Καθυστερεί ο φορέας απόκτησης ακινήτων ευάλωτων δανειοληπτών γιατί οι «servicers» δεν θέλουν να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ

Το οικονομικό επιτελείο είχε δηλώσει ότι ο φορέας θα ήταν έτοιμος πριν το τέλος του 2021, αλλά δεν έχει ακόμα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. 

Καθυστερεί η διαδικασία για τη δημιουργία του φορέα απόκτησης και επεναμίσθωσης ακινήτων ευάλωτων δανειοληπτών, καθώς οι εταιρείες διαχείρισης δανείων - απαιτήσεων, πιο γνωστές ως servicers ζητούν από την κυβέρνηση να μην πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ αυτών των ακινήτων. Με άλλα λόγια θέλουν και την πίτα ολόκληρη (δηλαδή το ακίνητο) και το σκύλο χορτάτο (δηλαδή χωρίς οικονομικές απώλειες).

.

Ο φορέας ακινήτων προβλέπεται στο νόμο 4738/2020 «Ρύθμιση Οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχο ο οποίος παρακολουθεί τη διαδικασία, οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων θεωρούν ότι η επιβάρυνση από το φόρο (ΕΝΦΙΑ) θα λειτουργήσει ανασταλτικά για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό που προωθεί αλλά καθυστερεί το υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο έχει δηλώσει πως ο φορέας θα είναι έτοιμος το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι πλέον εφικτό αφού δεν έχει προκηρυχθεί καν ο διαγωνισμός.

Επίσης ένα άλλο θέμα που δεν είχε ξακαθαριστεί ήταν οι εταιρείες να μπορούν να πουλάνε ακίνητα που έχουν πολεοδομικές παραβάσεις ή και αυθαίρετους χώρους που δεν έχουν νομιμοποιηθεί. Σχετική νομοθεσία πέρασε αλλά σύμφωνα με κάποιους παράγοντες της αγοράς είναι ατελής.

Να σημειωθεί ότι ο φορεάς απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων θα είναι ένας ιδιωτικός φορέας ο οποίος θα επιλεγεί από το κράτος κατόπιν δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού. Ο φορέας αυτός αγοράζει την 1η κατοικία του οφειλέτη και υποχρεούται να τη μισθώσει στον πολίτη για 12 έτη. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι εξώσεις, που θα επέρχονταν εάν αποκτούσε τρίτος το ακίνητο. Ο φορέας, κατά τη διάρκεια της 12ετούς μίσθωσης και μέχρι τη λήξη αυτής, υποχρεούται να επαναπωλήσει την κατοικία στον πολίτη με βάση τις τρέχουσες εμπορικές τιμές και εφόσον ο δανειολήπτης είναι συνεπής ως προς την καταβολή του μισθώματος. Το Κράτος (ΟΠΕΚΑ) παρέχει μηνιαίο επίδομα ενοικίου στον πολίτη για να τον βοηθήσει να παραμείνει στην κατοικία.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού κινείται με βραδύ ρυθμό ενώ οι ευάλωτοι δανειολήπτες δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αφού δεν έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο. Ειδικά στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό έχουν κατατεθεί περίπου 40.000 αιτήσεις και μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόλις 600 ρυθμίσεις δανείων των οφειλετών.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα