Κομισιόν: Νέα «έξοδος» 10 δισ. στις αγορές για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Εκδόθηκε ένα 20ετές ομόλογο που λήγει στις 4 Ιουλίου 2041, το οποίο οι αγορές δέχτηκαν με πολύ έντονο ενδιαφέρον, με ζήτηση κοντά στα 100 δισ. ευρώ.

Το ποσό των 10 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU) συγκέντρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την τρίτη έξοδό της στις αγορές, ανεβάζοντας σε 45 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό που έχει μέχρι στιγμής αντληθεί για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χθες, Τρίτη, εκδόθηκε ένα 20ετές ομόλογο που λήγει στις 4 Ιουλίου

2041, το οποίο οι αγορές δέχτηκαν με πολύ έντονο ενδιαφέρον, με ζήτηση κοντά στα 100 δισ. ευρώ. Αυτή ήταν μια διττή συναλλαγή και η Επιτροπή συγκέντρωσε επιπλέον 5,25 δισεκατομμύρια ευρώ σε δεκαετές δάνειο back-to-back, που λήγει στις 22 Απριλίου 2031 για τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM) και της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας (MFA).

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τον προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν δήλωσε: «Το τρίτο ομόλογο NextGenerationEU αυξάνει το συνολικό ποσό για το NextGenerationEU σε 45 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Αυτό αποτελεί μια πολύ ενθαρρυντική αρχή για το πρόγραμμα χρηματοδότησης NextGenerationEU. Αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή είναι σε θέση να υποστηρίξει όλες τις προγραμματισμένες πληρωμές NextGenerationEU στα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υποστηρίζοντας έτσι την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη. "

Πρόκειται για την τρίτη συναλλαγή στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU, μετά το 10ετές ομόλογο των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που εξέδωσε η Επιτροπή στις 15 Ιουνίου 2021 και τη διττή συναλλαγή των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ (συνίστατο σε 5ετές ομόλογο 9 δισεκατομμυρίων ευρώ και ένα 30ετές ομόλογο 6 δισεκατομμυρίων ευρώ) που εξέδωσε η Επιτροπή στις 29 Ιουνίου.

Για τη χρηματοδότηση του NextGenerationEU, η Επιτροπή - εξ ονόματος της ΕΕ - θα συγκεντρώσει από τις κεφαλαιαγορές έως και 800 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2026. Τα 421,1 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν κυρίως για επιχορηγήσεις (στο πλαίσιο του RRF και άλλων προγραμμάτων προϋπολογισμού της ΕΕ) και τα 385,8 δισεκατομμύρια ευρώ για δάνεια. Αυτό θα μεταφραστεί σε όγκο δανεισμού κατά μέσο όρο περίπου σε 150 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Τέλη Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις από Ταμείο Ανάκαμψης για το «Ελλάδα 2.0»

Eως τα τέλη του τρέχοντος μηνός αναμένονται οι πρώτες εκταμιεύσεις των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης μετά την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» από το Ecofin στις Βρυξέλλες.

Τα πρώτα ποσά θα είναι ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ εφέτος η χώρα μας στοχεύει να λάβει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης περίπου 7,5 δισ. ευρώ συνολικά. Εφέτος εκτός από την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ (2,3 δισ. ευρώ από επιδοτήσεις και το υπόλοιπο από το σκέλος των δανείων) αναμένεται προς το τέλος του έτους να εκταμιευθεί και η πρώτη δόση ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι εκπληρώθηκαν τα ορόσημα που έχουν τεθεί.

Η Ελλάδα δικαιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να λάβει 30,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17,8 δισ. ευρώ (9% του ΑΕΠ) αφορούν σε επιχορηγήσεις και τα 12,7 δισ. ευρώ (6%-7% του ΑΕΠ) σε δάνεια. Στο Ελληνικό Σχέδιο γίνεται αναλυτική περιγραφή για τα 331 ορόσημα και στόχους, η υλοποίηση των οποίων θα καθορίσει την πορεία εκταμίευσης από εφέτος έως και τα μέσα του 2026.

Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και κοστολογούνται με ακρίβεια σε 4.104 σελίδες και μέσω των ευρωπαϊκών πόρων αναμένεται να κινητοποιηθούν 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Γεγονός, που μπορεί να αυξήσει μόνιμα το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες και να δημιουργήσει, επίσης μόνιμα, 180- 200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα