Eurogroup: «Παράθυρο» για διατήρηση της ρήτρας διαφυγής και το 2023

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα κάνει ότι χρειάζεται για  να «διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη».

Η κρίση με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της στην πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν οι επικεφαλής των οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Παρίσι .

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο

διατήρησης της γενικής ρήτρας διαφυγής σε ισχύ κα το επόμενο έτος . « Περιμένουμε ότι θα απενεργοποιηθεί η γενική ρήτρα διαφυγής το 2023 αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε, εάν είναι αναγκαίο», δήλωσε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, παραδέχθηκε πως η κρίση στην Ουκρανία θα έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα στο ενεργειακό κομμάτι, αλλά τόνισε πως δεν μπορεί να γίνει τώρα μια αποτίμηση των επιπτώσεων. Ενημέρωσε δε, πως τα τελευταία δεδομένα θα εξεταστούν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 10 Μαρτίου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να κάνει ότι χρειάζεται για να «διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη», τόνισε η κ. Λαγκάρντ λέγοντας: «θα λάβουμε όλα τα διαθέσιμα μέτρα που μπορούμε για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη, αλλά είναι πρόωρο το να αποτιμήσουμε το κόστος της ουκρανικής κρίσης αυτή τη στιγμή».

Εκτίμησε πως «θα επηρεαστεί αρνητικά η αγορά ενέργειας, καθώς το 22,5% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι από τη Ρωσία.
Ακόμα, είπε πως οι προβλέψεις της ΕΚΤ για ανάπτυξη και πληθωρισμό στην Ευρωζώνη κατά το 2022 θα ανακοινωθούν στις 10 Μαρτίου.

Σε ερώτηση για το εάν η κρίση της Ουκρανίας αλλάζει τον σχεδιασμό της ΕΚΤ για την άρση των υποστηρικτικών μέτρων της το επόμενο χρονικό διάστημα, η Γαλλίδα αξιωματούχος ανέφερε ότι «οποιαδήποτε τέτοια πρόβλεψη είναι πρόωρη να γίνει. Θα εκτιμήσουμε όλα τα δεδομένα στη συνεδρίαση του Μαρτίου».

Εκτίμησε, δε πως ο πληθωρισμός θα είναι πιθανότατα υψηλότερος βραχυπρόθεσμα, ενώ προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα θα αποτελέσει «βαρίδι» για την ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι απαιτείται ευελιξία.

Keywords
Τυχαία Θέματα