Ισχυρές «συμμαχίες» στον διαγωνισμό για την ψηφιοποίηση στα Yποθηκοφυλακεία (pics)

Το έργο της ψηφιοποίησης των έγχαρτων αρχείων 390 Υποθηκοφυλακείων της χώρας θεωρείται, ίσως, το πιο απαιτητικό. Ταυτόχρονα, όμως, αναμένεται να είναι και αυτό με τον υψηλότερο προϋπολογισμό, στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ελληνικού κράτους, με ποσό που θα φθάσει και ίσως ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με δεδομένο ότι η Δημόσια Διαβούλευση ολοκληρώθηκε πριν από τρεις και πλέον μήνες, η αγορά μετρά αντίστροφα για την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πράγματι πως καταβάλλεται προσπάθεια να

μην αργήσει να ανάψει το «πράσινο φως».

Πιθανόν να συμβεί αυτό και μέσα στον Ιούλιο, αν όχι τον Αύγουστο. Ή, τουλάχιστον, μια τέτοια πρόθεση υφίσταται ως τώρα και απομένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη, έτσι ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και να αναδειχθούν οι ανάδοχοι ως τις αρχές του ‘22…

Στόχος που είχε τεθεί από την Ελληνικό Κτηματολόγιο (ΝΠΔΔ) και συμβαδίζει με τις επιθυμίες του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη.

Για άμεση υλοποίηση του μεγάλου έργου της ψηφιοποίησης των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων μιλά, άλλωστε, και ο Γεώργιος Στύλιος, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο.

Πριν δύο εβδομάδες παρουσιάσθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου για τη μετάβαση στο Ψηφιακό Κτηματολόγιο, όπου αναλύονται οι βασικοί άξονες της πολιτικής των αρμοδίων, με στόχο να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι.

Μια μικρή –προς το παρόν- άτυπη παράταση φαίνεται να έχει δοθεί στις εξελίξεις, πάντως, διότι αρχές Μαρτίου υπήρχαν οι πληροφορίες ότι εντός τριμήνου από τότε θα είχε «τρέξει» η διαδικασία..

Όπως έχει γράψει το newmoney, πρόκειται για ένα δύσκολο και σύνθετο project (ένα mega project, όπως το αποκαλούν και αρμόδια χείλη), αφού χρειάζεται η ψηφιοποίηση πολλών και διαφορετικών ειδών εγγραφών σε ολόκληρη την χώρα.

Γι’ αυτόν τον λόγο, θα «χωρισθεί» σε 4 μέρη, όσες και οι γεωγραφικές ενότητες τις οποίες θα περιλαμβάνει, με 3ετή ορίζοντα υλοποίησης του έργου.

Οι υποψήφιοι προσανατολίζονται, ήδη, στη δημιουργία ισχυρών «συμμαχιών» για να διεκδικήσουν κομμάτια της μεγάλης «πίτας» και περιμένουν να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός με τα όπλα «παρά πόδα» πριν τη «μάχη» των +200 εκατ. ευρώ.

Οι επαφές για τη σύσταση κοινοπραξιών είναι διαρκείς και εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν στην υποβολή προσφορών όλοι οι μεγάλοι «παίκτες» της πληροφορικής-ICT, σε μια διαδικασία που αφορά τη σύναψη Συμφωνίας-Πλαίσιο με μέχρι τέσσερις αναδόχους.

Παραδείγματα: Το ενδιαφέρον του Ομίλου ΟΤΕ για την συμμετοχή του στον διαγωνισμό (ενδεχομένως με «συμπαίκτες» του μια εταιρία που παραδοσιακά πρωταγωνιστεί στον κλάδο της πληροφορικής και μια συστημική τράπεζα) δεν αναιρείται, όπως επίσης και αυτό που εκδηλώνεται από τον ελληνικό «βραχίονα» της Google, αλλά πιθανόν και από άλλους «παίκτες» της εγχώριας αγοράς των τηλεπικοινωνιών (Vodafone) ή άλλους διεθνείς τεχνολογικούς «κολοσσούς».

Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρονται στην προοπτική της παρουσίας ισχυρών κοινοπραξιών στον συγκεκριμένο διαγωνισμό και για συμφωνίες συμπόρευσης που -πλην απροόπτου- έχουν «κλειδώσει».

Τα πράγματα θα γίνουν, σαφώς, πιο ξεκάθαρα όταν θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός και αποκαλυφθούν, στη συνέχεια, τα ονόματα των υποψηφίων…

Το «χαρτοβασίλειο» που ψηφιοποιείται

Τα 390 υποθηκοφυλακεία της χώρας που βρίσκονται σε φάση συγχώνευσης και σταδιακά θα μετεξελιχθούν σε 17 σύγχρονα Κτηματολογικά Γραφεία και 75 υποκαταστήματά αυτών, αντιστοιχούν σε όλες τις Περιφέρειες της Ελληνικής Επικράτειας.

Στις περιοχές όπου έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κτηματογράφησης έχει παύσει η λειτουργία Υποθηκοφυλακείων και έχουν αντικατασταθεί από τα αντίστοιχα Κτηματολογικά Γραφεία.

Παρ’ όλα αυτά, ο όγκος των υπό ψηφιοποίηση αρχείων +600 εκατ. σελίδων που τηρούνται στο Σύστημα Μεταγραφών και Υποθηκών δεν αλλάζει, με ζητούμενο την σάρωση τους (Τίτλων-Οµάδων Εγγράφων/Βιβλίων) και καταχώρηση των στοιχείων τους σε εξειδικευμένο σύστημα ηλεκτρονικών Εφαρµογών-∆ιαχείρισης εγγράφων & Ψηφιακών Αρχείων.

Ουσιαστικά, θα δημιουργηθεί ένα επίσημο ψηφιακό αντίγραφο του συστήματος, με βάση το οποίο θα μπορεί να διενεργείται έρευνα στα στοιχεία του υποθηκοφυλακείου. Ενδεικτικά, τα βιβλία που απαρτίζουν το σύστημα και θα ψηφιοποιηθούν είναι τα: Αλφαβητικά ευρετήρια, Βιβλία Εκθέσεων, Βιβλία μερίδων, Αρχεία τίτλων μεταγραφών, Βιβλία υποθηκών, Αρχεία υποθηκών, Βιβλία κατασχέσεων, Αρχεία κατασχέσεων, Βιβλία Διεκδικήσεων και Αρχεία διεκδικήσεων.

Μια από τις ιδιαιτερότητες του έργου, συνίσταται στη χρήση ειδικών σαρωτών για να προστατευθούν τα παλαιότερα, κυρίως, βιβλία και να αποφευχθεί η φθορά τους κατά την υλοποίηση της ψηφιοποίησης τους.

Βέβαιο είναι, ότι θα μπει τέλος στο «χαρτοβασίλειο» δεκαετιών και τη γραφειοκρατία που ταλαιπώρησαν εκατομμύρια πολίτες και επαγγελματίες οι οποίοι ασχολούνται με τις συναλλαγές ακινήτων.

Η μετατροπή εκατοντάδων χιλιάδων τόμων –παλιών και κιτρινισμένων σε πολλές περιπτώσεις από το πέρασμα των δεκαετιών- σε… digital μορφή θα απαλλάξει το ελληνικό δημόσιο από τόνους χαρτιού και θα σημάνει, παράλληλα, εξοικονόμηση και από πλευράς αποθηκευτικών χώρων, ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και ποιοτικότερες υπηρεσίες προς αυτούς.

Τη στρατηγική ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου μέχρι το 2024 έχει καταρτίσει η ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την Διοίκηση του Κτηματολογίου.

Διαβάστε ακόμα:

S&P Global: H Ελλάδα η πιο κερδισμένη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2021: Αυτά είναι τα 3 νέα προγράμματα τους επόμενους μήνες – Τι αλλάζει

Έχετε οφειλές και οικογενειακό εισόδημα έως 21.000 ευρώ; Έτσι θα σώσετε το σπίτι σας από πλειστηριασμό

Keywords
Τυχαία Θέματα