Οι μετοχές «δείχνουν» το οριστικό τέλος των lockdown;

Δεν «τρέχουν» πλέον οι λεγόμενες «πανδημικές» μετοχές, που έκαναν ράλι την περίοδο των λοκντάουνς. 

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και αυτό διαμηνύεται σε δραματικούς τόνους από τις ηγεσίες των χωρών της Δύσης, σε μια προσπάθεια να πείσουν τους «κουρασμένους» από τους περιορισμούς πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης. Οι περισσότερες χώρες, όπως και η Ελλάδα, δεν σκοπεύουν να επιβάλλουν καθολικούς περιορισμούς, ιδίως για τους εμβολιασμένους πολίτες, οι οποίοι έχουν πράξει τα δέοντα και έχουν

θωρακιστεί από τον ιό.

Οι επενδυτές παγκοσμίως φαίνεται να βαδίζουν στην ίδια γραμμή και να έχουν εμπιστοσύνη στο οριστικό άνοιγμα της οικονομίας, αφού οι «πανδημικές» μετοχές δεν αποδίδουν πλέον.

Η Peleton, εταιρεία αγοράς γυμναστηριακού εξοπλισμού, εκτοξεύτηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας, αφού αποτέλεσε το «κλειδί» για γυμναστική στο σπίτι, προσφέροντας, πέρα από τον εξοπλισμό, και γυμναστηριακά προγράμματα σε μορφή live streaming. Ωστόσο, χωρίς τα lockdowns, οι περισσότεροι αθλούμενοι επιστρέφουν στα γυμναστήρια, όπου εκ των πραγμάτων υπάρχει πλουσιότερους και πιο εξειδικευμένος εξοπλισμός αλλά και κοινωνική επαφή με συναθλούμενους. Η επιστροφή αυτή έχει ρίξει την μετοχή πάνω από 60% φέτος, στα 47,49 δολάρια.

Ανεπηρέαστη φυσικά δεν θα μπορούσε να παραμείνη και η Zoom. Η αγαπημένη κορονο-μετοχή, αύξησε την αξία της στα 160 δισ. δολάρια την περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας, όταν η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση ήταν μονόδρομος για την συνέχιση των κοινωνικών δραστηριοτήτων από απόσταση. Πλέον, ίδιως με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τη Microsoft και την Google, η ανάπτυξη της Zoom εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης. Μάλιστα, τα κέρδη της αναμένεται να αυξηθούν μόλις 3% το επόμενο έτος, παρόλου που ως ένα βαθμό η τηλεργασία συνεχίζεται και επιλέγεται από εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Μετοχές «ελευθερίας»

Οι επενδυτές πλέον στρέφονται ξανά σε μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με την ψυχαγωγία και τις εκδηλώσεις. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας οργάνωσης και διαχείρισης εκδηλώσεων Live Nation, είναι 50% υψηλότερη από την εποχή προ κορονοϊού, αν και οι πωλήσεις της παραμένουν χαμηλότερες σε σύγκριση με το 2019.

Το γεγονός αυτό δείχνει την τάση της αγοράς και των επενδυτών για μετοχές που δηλώνουν την ελευθερία των πολιτών και δεν πτοούνται πλέον ούτε από τα ημερήσια κρούσματα ούτε από τους σκληρούς δείκτες. Η άνοδος της εν λόγω μετοχής είναι αξιοσημείωτη αν αναλογιστεί κανείς και την τραγωδία στο φεστιβάλ Astroworld με τους 9 νεκρούς, ένα φεστιβάλ που προωθούσε η Live Nation.

Με πληροφορίες από New York Times

Keywords
Τυχαία Θέματα