Κώστας Μαρκάζος: Έτσι θα μεγαλώσει η Premia

Στην τελική ευθεία η αύξηση κεφαλαίου 75 εκατ. ευρώ. 

Στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να δοθεί η έγκριση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας εκμετάλλευσης ακινήτων Premia Properties. Θα είναι η τρίτη αύξηση μετά την εξυγίανση της πρώην Passal από το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ελληνοσουηδού Ηλία Γεωργιάδη και ίσως όχι η τελευταία. Αυτό δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κώστας Μαρκάζος, σε ενημερωτική τηλεδιάσκεψη. Η τρέχουσα αύξηση κεφαλαίου είναι 75 εκατ.

ευρώ και πραγματοποιείται τόσο με εισφορά σε είδος, όσο και με καταβολή μετρητών. «Εχουμε καταθέσει στις αρχές Ιουνίου το ενημερωτικό δελτίο, υπολογίζουμε πως αρχές Ιουλίου θα λάβουμε την έγκριση και θα «τρέξει» η αύξηση στη δεύτερη εβδομάδα του ίδιου μήνα» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Ο ίδιος ανέφερε πως εξετάζονται διάφορα σενάρια για την υλοποίηση των επενδύσεων και των στόχων που έχει θέσει η εταιρεία το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία και 1 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη 5ετία.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται νέα αύξηση κεφαλαίου με μετρητά, έκδοση ομολόγου με νέα εισφορά ακινήτων και με εξαγορές, με στόχο η εταιρεία να πρωταγωνιστήσει στον εγχώριο real estate μέσα στα επόμενα χρόνια.

Όπως είπε ο κ. Μαρκάζος «είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο από επενδυτική εταιρεία να γίνουμε ΑΕΕΑΠ», αλλά είναι κάτι που θα εξεταστεί αργότερα και μετά την τρέχουσα αύξηση κεφαλαίου.

Ο CEO της Premia δήλωσε πως μετά την ολοκλήρωση της αύξησης και την εισφορά νέων ακινήτων η εταιρεία θα είναι η μεγαλύτερη στον κλάδο real estate στον τομέα των logistics με συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια που θα φτάνει τα 175.000 τετραγωνικά μέτρα. Εκτός από τα logistics επενδύει στους μεγάλους εμπορικούς χώρους (big boxes) και στα κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα (σχολεία, νοσοκομεία, κ.α.). Η διοίκηση επανέλαβε χθες πως οι βασικοί μέτοχοι, η σουηδική Sterner Stenhus της οικογένειας Γεωργιάδη, στηρίζουν το σχεδιασμό για διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ακινήτων στο ένα δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία, με ενδιάμεσο σταθμό τα 500 εκατ. ευρώ εντός τριετίας.

Από τα 75 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου τα 27,5 εκατ ευρώ θα καλυφθούν μέσω εισφοράς 7 ακινήτων ενώ τo υπόλοιπο μέρος 47,5 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί με μετρητά. Ο βασικός μέτοχος της εταιρείας Strener Stenhus, της οικογένειας Γεωργιάδη έχει δεσμευτεί να καλύψει τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ, ενώ η μέτοχος εταιρεία ΝΟΕ θα καταβάλει 0,5 εκατ. ευρώ. Ο κ. Μαρκάζος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ένα μέρος της αύξησης να καλυφθεί με ιδιωτική τοποθέτηση. Επίσης στην όλη χρηματοδότηση περιλαμβάνονται και δύο ομολογιακά δάνεια (ύψους 3,9 εκατ. ευρώ) μέσω των οποίων η εισηγμένη είχε λάβει χρηματοδότηση από την Sterner Stenhus.

«Τα χρήματα της αύξησης κεφαλαίου θα κατευθυνθούν στην υλοποίηση του επενδυτικού μας σχεδίου και όχι για αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων», ανέφερε ο κ. Μαρκάζος.

Σχετικά με την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, η Premia στον τομέα των Logistics έχει ηγετική θέση με 175.000 τ.μ και αποδόσεις πάνω από 8%. Όπως τόνισε ο κ. Μαρκάζος, στρατηγική επιδίωξη της εταιρείας πέρα από τα logistics είναι η επικέντρωση σε τομείς όπως τα εμπορικά ακίνητα (big boxes), αλλά και ακίνητα κοινωνικού χαρακτήρα σε υγεία, εκπαίδευση, γηροκομεία κ.α. Παράλληλα ο ίδιος απεκλεισε την είσοδο της εταιρείας στην αγορά γραφειακών χώρων και ξενοδοχειακών μονάδων. Μόνο από τη σύμβαση ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) για τα δέκα σχολεία στην Αττική «η Premia θα έχει έσοδα 130 εκατ. την επόμενη εικοσαετία, τα 30 εκατ. ευρώ από τα οποία θα είναι καθαρά» ανέφερε ο κ. Μαρκάζος.

Μέσω της εισφοράς ακινήτων στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου, η εταιρεία ενισχύει την παρουσία της στο Θριάσιο και ταυτόχρονα επεκτείνεται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης με την απόκτηση αποθηκευτικού χώρου στη Σίνδο.

Ψηφιακή γραφειοκρατία

Ιδιαίτερα δύσκολο χαρακτήρισε το επενδυτικό περιβάλλον στο ελληνικό real estate ο κ. Μαρκάζος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, βρίσκεται στην 145η θέση (σε σύνολο 160 χωρών παγκοσμίως) στον τομέα της ασφάλειας των συναλλαγών σε ότι αφορά τα ακίνητα. Γραφειοκρατία, έλλειψη Κτηματολογίου, υψηλά κόστη, είναι σύμφωνα με τον κ. Μαρκάζο μερικά από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά real estate. Μάλιστα αναφερόμενος και στην ψηφιοποίηση ορισμένων διαδικασιών του δημοσίου τομέα, έκανε λόγο για "ψηφιακή γραφειοκρατία".

"Πριν μπορούσαμε να έχουμε όλα τα χαρτιά που απαιτούνται και να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες μέσα σε 5 ημέρες ενώ τώρα με την ψηφιοποίηση να χρειάζεται 20 με 30 ημέρες", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Πάντως" όπως είπε "υπάρχει βούληση και θέληση για να σταματήσει πλέον η Ελλάδα να θεωρείται ως το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, κάτι που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια".

Keywords
Τυχαία Θέματα