις τιμές της ενέργειας καθώς και τις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου κατευθύνεται ο κύριος όγκος των πωλήσεων της εταιρείας». Την ίδια στιγμή και η εταιρεία «ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ Α.Β.Ε.Ε.» επισημαίνει ότι δεν έχει καμία συναλλαγή στις δύο αυτές χώρες.

Keywords
αθηνα, χρηματιστηριο, χρηματιστηριο αθηνων, coca cola, piraeus bank, θυγατρική, ρωσία, reuters, εταιρεία, γνώμονα, πειραιας, σιδμα, llc, συμμετοχή, αβεε, usd, τραπεζες, piraeus, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα πανελληνιων 2011, τραπεζα της ανατολης, τελος ακινητων, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, αποτελεσματα, χωρες, ρωσία, το θεμα, εδρα, θεμα, ογκος, οικονομια, ουκρανια, πειραιως, σημερινη, υλη, llc, reuters, αβεε, αγορα, απωλεια, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γνώμονα, διαστημα, δηλωση, διοικηση, υπαρχει, εκθεση, εκτιμηση, εξελιξη, εξυπηρετηση, επικοινωνια, επενδυσεις, εταιρεία, ετη, ετος, ευρωπη, ζωης, ιδια, θυγατρική, ιδρυμα, κιεβο, λειτουργια, λογο, μειωση, παντα, ομιλος, ροη, πωλησεις, ρυθμοι, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σιδμα, σιταρι, σπιτι, αγορες, αλυσιδα, ασφαλεια, βηματα, coca cola, ειδη, εξαρτηση, εξαγωγες, ενωση, ερωτησεις, χωρα, εισβολη, κομματι, κωνσταντινου, ουρανια, piraeus, piraeus bank, πηγες, πληροφοριες, υπολογισμος, usd, ξεκινησε
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα