Αζερμπαϊτζάν: Δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης έξι ετών σε 13 Αρμένιους στρατιωτικούς

Οι 13 άνδρες, που καταδικάστηκαν αυτή την εβδομάδα, θα απελαθούν μόλις εκτίσουν την ποινή τους.

Δικαστήριο του Αζερμπαϊτζάν καταδίκασε 13 Αρμένιους στρατιωτικούς σε φυλάκιση έξι ετών, με τις κατηγορίες της παράνομης διέλευσης των συνόρων, της οπλοκατοχής και της διάπραξης αδικημάτων που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Οι 13 άνδρες, που καταδικάστηκαν αυτή την εβδομάδα, θα απελαθούν μόλις εκτίσουν την ποινή τους, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου που ασχολείται με σοβαρά εγκλήματα.

Η Αρμενία δεν αντέδρασε άμεσα στην απόφαση.

O πρωθυπουργός

της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν είχε συζητήσει την επιστροφή των Αρμένιων στρατιωτικών κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε χθες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα το Αζερμπαϊτζάν είχε καταδικάσει 14 Αρμένιους στρατιωτικούς, επιβάλλοντάς τους διάφορες ποινές.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία ενεπλάκησαν πέρυσι σε έναν πόλεμο διάρκειας έξι εβδομάδων, στον οποίο τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν εκδίωξαν τα στρατεύματα των Αρμενίων από εδάφη που ήταν υπό τον έλεγχο τους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, εντός και εκτός του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αν και ο πόλεμος έχει τελειώσει, το Αζερμπαϊτζάν είχε συλλάβει τον Δεκέμβριο περισσότερους από 60 Αρμένιους στρατιωτικούς κατηγορώντας τους ότι εισήλθαν παράνομα στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Μερικοί από τους εν λόγω στρατιωτικούς εν συνεχεία αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο πόλεμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο διεθνώς έχει αναγνωρισθεί ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, τελείωσε μετά την εκεχειρία που επιτεύχθηκε με την παρέμβαση της Ρωσίας, αλλά συγκρούσεις στα σύνορα έχουν σημειωθεί εφέτος κατά διαστήματα, προκαλώντας περιστασιακά απώλειες.

Η ένταση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, λόγω ενδεχόμενης απειλής να πληγούν οι αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά και του κινδύνου εμπλοκής στην μεταξύ τους διένεξη περιφερειακών δυνάμεων όπως η Ρωσία και η Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα