Ποιοί αγόρασαν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου

Στα 14 δισ. ευρώ η άντληση χρέους από την αρχή του έτους. 

Θεσμικοί επενδυτές από το εξωτερικό, ήταν κυρίως οι αγοραστές του 5ετούς και του 30ετούς ομολόγου που δημοπράτησε χθες ο ΟΔΔΗΧ, αντλώντας για το δημόσιο συνολικά 2,5 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

Στην δημοπρασία του πενταετούς ομολόγου συμμετείχαν 48% μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, σε ποσοστό 23% τράπεζες, σε ποσοστό 7% ασφαλιστικές εταιρίες και ασφαλιστικά ταμεία και σε ποσοστό

17% hedge funds και με ποσοστό 3% άλλοι μικρότεροι σε μέγεθος επενδυτές.

Αντίστοιχα, στην δημοπρασία του 30ετούς ομολόγου που συγκέντρωσε σχετικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια συμμετείχαν με ποσοστό 44%, οι τράπεζες με ποσοστό 34% οι ασφαλιστικές εταιρίες και τα ασφαλιστικά ταμεία με ποσοστό 7% και τα Hedge Funds με ποσοστό 12%.

Με τις δύο δημοπρασίες ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου έφθασε μέσα από τις πέντε κοινοπρακτικές εκδόσεις που διενήργησε από την αρχή του χρόνου ο ΟΔΔΗΧ τα 14 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό ξεπερνά την οροφή δανεισμού των 12 δισ. που είχε ανακοινώσει ο Οργανισμός στο επίσημο σχέδιο δανεισμού για το 2021 τον περασμένο Δεκέμβριο. Όπως όμως αποδεικνύεται στην πράξη αυτό δεν είχε αρνητική επίδραση στις αγορές, καθώς η επέκταση του δανεισμού δεν έγινε για να καλυφθούν κάποιες έκτακτες ανάγκες, αλλά για να αυξηθεί η ρευστότητα των δύο συγκεκριμένων τίτλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα