Παπανδρέου: Η βελτίωση της δημοκρατίας είναι ένας αγώνας συνεχής, δημιουργικός και συλλογικός

«Η βελτίωση της δημοκρατίας είναι ένας αγώνας συνεχής, δημιουργικός και συλλογικός», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του για την 47η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι στην Ευρώπη, η πανδημία δημιούργησε έκτακτες συνθήκες που έπληξαν τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, αλλά και ανέδειξε

προϋπάρχουσες αδυναμίες του δημοκρατικού συστήματος, που αν και διαφορετικές σε κάθε χώρα είχαν και ομοιότητες. «Οι βαθύτερες ανισότητες στις κοινωνίες μας, η ανάγκη ισότιμης πρόσβασης όλων σε ποιοτικές υπηρεσίες στην υγεία, την παιδεία αλλά και σε ψηφιακά εργαλεία, αποτελούν κοινή συνιστώσα και επηρεάζουν καθοριστικά την ποιότητα της δημοκρατίας μας», επισημαίνει.

Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι η ποιότητα της δημοκρατίας έχει επίσης να κάνει με την ύπαρξη αποτελεσματικών ασφαλιστικών δικλείδων, με τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, με την αυτονομία και τον πλουραλισμό καθώς και την τήρηση κανόνων δεοντολογίας από τα μέσα ενημέρωσης, με τον ουσιαστικό σεβασμό των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων, με την αποτελεσματική λειτουργία της δικαιοσύνης.

Κάνει εκτενή αναφορά στις προκλήσεις για τη Δημοκρατία από τις τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις, που λαμβάνουν χώρα με απίστευτη ταχύτητα, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν για το δημόσιο καλό, υπέρ του πολίτη, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, όμως, χρησιμοποιούνται από κατεστημένα για αλλότριες επιδιώξεις.

«Στην Ελλάδα, τόπο όπου γεννήθηκε η ιδέα της δημοκρατίας, ιστορικά δώσαμε μεγάλους αγώνες για την εθνική ανεξαρτησία και την ελευθερία, που αποτελούν προϋπόθεση ενός δημοκρατικού καθεστώτος. Οφείλουμε στους αγώνες αυτούς να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ξεφύγουμε από τα δεσμά της πελατειακής παράδοσης που ήταν αιτία της χρόνιας εξάρτησης και πολλών καταστροφών. Οφείλουμε να οικοδομήσουμε λειτουργικούς δημοκρατικούς θεσμούς, να ενισχύσουμε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία και να εγγυηθούμε ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα», υπογραμμίζει.

Ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει ειδική αναφορά στον Σήφη Βαλυράκη, που αγωνίστηκε για την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας, καθώς συμπληρώνονται 6 μήνες από τον αδόκητο χαμό του. Διατυπώνει προβληματισμούς και ερωτηματικά και αιχμές για την πορεία των ερευνών, από τη Δικαιοσύνη, μετά τις μαρτυρίες που υποδεικνύουν δολοφονική ενέργεια, καθώς και για την προθυμία της κυβέρνησης και αρμοδίων υπηρεσιών να συμβάλλουν στη έρευνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα