Ορκωμοσία Μπάιντεν: Όλες οι αλλαγές λόγω κορoνοϊού και Τραμπ - Αυστηρά μέτρα

Η πανδημία του κορονοϊού έχει ήδη διασφαλίσει ότι η μετάβαση της εκτελεστικής εξουσίας θα γίνει παρουσία λίγων.

Η άρνηση του Τραμπ να παραβρεθεί στην τελετή αλλά και τα τραγικά γεγονότα στο Καπιτώλιο, μετά την εισβολή οπαδών του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου έχει φέρει την Ουάσιγκτον σε μία προετοιμασία της εθνικής ασφάλειας που θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Πάνω από 20.000 στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς αναμένεται να βρίσκονται στην Ουάσιγκτον πριν από την ημέρα της ορκωμοσίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας

D.C. Robert J. Contee III. Το Καπιτώλιο ήδη περιβάλλεται από περίφραξη και, σε μια πρωτοφανή κίνηση, η Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου αποφάσισε να κλείσει προσωρινά τον χώρο του Μνημείου του Ουάσιγκτον για σχεδόν μια εβδομάδα.

Ο Πρόεδρος Τραμπ σχεδιάζει να φύγει από τον Λευκό Οίκο την Τετάρτη το πρωί πριν ορκιστεί ο Μπάιντεν, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της διοίκησης. Έτσι γίνεται ο πρώτος πρόεδρος σε 152 χρόνια, που δεν θα παραβρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας του διαδόχου του. Παρόλα αυτά θα υπάρξουν events, προσωπικότητες από την μουσική και κινηματογραφική βιομηχανία, πολιτικοί και πρώην πρόεδροι αλλά και μία εικονική ορκωμοσία εφάμιλλη της διαδικτυακής εκδήλωσης της Εθνικής Συνέλευσης των Δημοκρατικών. Πότε είναι η τελετή Σύμφωνα με το νόμο, η ημέρα της ορκωμοσίας είναι η 20η Ιανουαρίου.

Οι εναρκτήριες ομιλίες είναι συνήθως προγραμματισμένες για τις 11:30 (τοπική ώρα) και ο Τζο Μπάινετν και η Καμάλα Χάρις αναμένεται να ορκιστούν το μεσημέρι. Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να μετακομίσει στον Λευκό Οίκο αργότερα μέσα στην ημέρα. Το μόνο απαιτούμενο για την ορκωμοσία είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος να απαγγέλλει τον προεδρικό όρκο της θητείας του: «Ορκίζομαι να εκτελέσω πιστά (τα καθήκοντα) του Γραφείου του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και θα το κάνω όσο καλύτερα μπορώ, να διατηρήσω, να προστατεύσω και να υπερασπιστώ το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών».

Μόλις εκφωνήσει αυτά τα λόγια, ο κ. Μπάιντεν θα πάρει τη θέση του ως 46ος πρόεδρος και η βασική τελετή ορκωμοσίας θα ολοκληρωθεί. Η Καμάλα Χάρις θα γίνει αντιπρόεδρος μόλις ορκιστεί και αυτή, κάτι που συνήθως συμβαίνει λίγο πριν την ορκωμοσία του προέδρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα