ΚτΠ: Διαγωνισμός για την επέκταση του Εθνικού Δικτύου Μετεωρολογικών Σταθμών

Η μελέτη του κλίματος, του καιρού και κυρίως των έντονων καιρικών φαινομένων που έχουν αυξηθεί σε συχνότητα λόγω της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί βασική λειτουργία της αποστολής της ΕΜΥ.

Η Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε ανακοινώνει τη Διενέργεια Ηλεκτρονικού Διεθνούς Ανοικτού Άνω των Ορίων Διαγωνισμού, με κριτήριο ανάθεσης “την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης

σχέσης ποιότητας-τιμής” για το έργο: «Προμήθεια Μετεωρολογικών Σταθμών για την Έγκαιρη Προειδοποίηση Φυσικών Καταστροφών» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ..

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η επέκταση του Εθνικού Δικτύου Μετεωρολογικών Σταθμών (ΕΔΜΣ) της ΕΜΥ με την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία δικτύου συνολικά τριάντα (30) συστημάτων Υδρολογικών Αυτόματων Μετεωρολογικών Σταθμών (ΥΑΜΣ), η εγκατάσταση και
λειτουργία δικτύου συνολικά δώδεκα (12) συστημάτων ανίχνευσης Ατμοσφαιρικών Ηλεκτρικών Εκκενώσεων (ΑΗΕ), η εγκατάσταση και λειτουργία δύο (2) συστημάτων λήψης και επεξεργασίας δεδομένων από μετεωρολογικούς δορυφόρους και η αναβάθμιση της κεντρικής υποδομής εξοπλισμού και λογισμικού για την παραγωγή και διαθεσιμότητα κρίσιμων δεδομένων στο υφιστάμενο σύστημα της ΕΜΥ.

Η μελέτη του κλίματος, του καιρού και κυρίως των έντονων καιρικών φαινομένων που έχουν αυξηθεί σε συχνότητα λόγω της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί βασική λειτουργία της αποστολής της ΕΜΥ και είναι μείζον θέμα για τις κυβερνήσεις, τους εμπλεκόμενους με τα θέματα του κλίματος και της πολιτικής προστασίας.

Οι εκτελούμενες μετεωρολογικές παρατηρήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, να συλλέγονται έγκαιρα από το σύνολο των συστημάτων παρατήρησης και ανίχνευσης, να ελέγχονται ποιοτικά, να αποθηκεύονται και να αξιοποιούνται κατάλληλα από τα κεντρικά μηχανογραφικά συστήματα της ΕΜΥ, ώστε στη συνέχεια να αποτελούν πηγή πρωτογενούς πληροφορίας προς αξιοποίηση από το υφιστάμενο σύστημα μαζί με δεδομένα από άλλες πηγές. Τα προϊόντα του συστήματος θα διατίθενται με αυτοματοποιημένες διαδικασίες στους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο μέσω της νέας ιστοσελίδας της ΕΜΥ με τρόπο εύκολο και φιλικό.

Η επέκταση του Εθνικού Δικτύου Μετεωρολογικών Σταθμών (ΕΔΜΣ) στο επιθυμητό επίπεδο για την υποστήριξη του υφιστάμενου συστήματος, προϋποθέτει την αύξηση του αριθμού των μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου, προκειμένου να καλυφθούν από πλευράς μετεωρολογικών δεδομένων κυρίως υδρολογικών, περιοχές ενδιαφέροντος της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας.

Για την επίτευξη του σκοπού η ΕΜΥ έχει ανάγκη από νέες υποδομές που θα συμβάλλουν στην υποστήριξη του υφιστάμενου συστήματος, με αποτέλεσμα την αναβάθμιση της διαθεσιμότητας και της ποιότητας των παραγόμενων μετεωρολογικών δεδομένων.

Tο παρόν έργο θα δράσει υποστηρικτικά στο έργο «Προμήθεια σταθμών επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης και παροχής κλιματολογικών δεδομένων περιοχών ενδιαφέροντος (Radar)», μέσω του οποίου θα αναπτυχθεί Σύστημα Nowcasting, για την έκδοση τυποποιημένων προγνώσεων υψηλής χωρο-χρονικής ακρίβειας, με έμφαση στα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι οποίες και θα αποστέλλονται από την ΕΜΥ στην Πολιτική Προστασία για επιχειρησιακή αξιολόγηση και αξιοποίηση.

Το αντικείμενο του παρόντος έργου περιλαμβάνει:

• Την επέκταση του υπάρχοντος ΕΔΜΣ με νέους Υδρολογικούς Αυτόματους Μετεωρολογικούς Σταθμούς (ΥΑΜΣ), οι οποίοι θα εγκατασταθούν σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας για τη μέτρηση, την καταγραφή και την επεξεργασία, σε 24ωρη βάση, μετεωρολογικών υδρολογικών
δεδομένων.
• Τη δημιουργία δικτύου ανίχνευσης Ατμοσφαιρικών Ηλεκτρικών Εκκενώσεων (ΑΗΕ) με σύγχρονους αισθητήρες ανίχνευσης φαινομένων Ατμοσφαιρικών Ηλεκτρικών Εκκενώσεων, με σκοπό την παρακολούθηση, καταγραφή και στατιστική επεξεργασία εμφάνισης ατμοσφαιρικών
ηλεκτρικών εκκενώσεων.
• Την αναβάθμιση των δορυφορικών συστημάτων λήψης και επεξεργασίας δορυφορικών δεδομένων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εκμετάλλευσης Μετεωρολογικών Δορυφόρων EUMETSAT, οι οποίοι θα είναι συμβατοί με τους δορυφόρους νέας γενιάς MTG και METOP-II
του Οργανισμού.

Keywords
Αναζητήσεις
ktp-diagonismos-gia-tin-epektasi-tou-ethnikou-diktyou-meteorologikon-stathmon.htm
Τυχαία Θέματα