Πετρέλαιο: Πτώση άνω των 5 δολαρίων, μετά τις ειδήσεις από τις ΗΠΑ για απελευθέρωση αποθεμάτων

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent για τον Μάιο υποχώρησαν 5,47 δολάρια ή 4,8%, στα 107,98 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν πάνω από 5 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη (31/3), καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο απελευθέρωσης έως και 180 εκατομμυρίων βαρελιών από το στρατηγικό τους απόθεμα πετρελαίου (SPR) σε διάστημα αρκετών μηνών για να ηρεμήσουν οι αυξανόμενες τιμές του αργού.

Τα συμβόλαια

μελλοντικής εκπλήρωσης Brent για τον Μάιο υποχώρησαν 5,47 δολάρια ή 4,8%, στα 107,98 δολάρια το βαρέλι στις 03:17 GMT. Το συμβόλαιο του Μαΐου λήγει σήμερα και το συμβόλαιο του Ιουνίου με τη μεγαλύτερη διαπραγμάτευση υποχώρησε 5,22 $ στα 106,22 $. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate των ΗΠΑ για παράδοση Μαΐου υποχώρησαν 6,06 δολάρια ή 5,6%, στα 101,76 δολάρια το βαρέλι, αφού νωρίτερα υποχώρησαν στο χαμηλό των 100,85 δολαρίων.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει συγκαλέσει έκτακτη υπουργική συνεδρίαση για την Παρασκευή για να συζητήσει την προμήθεια πετρελαίου.

Οι ειδήσεις για πιθανή απελευθέρωση πετρελαίου από τις ΗΠΑ επισκίασαν μια συνάντηση που ορίστηκε για αργότερα την Πέμπτη μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και των συμμάχων τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Ο όμιλος που είναι γνωστός ως OPEC+ αναμένεται να τηρήσει την υπάρχουσα συμφωνία του για σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

Το πετρέλαιο υποχώρησε περίπου στο 3% την Τετάρτη, λόγω των ανησυχιών για τον εφοδιασμό καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας, η οποία αποκαλεί τις ενέργειές της «ειδική επιχείρηση», και της Ουκρανίας έχουν σταματήσει.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν ως τιμωρία για την εισβολή έχουν διαταράξει τις ροές από τη χώρα, οδηγώντας τις τιμές υψηλότερα. Στις αρχές Μαρτίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι θα πουλήσει 30 εκατομμύρια βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματα ως μέρος μιας παγκόσμιας απελευθέρωσης 60 εκατομμυρίων βαρελιών σε χαμηλότερες τιμές.

Τον Νοέμβριο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα σχέδιο για την απελευθέρωση 50 εκατομμυρίων βαρελιών από το SPR, κυρίως μέσω ανταλλαγών όπου ο αγοραστής συμφωνεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο αργότερα. Ορισμένοι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τον αντίκτυπο της απελευθέρωσης των αποθεμάτων πετρελαίου. Η δημοσίευση έρχεται καθώς τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 25 Μαρτίου, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για πτώση 1 εκατομμυρίου βαρελιών. Ταυτόχρονα, η τεκμαρτή ζήτηση για βενζίνη και αποστάγματα μειώθηκε. Η πιο αργή ζήτηση ήρθε καθώς η παραγωγή των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) στα 11,7 εκατομμύρια bpd μετά από στάσιμο στα 11,6 εκατομμύρια bpd από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα