Πετρέλαιo: Πάνω από 120 δολάρια - Φόβοι για τον εφοδιασμό από τη διακοπή αγωγού στην Κασπία

Το Brent στα 121.66 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) στα 114.93 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν κατά 5% και ξεπέρασαν τα 121 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη (23/3), καθώς οι αναταραχές στις εξαγωγές αργού από τη Ρωσία και το Καζακστάν, μέσω του αγωγού Caspian Pipeline Consortium (CPC) ενίσχυσαν

τις ανησυχίες για τις παγκόσμιες προμήθειες.

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Μαΐου, ενισχύθηκαν 5,2% ή 5,66 δολάρια στα 114.93 δολάρια ανά βαρέλι, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο τους από τις 8 Μαρτίου. Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Μαΐου, κέρδισαν 5,32% ή 6,14 δολάρια στα 121.66 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από τον τερματικό σταθμό CPC του Καζακστάν στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας σταμάτησαν πλήρως την Τετάρτη μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν από μεγάλη καταιγίδα και συνεχιζόμενη κακοκαιρία, δήλωσε πράκτορας λιμενικού πλοίου και ο επικεφαλής της CPC.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε αργότερα ότι οι προμήθειες πετρελαίου από το CPC ενδέχεται να σταματήσουν εντελώς για έως και δύο μήνες. Ο αγωγός CPC μεταφέρει περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα της κύριας ποιότητας αργού πετρελαίου του Καζακστάν, που αντιπροσωπεύει το 1,2% της παγκόσμιας ζήτησης.

Η κατάσταση ενισχύει τις ανησυχίες της αγοράς σχετικά με το κυματιστικό αποτέλεσμα των βαρέων κυρώσεων στη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού στον κόσμο, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

"Οι τιμές αυξάνονται κυρίως λόγω της απώλειας των εξαγωγών αργού CPC Blend από το Novorossiisk... προσθέτοντας περαιτέρω ανοδικό λάδι στη φωτιά καθώς η πτώση στις εξαγωγές ρωσικού αργού φαίνεται τελικά σε εξέλιξη", δήλωσε ο Ματ Σμιθ, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου για την Αμερική στο Kpler.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ανακοινώσει περισσότερες ρωσικές κυρώσεις όταν θα συναντηθεί με Ευρωπαίους ηγέτες την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένης μιας έκτακτης συνεδρίασης του ΝΑΤΟ. Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν διχασμένες ως προς το αν θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει μόλις εξαντληθούν τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση ότι η de facto απαγόρευση των αγορών πετρελαίου από τη Ρωσία έχει οδηγήσει σε διακοπή της προσφοράς 2 έως 3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, και μέχρι ο κόσμος να καταλάβει πώς να αντικαταστήσει αυτό το πετρέλαιο, θα προχωρήσουμε ψηλότερα μέχρι λαμβάνει χώρα καταστροφή της ζήτησης», δήλωσε ο Andrew Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates στο Χιούστον.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, σε σύγκριση με τις προσδοκίες για μέτρια αύξηση. Η παραγωγή αργού παρέμεινε σταθερή στα 11,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα.

Ενδείξεις ανησυχίας σχετικά με την προσφορά μπορούν να φανούν στη δομή της αγοράς, όπου οι τιμές του πρώτου μήνα διαπραγματεύονται με υψηλό premium σε σχέση με τους επόμενους μήνες, καθώς οι αγοραστές προσπαθούν να εξασφαλίσουν προμήθειες.

«Πιστεύω ότι θα δείτε υποχώρηση ρεκόρ και θα δείτε 150 δολάρια το βαρέλι αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε ο Ben Luckock της Trafigura, στο FT Commodities Global Summit. Είπε ότι είναι πιθανό το πετρέλαιο να φτάσει τα 200 δολάρια το βαρέλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα