Πώς θα εκμεταλλευτείτε φορολογικά τις δαπάνες του ΙΧ σας

Έχουμε δυο αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού από το 2020 και επηρεάζουν σημαντικά την παροχή σε είδος και αντιμετώπιση των ΕΙΧ.

Οι αλλαγές που ισχύουν από 1.1.2020:

Α) Άλλαξε η θέση της διοίκησης σε σχέση με το τεκμήριο αγοράς του ΕΙΧ , από ατομική εταιρία.

Β) Άλλαξε ο νόμος σχετικά με τον υπολογισμό της παροχής σε είδος, για την χρήση ΕΙΧ από εργαζόμενο, και όχι μόνο, στην εταιρία.

Αν και ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ Ν.4172/2013), εφαρμόζεται από 1.1.2014, ακόμη δημιουργούνται προστριβές μεταξύ λογιστών –επιχειρηματιών και φορολογικών ελεγκτών για τις δαπάνες

των οχημάτων που χρησιμοποιούνται στην επιχείρηση.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση στην αντιμετώπιση των δαπανών αυτών με τον νέο νόμο 4172/2013, με όσα ίσχυαν με το προηγούμενο καθεστώς που ίσχυε μέχρι τις 31.12.2013 (Ν.2238/1994).

Η λογική που βάζει ο νόμος, είναι «έκπτωση όλων των παραγωγικών δαπανών που επιφέρουν, μακροπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα , έσοδα στην επιχείρηση , ή νομική οντότητα».

Σε περίπτωση που υπάρχουν εργαζόμενοι στην εταιρία, που πραγματοποιούν αυτές τις δαπάνες, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις , αυτές οι δαπάνες που εκπίπτει η επιχείρηση θεωρούνται πρόσθετες αμοιβές γι’ αυτούς (Παροχές σε είδος του άρθρου 13 του ΚΦΕ).

Σήμερα θα ασχοληθούμε με τις δαπάνες που αφορούν τα έξοδα κίνησης, συντήρησης και γενικά τα έξοδα που αφορούν τα αυτοκίνητα των εταιριών, αλλά και των επιχειρήσεων και ατομικά δρώντων.

Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση.

Θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι γνωρίζαμε μέχρι της 31.12.2013. Δεν υπάρχει πλέον καμία ποσόστωση σχετικά με τις δαπάνες των επιχειρήσεων για τα ΕΙΧ οχήματα τους.

Στο άρθρο 23 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2014), που αναφέρεται στις δαπάνες που δεν εκπίπτουν, δεν αναφέρει τίποτε για τις δαπάνες αυτοκινήτων.

Άρα όλες οι δαπάνες που αφορούν στα οχήματα των επιχειρήσεων, εκπίπτουν κανονικά από τα βιβλία τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα