Με σχεδόν 5000 συνέδρους από 20 χώρες ολοκληρώθηκε το συνέδριο της EEL και του Economist

Ο ρόλος της Ελλάδας στην εφοδιαστική αλυσίδα της Ευρώπης και οι σύγχρονες προκλήσεις για τον κλάδο, αποτέλεσαν του κύριους πυλώνες στο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν ο The Economist και η Ελληνική Εταιρεία Logistics.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 23 Ιουνίου

2021, το ψηφιακό συνέδριο «LOGISTICS: CHALLENGES AND OPPORTUNITIES IN A POST COVID-19 WORLD - Greece’s role in Europe’s Supply Chain» που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Logistics (EEL) σε συνεργασία με τα συνέδρια του Εconomist. Το συνέδριο ανέδειξε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην εφοδιαστική αλυσίδα της Ευρώπης, σήμερα και στο μέλλον.

Εξέχουσες προσωπικότητες από πολιτειακούς φορείς, διεθνούς φήμης καθηγητές, ειδικοί για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και καταξιωμένοι επιχειρηματίες των ελληνικών logistics, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των συνέδρων με ομιλίες και τοποθετήσεις στα φλέγοντα ζητήματα της αγοράς της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τις εργασίες του συνεδρίου, που παρακολούθησαν online σχεδόν 5000 σύνεδροι από 20 χώρες, άνοιξαν υπό τον συντονισμό του John Andrews, consultant editor, The Economist, ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο Πρόεδρος της EEL, Βασίλης Ζεϊμπέκης.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις κινήσεις της Ελλάδας στον χώρο των logistics τα τελευταία χρόνια καθώς και στις δυνατότητες που υπάρχουν για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα. Ο υπουργός έδωσε έμφαση στο σχέδιο για την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών μεταφορών και εξήγησε τη συμβολή της ανάπτυξης των logistics στην ανάκαμψη της Ελλάδας μετά την πανδημία. Αναφέρθηκε επίσης στα σχέδια που υπάρχουν για τα άλλα, πλην του Πειραιά, σημαντικά λιμάνια της χώρας και τόνισε τη σημασία της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας. Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη συμβολή της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ όσον αφορά την ανάπτυξη της βιομηχανίας των logistics στη χώρα μας.

Ο Βασίλης Ζεϊμπέκης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (EEL), τόνισε ότι τα logistics συμβάλλουν κατά 9,5% στο ΑΕΠ της Ελλάδας, ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα που προέκυψαν για τον κλάδο από την πανδημία. Εστίασε σε 5 προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα logistics στη χώρα μας, οι οποίες είναι: 1) οι υποδομές 2) η ψηφιοποίηση 3) το ανθρώπινο κεφάλαιο 4) οι επενδύσεις με έμφαση στα εμπορευματικά κέντρα και πάρκα εφοδιαστικής και 5) η αναγνωρισιμότητα του ελληνικού brand στον τομέα. Εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε πύλη εισόδου της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης εφόσον γίνουν άμεσες ενέργειες σε όλα τα παραπάνω θέματα. Ο κ. Ζεϊμπέκης έδωσε έμφαση στο ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνο χώρα transit για τις μεταφορές, αλλά θα πρέπει να δημιουργηθεί και προστιθέμενη αξία, π.χ. ελαφρά μεταποίηση. Τέλος, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις συνδυασμένες εμπορευματικές μεταφορές και στον στόχο η Ελλάδα να μπει μέσα στις πρώτες 30 χώρες στον κόσμο όσον αφορά στον δείκτη επιδόσεων των logistics (World Bank’s LPI).

Στο συνέδριο τοποθετήθηκαν με ομιλίες του (με σειρά εμφάνισης) επίσης και οι:

Adina Vălean, Επίτροπος Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κώστας Καραμανλής, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος, επικεφαλής τομέα του ΟΗΕ για τη διευκόλυνση των επίγειων μεταφορών, διευθυντής αναπτυξιακών έργων του ΟΗΕ για υποδομές, συνδυασμένες μεταφορές και logistics Γεώργιος Γεωργαντάς, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Umberto de Pretto, γενικός γραμματέας, Διεθνής Ένωση Οδικών Μεταφορών (IRU) Γεώργιος Ξηρογιάννης, αναπληρωτής γενικός διευθυντής, ΣΕΒ John Gattorna, σύμβουλος σε θέματα global logistics και εφοδιαστικής αλυσίδας, εκτελεστικός πρόεδρος, Gattorna Alignment Δημήτρης Σκάλκος, γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Δίκα Αγαπητίδου, ιδρύτρια και διευθύντρια, Athens Economics, JLL Alliance Partner Αχιλλέας Ρισβάς, CEO, συνιδρυτής, Dromeus Capital Management Martin Christopher, επίτιμος καθηγητής και πρόεδρος, Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του Κέντρου Διαχείρισης και Προμηθειών Logistics και Αλυσίδας Εφοδιασμού, Cranfield School of Management Γιάννης Σαραντίτης, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος, SARMED Απόστολος Τζιμούρτας, chief communications officer, Όμιλος Ορφεύς Βεϊνόγλου Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής IOBE, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πέτρος Αρβανίτης, επικεφαλής Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Επενδύσεων, ΤΡΑΙΝΟΣΕ Λυκούργος Μανωλιάδης, αναπληρωτής γενικός διευθυντής, Diakinisis Τάσος Βαμβακίδης, εμπορικός διευθυντής του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (PCT) Ορέστης Καβαλάκης, γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, πρόεδρος, Συμβούλιο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής

Το αναλυτικό πρόγραμμα συνεδρίου μπορείτε να το βρείτε εδώ: https://www.hazliseconomist.com/en/event/logistics_challenges_and_opportunities/overview

Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Χαζλής & Ρίβας, επίσημο και αποκλειστικό εκπρόσωπο των συνεδρίων του Economist για την Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Ν.Α. Ευρώπη, με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα