Dimand: Τα σχέδια για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά - Το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτήριο

Το προς ανέγερση κτήριο θα περιβάλλεται από εκτεταμένους χώρους πρασίνου που θα αναβαθμίσει αισθητά όλη τη συγκεκριμένη περιοχή του Πειραιά, η οποία τελεί σε διαδικασία ανάπλασης.

Μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης θα αποτελεί το νέο κτιριακό συγκρότημα του Δικαστικού Μεγάρου, που ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες και έξυπνες, «πράσινες» λύσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης πόρων και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος. Η περιοχή του έργου αποτελούσε μέρος της ευρύτερης περιοχής του Βιομηχανικού Συγκροτήματος

Παπαστράτου που ανήκει ταυτόχρονα στην περιοχή της πολεοδομικής επέμβασης Αγίου Διονυσίου όπου επιχειρείται η επανάχρηση των παλαιών βιομηχανικών χώρων και κτιρίων με νέες εξωτερικές και εσωτερικές διαρρυθμίσεις για την δημιουργία ενός νέου κέντρου στην πόλη του Πειραιά.

Μεταξύ άλλων, με τη λειτουργία του προτεινόμενου έργου αναβαθμίζονται συνολικά οι υποδομές και η αξία της περιοχής που το φιλοξενεί, ενισχύεται η επιχειρηματικότητα με τη συνολική απασχόληση στο σύνολο του συγκροτήματος να ανέρχεται σε περίπου 1.200 εργαζόμενους με ταυτόχρονη δημιουργία νέων έμμεσων θέσεων εργασίας, ενώ επιτυγχάνεται η συγκέντρωση των δικαστικών υπηρεσιών που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτες σε διαφορετικά κτίρια στην πόλη του Πειραιά (Εισαγγελία, Πρωτοδικείο, Διοικητικό Εφετείο κ.α.).

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά θα είναι το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτήριο στην χώρα μας. Το ακίνητο βρίσκεται επί των οδών Χαϊδαρίου, Φωκίωνος και Παπαστράτου, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου και έχει έκταση 12.350,14 τ.μ.. Στο οικόπεδο αυτό θα ανεγερθεί νέο κτήριο γραφείων συνολικής δόμησης περίπου 36.000 τ.μ. για τη στέγαση όλων των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης του Πειραιά.

Στο νέο Δικαστικό Μέγαρο θα συστεγαστούν το Πρωτοδικείο, το Εφετείο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Διοικητικό Εφετείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, η Εισαγγελία Εφετών και το Ειρηνοδικείο.

Η νέα στέγη των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500μ. από τη γραμμή του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει ένα σύγχρονο συγκρότημα γραφείων, πιστοποιημένο με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα περιβαλλοντικής βαθμονόμησης βιοκλιματικών κτηρίων LEED. Τα κτήρια μάλιστα θα χαρακτηρίζονται από ενεργειακή κατανάλωση τουλάχιστον 20% χαμηλότερη από τα κατώτατα όρια που έχουν οριστεί για την κατασκευή κτηρίων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, σύμφωνα με την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Την υλοποίηση για το νέο δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά έχει αναλάβει η Dimand ενώ έως τις 21 Μαρτίου πραγματοποιείται η δημόσια διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Πρόκειται για το έργο που θα υλοποιηθεί, μέσω της HUB 204 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. Αξιοποίησης και Εκμετάλλευσης Ακινήτων προϋπολογισμού περί τα 80 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια του διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) και κατακυρώθηκε στην DIMAND.

Όπως επισημαίνεται στο φάκελο της ΜΠΕ, το υπό μελέτη έργο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλεως στο δήμο Πειραιά «και συγκεκριμένα εντός της ζώνης ανάπλασης στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, περιοχή η οποία είναι ιδανική για την εγκατάσταση της Μητροπολιτικής χρήσης των Δικαστηρίων, με στόχο να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξης του συνόλου του δήμου».

«Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά θα είναι το πρώτο δημόσιο, χρυσό LEED, πράσινο κτήριο, μηδενικών εκπομπών στη χώρα. Θα στεγάζει 310 δικαστικούς και 565 διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ η πρόβλεψή του είναι για έως 1200 θέσεις εργασίας. Θα διαθέτει ηλεκτροδοτούμενες θέσεις στάθμευσης για φόρτιση αυτοκινήτων και θέσεις ΑΜΕΑ, ενώ θα βρίσκεται περίπου 500μ από το σταθμό του ΜΕΤΡΟ. Με τα έργα μας, μας ενδιαφέρει να παρεμβαίνουμε στις πόλεις που θέλουμε να ζούμε και να τις κάνουμε καλύτερες», σύμφωνα με τον Δημήτρη Ανδριόπουλο Διευθύνων Σύμβουλο της DIMAND και της HUB 204.

Με βάση το κτιριολογικό πρόγραμμα, οι χώροι χωρίζονται σε δύο μεγάλες ενότητες, (α) τις αίθουσες ακροατηρίων, δικαστών και αναμονής μαρτύρων και (β) τους γραφειακούς χώρους. Οι δύο ενότητες είναι διακριτές στο κτίριο με σκοπό να εξυπηρετούνται καλύτερα λειτουργικά, αλλά και να διατηρούν την αυτονομία τους σε περίπτωση ανάγκης.

Για το λόγο αυτό όλες οι αίθουσες των ακροατηρίων τοποθετήθηκαν στο ισόγειο και τον 1ο όροφο του συγκροτήματος, με άμεση πρόσβαση του κοινού του ακροατηρίου από τον εσωτερικό αύλειο χώρο και πρόσβαση των δικαστών από ανεξάρτητη είσοδο στο πίσω μέρος των αιθουσών. Οι υπόλοιποι γραφειακοί χώροι τοποθετήθηκαν στους ορόφους, για μεγαλύτερη αυτονομία κινήσεων.

Παρόλο το διαχωρισμό των χρήσεων, εσωτερικά του κτιρίου υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας όλων των χώρων μέσω κλιμακοστασίων, ανελκυστήρων καθώς και εσωτερικών αίθριων.

Συνολικά εντός του νέου δικαστικού μεγάρου χωροθετούνται 27 χώροι ακροατηρίων και ολομέλειας με τους αντίστοιχους χώρους αναμονής τους, 24 αίθουσες συσκέψεων δικαστών, 8 χώροι αναμονής μαρτύρων, 2 αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, 2 βιβλιοθήκες, 319 γραφεία, γραφεία συνάντησης δικαστών και κατηγορουμένων, χώροι κλιμακίων μεταγωγών και βοηθητικοί χώροι αποθηκών, αρχείων, computer room, κυλικείων, μικρών κουζινών εξυπηρέτησης εργαζομένων, χώροι υγιεινής, με πρόβλεψη για ΑΜΕΑ ανά επίπεδο και ανά τμήμα κτιρίου, χώροι στάθμευσης συνολικά 365 ΙΧ οχημάτων, τόσο εντός υπογείου όσο και στον περιβάλλοντα χώρο (62 θέσεις).

Στον περιβάλλοντα χώρο του κτιριακού συγκροτήματος, συνολικής έκτασης περίπου 6.295 τ.μ. θα κατασκευαστούν μεταξύ άλλων περιοχές πρασίνου επιφάνειας 3.300 τ.μ. στο ισόγειο επίπεδο και επιπλέον 200 τ.μ. σε δώμα, για την διασφάλιση του μικροκλίματος του συγκροτήματος και άλλες ειδικά διαμορφωμένες με καθιστικά για στάση των χρηστών, που αποτελούν προέκταση των χώρων αναμονής του κτιρίου.

Keywords
Αναζητήσεις
dimand-ta-schedia-gia-to-neo-dikastiko-megaro-peiraia---to-proto-prasino-dimosio-ktirio.htm
Τυχαία Θέματα