Νέος κύκλος διπλωματικών διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας, εν μέσω εχθροπραξιών

Διπλωματικός πυρετός και ειρηνευτικές προσπάθειες με παρεμβάσεις Σολτς, Μακρόν και Μπένετ, για νέες επιθέσεις των ρωσικών στρατευμάτων προετοιμάζονται οι Ουκρανία - Ατέλειωτη η ανθρωπιστική τραγωδία στη Μαριούπολη.

Εν μέσω των εχθροπραξιών, συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες και τα δύο μέρη εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία τους, καθώς ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων, μέσω τηλεδιάσκεψης, μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα (14/3), όπως επιβεβαίωσε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου

Βολοντίμιρ Ζελένσκι. "Ένας κύκλος διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα για να συνοψίσουμε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα" των συνομιλιών, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή αυτών των συνομιλιών τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερεοότι έδωσε εντολή στους διαπραγματευτές να «κάνουν τα πάντα» προκειμένου να κλειστεί «συνάντηση» του ιδίου με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε δηλώσεις του στη ρωσική κρατική τηλεόραση χθες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει πράγματι συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι.

Ο βομβαρδισμός από τις ρωσικές δυνάμεις σε μία περιοχή στη δυτική Ουκρανία, κοντά στην πόλη Λβιβ, μόλις είκοσι χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία, προκάλεσε σοκ την Κυριακή στις κυβερνήσεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, πυροδοτώντας μία νέα διπλωματική κινητικότητα για τον τερματισμό του πολέμου. Από τη μια με τις νέες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ρωσίας- Ουκρανίας, για τις οποίες εκφράζεται αισιοδοξια αυτή τη φορά και αφετέρου με επαφές ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, ενώ είναι πάντα ενεργή η μεσολάβηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένετ, ο οποίος συνομιλεί και με Μόσχα και με Κίεβο, ενώ στο τραπέζι είναι και οι πρωτοβουλίες των ευρωπαίων ηγετών Μακρόν και Σολτς.

Στο πεδίο τώρα, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να εδραιώσουν τις θέσεις τους στις περιοχές που έχουν καταλάβει, να διατηρήσουν τον ρυθμό της επίθεσής τους και προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις, δυόμισι εβδομάδες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική Ουκρανία. «Ο εχθρός συγκεντρώσει σχηματισμούς και μετακινεί στρατηγικά αποθέματα στα σύνορά μας», ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο εκτιμώντας πως πρέπει να αναμένονται νέες επιθέσεις στη Χαρκίβ, στη Σούμι και στο Μπρόβαρι, προάστιο του Κιέβου. Το επιτελείο κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, κάτι που αντίκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όπως σημείωσε.

Στην περιφέρεια Λουγκάνσκ (ανατολικά), οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην προέλαση προς το Σεβεροντονιέτσκ. Στις πόλεις Τοπόλσκε και Σπακίβκα, στην περιφέρεια της Χαρκίβ, υπέστησαν απώλειες και υποχώρησαν, πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Υπουργός Υγείας Ουκρανίας: 7 νοσοκομεία έχουν καταστραφεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Επτά νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αφότου άρχισε η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Υγείας Βίκτορ Λιάσκο. Τα νοσοκομεία αυτά θα πρέπει να ανοικοδομηθούν εκ θεμελίων, έχουν ισοπεδωθεί εξαιτίας βομβαρδισμών, είπε ο κ. Λιάσκο χθες Κυριακή το βράδυ, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. Άλλες εκατό και πλέον εγκαταστάσεις υγείας υπέστησαν ζημιές εξαιτίας του πολέμου.

Στις τάξεις του υγειονομικού προσωπικού, ο απολογισμός των θυμάτων έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους έξι νεκρούς και τους 12 τραυματίες, πάντα σύμφωνα με τον υπουργό. Ο βομβαρδισμός συγκροτήματος παιδιατρικού νοσοκομείου όπου λειτουργούσε μαιευτήριο στη Μαριούπολη προ ημερών προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Η Μόσχα υποστήριξε πως το κτίριο είχε μετατραπεί σε στρατιωτική θέση και άρα ήταν θεμιτός στόχος. Το Κίεβο και τα Ηνωμένα Έθνη αντέτειναν ότι η εγκατάσταση συνέχιζε να λειτουργεί ως νοσοκομείο όταν επλήγη.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προειδοποιεί για το "χειρότερο σενάριο" στη Μαριούπολη

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προειδοποίησε για το "χειρότερο σενάριο" στη Μαριούπολη, μια πολιορκημένη πόλη στη νοτιοανατολική Ουκρανία, εάν οι εμπόλεμοι "δεν καταλήξουν επειγόντως σε μια ανθρωπιστική συμφωνία".
"Η ΔΕΕΣ είναι έτοιμη να ενεργήσει ως ουδέτερος ενδιάμεσος για να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ των πλευρών για αυτά τα ανθρωπιστικά θέματα", υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση.

"Ο χρόνος λιγοστεύει για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στις μάχες. Η ιστορία θα κρίνει με τρόμο αυτό που συμβαίνει στη Μαριούπολη εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό μεταξύ των πλευρών", τονίζεται στην ανακοίνωση.

"Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στις μάχες να δώσουν προτεραιότητα στις ανθρωπιστικές επιταγές", δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ Πίτερ Μάουρερ σε ανακοίνωση, ζητώντας να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων που έχουν παγιδευτεί στην πόλη-λιμάνι και βομβαρδίζεται ασταμάτητα από ρωσικές δυνάμεις.

"Ο ανθρώπινος πόνος είναι τεράστιος", τονίζει η ανακοίνωση, αναφέροντας ότι ο πληθυσμός -- συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ΔΕΕΣ -- αναγκάζονται να καταφύγουν σε υπόγεια καταφύγια χωρίς θέρμανση και πρέπει να ρισκάρουν τη ζωή τους κατά τις σύντομες εξόδους για να αναζητήσουν τροφή και νερό.

"Ο θόρυβος του πολέμου είναι συνεχής", δήλωσε ο επιχειρησιακός διευθυντής της ΔΕΕΣ στην πόλη, Σάσα Βολκόφ.

Η ΔΕΕΣ ζητεί να υπάρξει "ακριβής, λειτουργική συμφωνία και άμεσα, ώστε οι άμαχοι που θέλουν να φύγουν να μπορούν με ασφάλεια και ώστε η ζωτικής σημασίας βοήθεια να φθάσει σε όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φύγουν", επιμένει η ΔΕΕΣ.

Για να λειτουργήσουν αυτοί οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, επισημαίνει η ΔΕΕΣ, οι εμπόλεμοι πρέπει να συμφωνήσουν στους όρους, τις ώρες και τις ακριβείς τοποθεσίες και πρέπει οι μαχητές να έχουν τον χρόνο να ειδοποιηθούν σε όλη την αλυσίδα διοίκησης αλλά και μεταξύ των αμάχων, καθώς οι επικοινωνίες είναι συχνά δύσκολες.

"Είναι επίσης σημαντικό οι πλευρές να καθαρίσουν τις διόδους διέλευσης από κάθε εμπόδιο", τονίζει ακόμη η ΔΕΕΣ, η οποία είχε κάνει λόγο για νάρκες πριν από λίγες μέρες σε δρόμο που επρόκειτο να λειτουργήσει ως οδός διαφυγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα