Κτήμα Τζόρβα: Η ζωή στο χωράφι για τον πρώην τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ελλάδος

Ο αγροδιατροφικός τομέας έχει αντικαταστήσει τη στρογγυλή Θεά στην επαγγελματική καριέρα του πρώην διεθνή παίκτη. 

Οι περισσότεροι ίσως θυμούνται τον Αλέξανδρο Τζόρβα στα γήπεδα του ποδοσφαίρου με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, του ΟΦΗ, ομάδων του εξωτερικού στην Ιταλία, αλλά και της Εθνικής Ομάδας του Ότο Ρεχάγκελ να προσπαθεί να αποκρούσει άλλοτε επιτυχημένα και άλλοτε όχι τη στρογγυλή Θεά από τα δίχτυα του.

Οκτώ χρόνια

μετά την αποχώρησή του από τον αθλητισμό, η καθημερινότητά του γνωστού τερματοφύλακα είναι εντελώς διαφορετική. Τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση στον Ασωπό Λακωνίας, με την παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, ελιών Καλαμών και σε ένα χρόνο και δύο ποικιλιών κρασιού.

Πρώτο προϊόν του Κτήματος Τζόρβα, το ελαιόλαδο ‘’Χρυσούν’’, ο χρύσος, σύμφωνα με τον Όμηρο, αλλά και τα αρχικά γράμματα του ονόματος της συζύγου του, Χρυσαυγής, η οποία έδωσε και την έμπνευση για το όνομα.

Σταδιακά και παρά τις πρώτες δυσκολίες, που είχαν να κάνουν περισσότερο με την άγνοια, ο πρώην γνωστός τερματοφύλακας πλέον βρίσκεται σε θέση να έχει τον πλήρη έλεγχο των κτημάτων και να λατρεύει το νέο του επάγγελμα όπως και το προηγούμενο, με πάνω από 4.000 ελαιόδενδρα και αμπελώνες φυτεμένα από τα ίδια του τα χέρια.

Το παράδοξο είναι ότι δεν υπήρχε κανένα background σε αυτή την ενασχόληση με τον ίδιο να ξεκινά το 2016 από το μηδέν με πέντε στρέμματα. Σήμερα εν έτει 2022 έχει φτάσει στα 200, και έχει αρχίσει διανομή στην Ελλάδα και εξαγωγές ελαιολάδου στη Γερμανία ενώ αναμένει και την πρώτη διανομή της ‘’υπερτροφής’’, όπως την χαρακτηρίζει, της ελιάς καλαμών.

Ο ίδιος αφηγείται την αρχή αυτού του ταξιδιού στο BusinessNews.gr, λέγοντας : «Τελειώνοντας τον αθλητισμό σε ηλικία 33 ετών, θέλησα να ανοίξω τα φτερά μου σε κάποιους επιχειρηματικούς τομείς. Μετά από έρευνα που έκανα σε πολλούς από αυτούς, όπως πχ στα ξενοδοχεία και στο airbnb, στον τομέα των Ακαδημιών Ποδοσφαίρου, στα αυτοκίνητα, στα φαρμακεία ως επιχειρηματίας, πήρα κάποιες αποφάσεις και κάπου επενδύθηκαν τελικά χρήματα και κάπου όχι. Ωστόσο, μέσα σε όλα αυτά υπήρχε ως ενδεχόμενο και το κομμάτι του πρωτογενή τομέα, αρχικά με στόχο ένα έξτρα μικρό συμπληρωματικό εισόδημα σε οτιδήποτε άλλο θα έκανα. Ξεκινώντας, λοιπόν, τις διαδικασίες, το 2016 αγόρασα τα πρώτα μου χωράφια».

Η πρώτη αντίδρασή του μετά την αγορά του πρώτου κτήματος, το οποίο δεν ήταν σε καλλιεργήσιμη κατάσταση: «Θυμάμαι το αίσθημα όταν ολοκλήρωσα το 2016 την αγορά του πρώτου κτήματος. Δεν ήταν αίσθημα πανικού ακριβώς, αλλά μιας μεγάλης απορίας του τύπου "πως θα το δημιουργήσω εγώ όλο αυτό»; Από τότε μέχρι τώρα βέβαια, η εξέλιξη ήταν μεγάλη και τις προάλλες φτιάξαμε τα πολλαπλάσια στρέμματα. Όταν άρχισα να φυτεύω τα πρώτα μου στρέμματα και μετά, η κατάσταση ήρθε λίγο σαν ντόμινο, το ένα έφερε το άλλο, φυτεύοντας, βλέποντας πως νιώθω δημιουργώντας κάτι από το μηδέν. Από το 2016 μέχρι και σήμερα, κάθε χρόνο αγοράζεται και φτιάχνεται κάτι καινούργιο. Έχουμε φτάσει πλέον αίσιως στα 200 και λίγο παραπάνω στρέμματα. Και έτσι έγινε λίγο κάπως μοιραίο το να ασχοληθώ με τον πρωτογενή τομέα. Με ένα μαγικό τρόπο απέφυγα όλα τα υπόλοιπα που ήθελα και σήμερα, μετά από 7 χρόνια μιλάμε για μια επιχείρηση σε πλήρη εξέλιξη»..

Σύμφωνα με τον ίδιο, σκοπός είναι κάθε χρόνο να προστίθενται ακόμα περισσότερα στρέμματα στην επιχείρηση με τελικό στόχο τα 500 600, ενώ ένα εγχείρημα που έχει βάλει σε εφαρμογή για το μέλλον είναι και η δημιουργία ενός μικρού οινοποιείου.

Η ενασχόληση με τον αγροτοδιατροφικό κλάδο και ειδικά αυτόν της ελιάς, έφερε και τη διάθεση απόκτησης όλο και περισσότερης γνώσης από την πλευρά του: «Διάβασα άπειρα βιβλία για τα ελαιόδεντρα, ακόμα και στα Ιταλικά και στα Αγγλικά. Αυτό που διαβάζεις στα βιβλία, όμως, δεν συμβαδίζει πάντα με αυτό που γίνεται στην πράξη. Σου δίνει ένα βασικό μπούσουλα, κοντά στο 65% της δραστηριότητας. Τελικά, όμως, μόνος σου καλείσαι να δεις, καλλιεργώντας τη γη, τι από αυτά ισχύει και τι όχι. Και έτσι κάνεις το μειονέκτημα της μη γνώσης στην αρχή, πλεονέκτημα».

Ο Αλέξανδρος Τζόρβας αναπτύσσει το επιχειρηματικό του σκεπτικό σε τρία μέτωπα: «Το σκεπτικό μου ήταν να δημιουργήσω τρία μέτωπα στις καλλιέργειες. Κερδοφορία από το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο ήδη παράγουμε και διαθέτουμε, από την ελιά καλαμών, την οποία θα διαθέτουμε από τις επόμενες ημέρες απευθείας στους εμπόρους και το ίδιο σκοπεύουμε να κάνουμε και με τούς οίνους, οι οποίοι θα είναι προς διάθεση το 2023, μετά από πειραματισμούς που κάνουμε όλον αυτόν τον καιρό, ένα λευκό και ένα κόκκινο».

Ο νεόκοπος επιχειρηματίας αναμένει με ενδιαφέρον την τελική συσκευασία και διανομή της ελιάς καλαμών μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο: «Είναι ένα προϊόν με μεγάλη δυναμική στο εξωτερικό. Παρότι είναι πιο δύσκολη στην παραγωγή της, είναι πιο κερδοφόρα, της τάξης του 200% σε σχέση με το ελαιόλαδο. Έχει ιδιαίτερη σημασία και η παραγωγή τους, καθώς τις μαζεύουμε μία μία με το χέρι για να μπουν σε βάζα. Είναι ένα προϊόν που ο πελάτης το βλέπει μπροστά του, σε αντίθεση με το λάδι που είναι προϊον μιας συγκεκριμένης διαδικασίας».

Στόχος του Κτήματος Τζόρβα είναι η παραγωγή premium προϊόντων και η εξάντλησή τους από διάθεση εντός Ελλάδος και εξαγωγές μέσα στη χρονιά: «Θέλω να παραμείνω στα premium προιοντα. Aυτό που κάνω και θέλω να συνεχίσω να κάνω δεν είναι η μαζικη παραγωγή. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι ο ίδιος παράγω το προϊόν. Ολες οι εργασίες γίνονται από μένα και αυτό θέλω να το γευεται ο καταναλωτής. Τρελαίνομαι να παράγω κάτι δικό μου, να νιώθω τρομακτική κούραση για να απολαμβάνω εγώ και οι άνθρωποι γύρω μου ένα εξαιρετικό προϊόν. Όταν δεν θα είμαι πάνω στο προϊόν δε θα έχω το αποτέλεσμα που θέλω».

Το επόμενο βήμα θέλει την περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών που έχουν, ήδη, ξεκινήσει από τη Γερμανία: «Σαφώς υπάρχει προσανατολισμός στην ανάπτυξη των εξαγωγών, είναι κάτι που έχουμε ξεκινήσει από το καλοκαίρι και το χτίζουμε. Η Γερμανία είναι μια χώρα στην οποία αγαπούν τα ελληνικά προϊόντα και αναζητούν παραγωγούς σαν και εμάς. Μεγάλο ενδιαφέρον, επίσης, έχει σαν στόχος στο άμεσο μέλλον και η διάθεση των προϊόντων μας μέσω σημαντικών ηλεκτρονικών πλατφορμών όπως η Amazon. Είναι φοβερό το γεγονός ότι πλέον με ένα κλικ μπορεί κάποιος από την άλλη πλευρά της υδρογείου να γευτεί το ελαιόλαδό σου, τα προϊόντα που φύτεψες με τα χέρια σου».

Keywords
Τυχαία Θέματα