Βότκα με καταγωγή ελληνική: Γιατί οι ελληνικές εταιρείες δεν βρήκαν την κρίση ως ευκαιρία

Παρότι η Πατρινή Ποτοποιία Σπηλιοπούλου είχε κάνει επένδυση το 2017, δεν ευόδωσε η παραγωγή βότκας από τη συγκεκριμένη εταιρεία στην ελληνκή αγορά. 

Η βότκα είναι συνδεδεμένη στη συνείδηση των καταναλωτών με τη Ρωσία. Ωστόσο, η παρούσα σύρραξη στην Ανατολική Ευρώπη με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα προβλήματα που δημιουργεί στις εξαγωγές, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα καλό timing να προωθηθεί η ελληνική παραγωγή βότκας.

Είναι όμως έτσι; Σε μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο, οι ελληνικές βότκες που παρουσιάζονται είναι κυρίως δύο: Η Πατρινή 40-41 και η Κερκυραϊκή της Ποτοποιίας Λάζαρη. Όμως στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 100 παραδοσιακές ποτοποιίες, προσανατολιζόμενες κυρίως είτε στην παραγωγή ούζου, τσίπουρου και λικέρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία Λάζαρη, η βότκα δεν είναι από τα ποτά που προβάλλει η εταιρεία, παρότι παράγει μια αρκετά μεγάλη ποσότητα, θέλοντας να βγάλει μπροστά κυρίως τα παραδοσιακά κερκυραϊκά αποστάγματα όπως πχ το κουμ κουάτ. Ως εκ τούτου, σε αυτή τη φάση, όπως αναφέρει στέλεχος της παραδοσιακής ποτοποιίας, δεν υπάρχει ενδιαφέρον να αναζητηθεί περαιτέρω έδαφος στην ελληνική είτε ξένη αγορά λόγω της κρίσης..

Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση, από την άλλη πλευρά, της ελληνικής βότκας 40-41 της Πατρινής Ποτοποιίας Σπηλιοπούλου, με έτος ίδρυσης το 1895, η οποία παρότι το 2017 προχώρησε σε μια μεγάλη επένδυση σε αυτό το κομμάτι, τελικά στο τέλος του 2019 και λίγο πριν την έλευση του κορονοιού αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή, αλλά και τις εξαγωγές που είχαν ξεκινήσει δειλά δειλά.

Όπως αναφέρει ο κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος, ο κύριος λόγος ήταν η κορεσμένη αγορά που υπήρχε στο κομμάτι της βότκας, αλλά και ενός είδους ‘’πολέμου’’ από την πλευρά των πολυεθνικών: «Παρότι ξεκινήσαμε με όρεξη το συγκεκριμένο project και κάναμε μια καλή επένδυση, την οποία πιστέψαμε, τελικά αποδείχθηκε ότι οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες και η αγορά ήταν γεμάτη από ξένες ετικέτες. Η έναρξη ήταν σε θετικό έδαφος, καθώς είχαμε μπει και σε μεγάλα clubs αλλά και σε κάποιες εξαγωγές, αλλά δεν ευδοκίμησε τελικά το πλάνο και η παραγωγή σταμάτησε».

Κατά τον ίδιο θα μπορούσε το συγκεκριμένο timing να είναι θετικό για ένα επαναλανσάρισμα της ελληνικής βότκας, ωστόσο η αγορά είναι τόσο κορεσμένη από άλλες χώρες και είναι πολύ λίγο πλέον το προϊον που έρχεται από τη Ρωσία: «Μπορεί να είναι ιστορικά συνδεδεμένη με τη Ρωσία η βότκα, όμως η αλήθεια είναι ότι πλέον παράγεται σε χώρες όπως η Σουηδία, η Πολωνία, η Λετονία, ακόμα και η Γαλλία» τονίζει ο κ. Σπηλιόπουλος, ο οποίος αποκαλύπτει ότι παρότι η εταιρεία δεν προσανατολίζεται πλέον στην παραγωγή του συγκεκριμένου ποτού, υπάρχουν σχέδια για λανσάρισμα στην ελληνική αγορά κάποιων νέων αποσταγμάτων το 2023.

Keywords
Τυχαία Θέματα