Λαγκάρντ: Θα καθυστερήσει η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού – Οι δύο λόγοι που τον οδηγούν σε άνοδο

Στον πληθωρισμό της ευρωζώνης αναφέρθηκε στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επισήμανε ότι η αποκλιμάκωσει θα καθυστερήσει περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις.

«Το ζήτημα του πληθωρισμού κατέλαβε μεγάλο κομμάτι της συζήτησής μας, κυρίως όσον αφορά τους παράγοντες που τον κινούν. Δύο είναι οι βασικότεροι: πανδημία και ανάκαμψη, από τη μία πλευρά και τιμές στον κλάδο της ενέργειας, από την άλλη» ανέφερε χαρακτηριστικά η Κριστίν

Λαγκάρντ.

Αναλύοντας τους δύο λόγους οι οποίου οδηγούν τις πληθωριστικές πιέσεις η κα Λαγκάρντ σημείωσε ότι «Όσον αφορά τον πρώτο, βλέπουμε ελλείψεις σε εξοπλισμό και σε εργατικό δυναμικό, καθώς έχουμε μια αποσύνδεση προσφοράς και ζήτησης, με τη δεύτερη να ξεπερνά την πρώτη. Στην ενέργεια, υπάρχουν πολλοί παράγοντες – από κλιματικοί, μέχρι συντηρήσεις που λαμβάνουν χώρα στη Νορβηγία, την ζήτηση από την Κίνα και την παροχή ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη Ρωσία».

Η ισχυρά κυρία της ΕΚΤ επισήμανε ότι αναμένει περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού, σημειώνοντας ότι «Το προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι τιμές της ενέργειας και η έλλειψη εργατικού δυναμικού δημιουργούν “σύννεφα” για την οικονομία για τα επόμενα τρίμηνα. Αναμένουμε περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού από το 3,4% του Σεπτεμβρίου μέσα στο 2021, ενώ αναμένουμε σταδιακή αποκλιμάκωσή του μέσα στο 2022».

«Η διευκολυντική νομισματική πολιτική πρέπει και μπορεί να συνεχιστεί, με μετρίως μειωμένες αγορές περιουσιακών στοιχείων. Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τη χρήση όλων των εργαλείων μας προκειμένου να πλησιάσουμε τον στόχο για σταθεροποίηση του πληθωρισμού κοντά στο 2%», είπε.

Τόνισε ακόμη ότι η παραγωγή αναμένεται να έχει ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι το τέλος του 2021 για την ζώνη των 19 χωρών του ευρώ.

«Καθώς η ανάκαμψη συνεχίζεται, η επιστροφή της οικονομίας στην προ πανδημίας κατάσταση θα οδηγήσει και σε αύξηση μισθών. Η ανάκαμψη εξαρτάται βασικά από την πορεία της πανδημίας και της εκστρατείας εμβολιασμών. Οι κίνδυνοι πάντως εκτιμώνται ως αρκετά ισορροπημένοι», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Αναφερόμενη στο ζήτημα των επιτοκίων, η κα Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι «Δεν συμμεριζόμαστε τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι θα χρειαστεί αύξηση επιτοκίων νωρίτερα όσων προβλέπονται στο guidance της ΕΚΤ. Όσον αφορά τις αγορές στο πλαίσιο του PEPP και την επιβράδυνσή τους, δεν πρόκειται για σταδιακή περιστολή (tapering), αλλά για εξισορρόπηση. Το PEPP, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, θα ολοκληρωθεί μέσα στον Μάρτιο του 2022».

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα: Στα χέρια λίγων και ισχυρών βρίσκεται το Bitcoin

Αλέξανδρος Δανιηλίδης: Με +25% «σβήνει» τις απώλειες της πανδημίας η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Σκάνδαλο Akazoo: Η κομπίνα που έστησε η ελληνική startup θα της κοστίζει $38,8 εκατ.

Keywords
Τυχαία Θέματα