Κρι Κρι: Μετά την μονάδα βιοαερίου έρχεται η επένδυση στα φωτοβολταϊκά

Πρόκειται για ένα ώριμο έργο, που προέρχεται από μελέτες μηνών και είναι στην αναμονή λόγω περιορισμένων αντοχών του τοπικού δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ

Σε επενδυτική τροχιά σε σχέση με κινήσεις που αφορούν το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα αλλά και την προσπάθεια μείωσης του κόστους της ενέργειας, ένα ζήτημα που απασχολεί και θα απασχολήσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, βρίσκεται η Κρι Κρι.

Σύμφωνα

με πληροφορίες, η εισηγμένη εταιρεία, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της ολοκλήρωσης της επένδυσης για τη μονάδα βιοαερίου στο χώρο των εγκαταστάσεών της στις Σέρρες, μια ενέργεια που άγγιξε τα 6 εκατ. ευρώ και προήλθαν από ίδια κεφάλαια, σχεδιάζει για το επόμενο χρονικό διάστημα την εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος φωτοβολταϊκών, το οποίο μελετάται ήδη από το 2021, είναι ένα έργο ώριμο, αλλά προσκρούει στην έλλειψη υποδομών από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ.

Κατά όσα τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη της εισηγμένης στο BusinessNews.gr «είναι μια ακόμα ενέργεια την οποία επιθυμούμε σαν εταιρεία να κάνουμε στον τομέα της ενέργειας, ακολουθώντας τα βήματα και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων. Έχουμε, ήδη ετοιμάσει τις σχετικές μελέτες, τόσο τεχνικές όσο και οικονομικές, όμως, είναι κάτι το οποίο δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά και από τον ΔΕΔΔΗΕ. Αυτή τη στιγμή το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ στις Σέρρες είναι κορεσμένο και υπάρχει η ανάγκη για μετασχηματιστές, μια διαδικασία, η οποία είναι ενεργοβόρα και αναμένουμε να ολοκληρωθεί για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

Προσθέτουν, μάλιστα, ότι όταν μπορέσει και αντέξει το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ την επένδυση, καθώς για να γίνει η εγκατάσταση πρέπει να υπάρχει ανοχή για 3 MW και άνω, ο χρόνος υλοποίησής της από πλευράς Κρι Κρι θα είναι μόνο 6 μήνες, ενώ τα υπόλοιπα οικονομικά στοιχεία της συγκεκριμένης ενέργειας, δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμα.

Όλα αυτά σχεδιάζονται την στιγμή που βρίσκεται, ήδη, σε λειτουργία η μονάδα παραγωγής βιοαερίου, η οποία χρησιμοποιεί αποκλειστικά ως πρώτη ύλη τα υγρά απόβλητα της εγκατάστασης παγωτού και γαλακτοκομικών, καθώς και τον ορό γάλακτος που προκύπτει από τη στράγγιση γιαούρτης.

Όπως επισημαίνει στο BusinessNews.gr ο διευθυντής αειφόρου ανάπτυξης της εταιρείας Κωνσταντίνος Τραγούστας «όλα ξεκίνησαν από την αύξηση της παραγωγής της Κρι Κρι στο στραγγιστό γιαούρτι, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Για να γίνει ένα στραγγιστό γιαούρτι, συνεπάγεται αύξηση ορού γάλακτος. Αφου μεγάλωνε αυτή η ποσότητα του ορού γάλακτος που παράγοταν καθημερινά, κληθηκαμε να το διαχεριστουμε, θέλαμε να τα επεξεργαστούμε και να κάνουμε ενέργεια. Αυτό που θα πρέπει να ξέρετε ότι ο ορος γάλακτος έχει σαν απόβλητο πολύ υψηλό φορτίο και δεν αρκεί γιαυτό ένας απλός αερόβιος καθαρισμός, αλλά απαιτούνται άλλες λύσεις. Αφού μελετήσαμε και είδαμε τα δεδομένα, καταλήξαμε ότι η καλύτερη λύση παγκοσμίως ήταν η αναερόβια και αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε, σε συνεργασία με μια εταιρεία που εξειδικεύεται σε αυτά, μια τέτοια λύση αποκλειστικά για την Κρι Κρι, και όχι να στηριζόμαστε σε άλλες μονάδες».

Όπως αναφέρει ο ίδιος, επρόκειτο για μια μονάδα που θα επεξεργάζονταν ειδικά λύματα γαλακτοκομικών και ορό γάλακτος και μάλιστα θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα συνηθισμένα νούμερα επεξεργασίας μιας συνηθισμένης μονάδας βιοαερίου, καθώς θα μπορεί να επεξεργάζεται 3.000 κυβικά λύματα και 200 κυβικά ορου γάλακτος την ημέρα.

Το επόμενο βήμα ήταν η επιλογή του προμηθευτή, ο οποίος εξελέγη μέσω διαγωνισμού που έγινε το 2019. Κατά τον κ. Τραγούστα «ακριβώς επειδή ήταν πολύ εξειδικευμένη μονάδα, απευθυνθήκαμε σε οίκους εξωτερικού, έγινε διαγωνισμός και από τις τρεις εταιρείες που πέρασαν στο τελευταίο στάδιο, τελικά επελέγη η Hydrophem, από την Ολλανδία, μια εταιρεία που έχει μακρά τεχνογνωσία στις αναερόβιες λύσεις και εξειδικεύεται σε βιομηχανίες όπως οι μπυραρίες και οι γαλακτοβιομηχανίες.

Το χρονοδιάγραμμα της συγκεκριμένης ενέργειας, ακριβώς επειδή ήταν κάτι εξειδικευμένο και καινοτόμο, ξεκίνησε από το 2019, με έναν χρόνο να απαιτείται για την επιλογή του προμηθευτή, άλλον έναν χρόνο για την ολοκλήρωση των μελετών, ενώ χρειάστηκαν 7 μήνες για την κατασκευή της μονάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα εντελώς αυτοματοποιημένο σύστημα, το οποίο λειτουργεί κατά βάση με συγκριμένες οδηγίες, ωστόσο δημιούργησε, τουλάχιστον προς το παρόν, τρεις νέες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα εξειδικευμένες, με τη μία από τις οποίες, μάλιστα, να καταλαμβάνεται από έναν τεχνικό, ο οποίος πείστηκε, ενώ είχε αποφασίσει να συνεχίσει την καριέρα του στο εξωτερικό, να αναλάβει αυτή τη νέα θέση στην Κρι Κρι.

Η άλλη είδηση που προκύπτει, εξάλλου, από τη μονάδα είναι ότι στο τέλος Απριλίου θα προστεθούν σε εκείνη γεννήτριες και το βιοαέριο θα πηγαίνει πλέον για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, το 1/3 της ενέργειας που θα παράγεται θα πηγαίνει στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ και με αυτόν τον τρόπο θα αυξάνεται το ποσοστό της βιώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την περιοχή.

Πάντως, ως εξαγωγική εταιρεία σε μεγάλο ποσοστό η Κρι Κρι δεν ανησυχεί για τις πωλήσεις λόγω της Ουκρανικής κρίσης, καθώς η αιχμή του δόρατος της εξωστρέφειάς της είναι στη Δυτική Ευρώπη, κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το ζήτημα του φυσικού αερίου και γιαυτό όπως τονίζεται χαρακτηριστικά από την εταιρεία «έχουμε όχι μόνο Plan B, αλλά και Plan C».

Εξάλλου, η εταιρεία πρόκειται να συνεχίσει τις μελέτες για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος στο μέλλον, αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς θεωρείται ότι θα συμβάλλει στην καλυτέρευση των λειτουργικών εξόδων και άρα και σε ένα οικονομικό προϊόν που θα φτάνει στον καταναλωτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας για το πρώτο εννιάμηνο του 2021 διαμορφώθηκε σε €110,24 εκ. έναντι €102,75 εκ. το 2020, αυξημένος κατά 7,3%. Τα μικτά κέρδη της ανήλθαν σε €37,46 εκ. έναντι €35,17 εκ. το εννιάμηνο 2020, τα λειτουργικά της κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε €22,29 εκ. έναντι €21,38 εκ. το εννιάμηνο 2020, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €19,04 εκ., έναντι €18,52 εκ. το εννιάμηνο 2020, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, ανήλθαν σε €15,02 εκ., έναντι €14,03 εκ. το εννιάμηνο 2020.

Στην ελληνική αγορά παγωτού, οι πωλήσεις στο εννιάμηνο 2021 ανήλθαν σε €24,14 εκ. από €21,03 εκ., αυξημένες κατά 14,8%. Σε αυτή την αύξηση συνετέλεσε, κυρίως, η άρση των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν ως επακόλουθο της πανδημίας σε συνδυασμό με την ενίσχυση των τουριστικών ροών από το εξωτερικό.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε, επίσης, η ανάπτυξη της αριθμητικής διανομής της επιχείρησης, με την προσθήκη 1.000 νέων σημείων πώλησης μαζί με το λανσάρισμα νέων κωδικών παγωτού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το μερίδιο αγοράς των παγωτών ΚΡΙ-ΚΡΙ να αυξηθεί κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες και να διαμορφώνεται πλέον στο 15,9%.

Το μερίδιο αγοράς των γιαουρτιών ΚΡΙ-ΚΡΙ διαμορφώνεται πλέον, σε 16,4%, αυξημένο σε σχέση με την περσινή περίοδο κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες [στοιχεία IRI σε αξία, Σεπτέμβριος 2021]. Τέλος, στις αγορές του εξωτερικού, οι πωλήσεις παρουσιάζουν ανάπτυξη, συνολικά, +12,6%. Η αξία των εξαγωγών γιαουρτιού ξεπέρασε τα €41 εκ, σημειώνοντας ανάπτυξη +9,8% και αγγίζοντας το 52% της δραστηριότητας των γαλακτοκομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα