Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Αύξηση τζίρου 20% το 2023 με άνοδο 3% στον όγκο πωλήσεων – 30 εκατ. νέες επενδύσεις μέχρι το 2026

Το συνολικό μερίδιο αγοράς που φτάνει το 25%, οι προτεραιότητες και οι στόχοι του νέου Managing Director Ηenrik Fredvig, τα νέα λανσαρίσματα και τα σχέδια για την Carlsberg και το portfolio της Νήσος.

Nέες επενδύσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ έχει δρομολογήσει για την τριετία 2024- 2026 η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, που συνεχίζει να βρίσκεται σε θετική αναπτυξιακή τροχιά. Όπως ανέφερε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο κ. Henrik Fredvig, Managing Director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας από τον Σεπτέμβριο

του 2023 , παρά τις προκλήσεις που υπήρξαν τόσο στην παγκόσμια όσο και στην εγχώρια αγορά, η εταιρεία το 2023 κατέγραψε αύξηση του συνολικού όγκου πωλήσεων κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Όπως σημείωσε, τα διάφορα ακραία καιρικά φαινόμενα καθώς και οι φωτιές και οι πλημμύρες που βιώσαμε πέρσι, επηρέασαν την κατανάλωση, με αποτέλεσμα το πρώτο και το τέταρτο τρίμηνο του έτους να είναι αυτά που βοήθησαν στην ενίσχυση των μεγεθών, αν και συνήθως καταγράφουν μικρότερες πωλήσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα δύο.

Στο 25% το συνολικό μερίδιο αγοράς.

Όπως σημειώθηκε το 2023, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία κατάφερε να αυξήσει τον όγκο των συνολικών πωλήσεών της κατά σχεδόν 3%, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ σε επίπεδο τζίρου η εταιρεία εκτιμάται ότι θα σημειώσει οργανική ανάπτυξη καθαρών πωλήσεων άνω του 20% σε σχέση με το 2022. Σημειώνεται πως κατάφερε να καταγράψει άνοδο σε μια αγορά που συνολικά υποχώρησε κατά 1%. Στο κανάλι του on trade (κρύα αγορά) αύξησε τους όγκους της πάνω από 3% καθώς εστίασε σε αυτό, ενώ στο κανάλι του traditional trade (περίπτερα) «έτρεξε» με 12% ενώ η συνολική αγορά γνώρισε ανάπτυξη περίπου 8%. Στα σούπερ μάρκετ, όπως σημείωσε ο κ. Fredvig, καταγράφηκε μικρή μείωση της τάξης του 1%, η οποία προέκυψε συνειδητά καθώς προτεραιότητα αποτέλεσε το on trade.

Σε επίπεδο brands η Κaiser κατέγραψε άνοδο 16% το 2023 ενώ η Carlsberg πέτυχε ανάπτυξη 36%, ξεκινώντας βέβαια από πολύ πιο χαμηλή βάση. Η ΦΙΞ Άνευ που ηγείται της κατηγορίας μπίρας χωρίς αλκοόλ «έτρεξε» με +44% ενώ η Μύθος γνώρισε ανάπτυξη περίπου 3% , έχοντας επηρεαστεί και από τις αναταράξεις που δημιούργησαν οι φωτιές του καλοκαιριού στον τουρισμό. Τα Tuborg Mixers παρουσίασαν αξιοσημείωτη σταθερότητα (+0,6%) ενώ η κατηγορία του Cider (μηλίτης) γνώρισε συνολική υποχώρηση 5%, αν και κέρδισε μερίδια αγοράς στα σούπερ μάρκετ και το traditional trade. Xάρη σε αυτές τις επιδόσεις η Ολυμπιακή Ζυθοποιία κατόρθωσε να ενισχύσει κατά μια ποσοστιαία μονάδα το συνολικό μερίδιο αγοράς της στην Ελλάδα, το οποίο πλέον ανέρχεται στο 25%.

Henrik Fredvig, Managing Director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας

Στόχοι και προτεραιότητες για φέτος

Για την φετινή χρονιά ο κ. Fredvig ανέφερε στο BusinessNews.gr πως στόχος είναι η εταιρεία να καταγράψει καλύτερη πορεία από την γενική αγορά, η οποία φαίνεται πως θα κινηθεί ανοδικά, ενώ εξήγησε πως δεν πρέπει να αναμένεται και το 2024 αύξηση τζίρου ανάλογη με της προηγούμενης χρονιάς, η οποία σε σημαντικό βαθμό βασίστηκε και στις ανατιμήσεις λόγω πληθωριστικών πιέσεων. Όσον αφορά τις προτεραιότητες της, αυτές περιλαμβάνουν την περαιτέρω διεύρυνση του αποτυπώματός της στην αγορά, με κανάλι προτεραιότητας αυτό της κρύας αγοράς (HO.RE.CA.), όπου εντοπίζει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, την στοχευμένη ανάπτυξη του premium χαρτοφυλακίου της καθώς και τον εμπλουτισμό των διαθέσιμων επιλογών προς τους καταναλωτές, σε όλες τις κατηγορίες που δραστηριοποιείται και με ιδιαίτερη έμφαση στα μη αλκοολούχα προϊόντα. Ακόμη ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στην τουριστική αγορά, με την εταιρεία να λαμβάνει υπόψιν τα θετικά σημεία αναφοράς που παρουσιάζονται μέχρι στιγμής για το 2024

Η εταιρεία στην ουσία συνεχίζει την σταθερή υλοποίηση του πλάνου της, στο πλαίσιο του οποίου, έχει προχωρήσει στη διεύρυνση και ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της, με έμφαση τόσο στην κατηγορία των premium brands όσο και σε αυτήν των μη αλκοολούχων προϊόντων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η εκκίνηση της παραγωγής της μπύρας Carlsberg στη μονάδα της εταιρείας στη Σίνδο σε συνδυασμό με την περαιτέρω ενεργοποίηση της μάρκας στην ελληνική αγορά, η νέα εμπορική συνεργασία για την αποκλειστική διανομή όλων των brands της μπύρας ΝΗΣΟΣ, το νέο λανσάρισμα της ΦΙΞ Άνευ Λεμόνι, καθώς και η νέα πρόταση Mango-Passionfruit σε mixer της Tuborg, που αυτή την στιγμή τοποθετείται στην αγορά.

Eπενδύσεις 10 εκατ. ευρώ φέτος- 30 εκατ. μέχρι το 2026

Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 23, 1 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία, με τα 9.5 εκατ. ευρώ εξ αυτών να αφορούν την περσινή χρονιά. Για το 2024 το επενδυτικό πλάνο της ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ για την τριετία 2024-2026 ο στόχος είναι να ξεπεραστούν τα 30 εκατ. ευρώ. Όπως σημείωσε ο κ. Fredvig οι επενδύσεις αυτές αφορούν μηχανολογικό εξοπλισμό , συσκευασίες, cool drink equipment (βαρέλια, ψυγεια κλπ για την αγορά HORECA) και καινοτομίες. Τόνισε πως η εταιρεία θέλει να επενδύσει περαιτέρω στο brand της Carlsberg, του οποίου έχει ξεκινήσει από το 2023 η παραγωγή στην Σίνδο και προέβλεψε πως θα καταγράφει σταθερά διψήφια ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια στην εγχώρια αγορά. Επίσης η εταιρεία θέλει να επιταχύνει και την ανάπτυξη της Κaiser καθώς και να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το portfolio της Νήσος, για το οποίο έχει αποκτήσει αποκλειστικά δικαιώματα διανομής. Μάλιστα, ανέφερε πως καθώς το ζυθοποιείο της Νήσος στην Τήνο αυτή την στιγμή αγγίζει τα όρια του όσον αφορά την παραγωγική δυναμικότητα, έχει ξεκινήσει παραγωγή για το brand (Pilsner-κουτάκι) και στο εργοστάσιο της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στην Ριτσώνα. Επίσης ο κ. Fredvig ανέφερε πως αυτή την στιγμή στόχος είναι η ενίσχυση της παρουσίας της Νήσος στην εγχώρια αγορά αλλά υπάρχει η διάθεση για επέκταση σε αγορές του εξωτερικού στο μέλλον. Άλλωστε αυτή την στιγμή το 8% του όγκου παραγωγής της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας εξάγεται σε 39 διαφορετικές χώρες, με έμφαση σε αυτές όπου υπάρχει έντονο ελληνικό στοιχείο. Ξεκαθάρισε, όμως, πως δεν υπάρχει πρόθεση απόκτησης μεγαλύτερου μετοχικού ποσοστού στην Νήσος, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται στο 35%. Από την άλλη, σε ερώτηση σχετική με την πιθανότητα εξαγοράς και άλλων μικρότερων ζυθοποιείων σημείωσε πως η εταιρεία «σκανάρει» συνεχώς και προσεχτικά την αγορά, εντοπίζει τάσεις και προσαρμόζει την στρατηγική της όταν προκύπτει κάποια σημαντική ευκαιρία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η απάντηση του αναφορικά με δυνητική είσοδο της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στον χώρο των αλκοολούχων (spirits), θυμίζοντας την συνεργασία του Ομίλου Carslberg με την Diageo, για τα «Draught Cocktails».

161,3 εκατ. ευρώ συνεισφορά στην εθνική οικονομία- Πολύπλευρο πρόγραμμα ΕSG

Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί, ότι η συνεισφορά της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στην εθνική οικονομία μέσω φορολογίας, για στην τριετία 2021-2023, ανήλθε στα 161,3 εκατ. ευρώ καθώς και ότι στο επίκεντρο της στρατηγικής της βρίσκεται ο εταιρικός της Σκοπός «Zυθοποιούμε για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο!». Αναλυτικότερα η εταιρεία ακολουθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ESG δράσεων, με συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους, ως προς το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση, κάτω από την ομπρέλα «Together Towards ZERO and Beyond». Μέσα από ένα συνεκτικό πλάνο ενεργειών, η εταιρεία την τελευταία πενταετία πέτυχε και για τις δύο παραγωγικές της μονάδες 11% μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και στην κατανάλωση θερμικής ενέργειας αντίστοιχα, 18% μείωση στην κατανάλωση νερού, καθώς και 6,5% μείωση στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Εξίσου σημαντικό αποτελεί το γεγονός, ότι, για το 2023, επιτεύχθηκε εκμηδενισμός των ατυχημάτων στον χώρο εργασίας, μέσα από την πλήρη συμμόρφωση των εργαζομένων σε Βασικούς Κανόνες Ασφαλείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα