Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν τον τηλεοπτικό σταθμό του Κιέβου

Ρωσικός πύραυλος έπληξε τον πύργο επικοινωνιών - τηλεόρασης που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Κιέβου.

Με αμείωτη ένταση και χωρίς καμία ένδειξη εκτόνωσης της έντασης και των συγκρούσεων συνεχίζονται για έκτη ημέρα οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να βρίσκονται πλέον σε απόσταση αναπνοής από την ουκρανική πρωτεύουσα, την στιγμή που τα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Μαριούπολη, Χάρκοβο, Χερσώνα, Ντνίπρο, Σούμι) πλήττονται διαδοχικά από βομβαρδισμούς εναέριων και επίγειων μέσων.

Η Ρωσία

είχε προηδοποιήσει ότι θα πλήξει το Κίεβο τις επόμενες ώρες.

Ο ρωσικός πύραυλος έπληξε τον πύργο επικοινωνιών-τηλεόρασης που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ενώ πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν πως σταμάτησε η μετάδοση ουκρανικών τηλεοπτικών καναλιών. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, ούτε για το εύρος των ζημιών από την πυραυλική επίθεση, ενώ ο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο 1+1 ανέφερε πως θα γίνουν άμεσα εργασίες αποκατάστασης.

Νωρίτερα, συναγερμός σήμανε μεταξύ των κατοίκων της ουκρανικής πρωτεύουσας, μετά την ανακοίνωση του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κανασένκοφ για επικείμενο βομβαρδισμό υποδομών των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας, με τον ίδιο να καλεί τους αμάχους που ζουν κοντά σε αυτές τις τοποθεσίες να απομακρυνθούν από την περιοχή.

«Για τον τερματισμό των κυβερνοεπιθέσεων κατά της Ρωσίας, θα πραγματοποιηθούν πλήγματα με όπλα υψηλής ακρίβειας κατά τεχνολογικών υποδομών της SBU (υπηρεσία ασφαλείας) και του κύριου κέντρου της Μονάδας Ψυχολογικών Επιχειρήσεων στο Κίεβο. Καλούμε τους κατοίκους του Κιέβου που ζουν κοντά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κανασένκοφ.

Την ίδια στιγμή, εικόνες από δορυφόρους που τραβήχτηκαν χθες Δευτέρα κατέγραψαν μία πελώρια ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου, βασικού στόχου των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας μετά την εισβολή της περασμένης εβδομάδας στην Ουκρανία, εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Ρωσικοί πύραυλοι ισοπέδωσαν το Χάρκοβο - Δεκάδες θύματα

Νωρίτερα, στο Χάρκοβο στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας, ο ρωσικός στρατός ανατίναξε υποσταθμούς, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Ιγκόρ Τερέχοφ, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. Οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση, κατά την ίδια πηγή.

Παράλληλα, από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιοχής αυτής Όλεγκ Σινεγκούμποφ, επλήγησαν κατοικημένες περιοχές και το διοικητικό κτίριο της πόλης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, ενώ άλλοι έξι τραυματίστηκαν.

Η ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών ανέφερε στο Facebook ότι «οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, έξι τραυματίστηκαν και 38 διασώθηκαν» μετά το πλήγμα που δέχτηκε ένα κτίριο διαμερισμάτων. Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται οι διασώστες να εργάζονται σε ένα κτίριο, εμφανώς κατεστραμμένο.

Το πρωί, στον βομβαρδισμό της κεντρικής πλατείας του Χάρκοβο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι και άλλοι 20 τραυματίστηκαν. Στις φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η υπηρεσία, οι διασώστες ανασύρουν θύματα από τα συντρίμμια της έδρας της τοπικής διοίκησης. Άλλοι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Δευτέρα στην ίδια πόλη.
Σε ρωσικό κλοιό η Μαριούπολη - Υπό ρωσικό έλεγχο οι ακτές της Θάλασσας του Αζόφ

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο ουκρανικός στρατός έχασε ολοκληρωτικά την πρόσβασή του στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα και οι φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία ένωσαν τις δυνάμεις τους την Τρίτη στις ακτές της Αζοφικής Θάλασσας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Νωρίτερα, ο Εντουαρντ Μπασούριν, διοικητής των αυτονομιστικών δυνάμεων στο φιλορωσικό έδαφος του Ντονέτσκ, δήλωσε ότι στόχος του είναι να περικυκλώσει «πλήρως» τη Μαριούπολη, μια πόλη-λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, όπου ζουν μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο RIA ανακοίνωσε επίσης ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, έφθασαν στα σύνορα της περιοχής Ντονέτσκ και ενώθηκαν με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η πόλη Βολνοβάχα, που απέχει μία ώρα οδικώς στα βόρεια της Μαριούπολης, «καταστράφηκε» σε μεγάλο βαθμό σήμερα, σύμφωνα με τον Πάβλο Κιριλένκο, τον Ουκρανό κυβερνήτη της περιοχής του Ντονέτσκ.

Δεύτερος κύκλος συνομιλιών

την ώρα που συμβάινουν αυτά, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters - επικαλούμενο το ρωσικό TASS- την Τετάρτη 2 Μαρτίου αναμένεται η πραγματοποίηση του δεύτερου γύρου συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος και τόπος διεξαγωγής των νέων διαπραγματεύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα