Λαγκάρντ: Θα κρατήσει η άνοδος των τιμών αλλά θα αποκλιμακωθεί το 2022 - Αμετάβλητα τα επιτόκια

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα αργήσει να αποκλιμακωθεί ανέφερε στη συνέντευξη τύπου η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ που ακολούθησε της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη νομισματική πολιτική, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια.   

Η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να ανακάμπτει δυναμικά, ωστόσο το μομέντουμ έχει μετριαστεί, τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν

Λαγκάρντ στη συνέντευξη τύπου μετά την συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, στην οποία αποφασίστηκε η διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα μηδενικά επίπεδα.

Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι οι ελλείψεις πρώτων υλών φρενάρουν την ανάκαμψη στη μεταποίηση.

Η συζήτηση στην ΕΚΤ επικεντρώθηκε στο άλμα των ενεργειακών τιμών και του πληθωρισμού, εξετάζοντας αν θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση από την κεντρική τράπεζα. "Μιλήσαμε για πληθωρισμό, πληθωρισμό, πληθωρισμό", σχολίασε η κεντρική τραπεζίτης, επιμένοντας πάντως ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο που θα εξασθενήσει το 2022.

«Ο πληθωρισμός ενισχύθηκε 3,4% το Σεπτέμβριο. Αναμένουμε να ενισχυθεί περαιτέρω εντός του έτους. Όμως ενώ η τρέχουσα φάση του ενισχυμένου πληθωρισμού θα διαρκέσει περισσότερο από ότι αναμενόταν αρχικά, εκτιμούμε ότι θα υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς», ανέφερε.

Η πανδημία και η ανάκαμψη είναι ένας λόγος για τον οποίο ενισχύεται ο πληθωρισμός, ενώ ο άλλος σχετίζεται με τις υψηλότερες τιμές στην ενέργεια, εξήγησε.

Σημαντικός παράγοντας είναι και η βάση σύγκρισης, κάτι που οδηγεί σε υψηλότερες μετρήσεις αλλά αναμένεται να υποχωρήσει ως τα τέλη του έτους, συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη διατήρηση της νομισματικής πολιτικής και των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα, αφήνοντας τις αποφάσεις για περιορισμό του προγράμματος έκτακτων αγορών λόγω πανδημίας για το Δεκέμβριο.

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξακολουθεί να κρίνει ότι οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μπορούν να διατηρηθούν με έναν μετρίως χαμηλότερο ρυθμό διενέργειας καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) σε σχέση με το β΄ και το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου για το πότε η ΕΚΤ θα επιστρέψει στην "κανονικότητα", την οποία όρισε ως συνδεδεμένη με την αύξηση επιτοκίων και την μείωση ή και εξάλειψη των αγορών περιουσιακών στοιχείων, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι η Τράπεζα δεσμεύεται από το guidance της για το μέλλον και από την αποστολή της, όπως αυτή ορίζεται στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, που είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.

Δεν αντιμετωπίζουμε στασιμοπληθωρισμό, μολονότι έχουμε μία μικρή επιβράδυνση της δυναμικής ανάκαμψης, υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι οι τιμές της ενέργειας θα αποκλιμακωθούν στις αρχές του 2022, γεγονός που θα απελευθερώσει την αναπτυξιακή δυναμική.

Εξέφρασε τέλος την εκτίμησή της για τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του μετά από 10 χρόνια, σημειώνοντας ότι η απόφασή του ήταν προσωπική και δεν έχει σε τίποτε να κάνει με ζητήματα διαφωνιών στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής ή πιέσεων από πλευράς ισχυρών οικονομιών της ευρωζώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα