Κατατέθηκε τροπολογία για το πως οι καταστηματάρχες θα ελέγχουν τους πελάτες τους, εμβολιασμένους και μη

Θα είναι υπεύθυνοι έναντι του νόμου και για τυχόν επεξεργασία προσωπκών δεδομένων των πελατών τους!

Τροπολογία κατέθεσε η κυβέρνηση σε άσχετο σχέδιο νόμου για τον τρόπο που οι καταστηματάρχες και οι υπάλληλοί τους θα κάνουν τους ελέγχους στους χώρους συνάθροισης που θα διαχωριστούν σε αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους και σε μεικτούς χώρους στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοίνωσαν προσφάτως οι υπουργοί Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης

και Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης (βέβαια μεσολάβησαν και νέα μέτρα που ισχύουν από Πέμπτη 8/7 από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά).

Πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις του ό τι μπορεί τελικά να μην εφαρμοστούν τα μέτρα όπως ανακοινώθηκαν αλλά να υπάρχουν τροποποιήσεις ώστε οι χώροι συνάθροισης να λειτουργήσουν ως αμιγείς χώροι δηλαδή μόνο για εμβολιασμένους.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως το γεγονός ότι η πολιτεία υποχρεώνει τους καταστηματάρχες να κάνουν τους γιατρούς και τους αστυνόμους είναι κάτι παράδοξο και στην πράξη ανεφάρμοστο σε μια Ελλάδα όπου υπάρχουν χιλιάδες καταστήματα εστίασης λειτουργούν σε παραλίες και βουνά που δεν μπορούν να ελεγχθούν από κανέναν. Και οι ίδιοι επαγγελματίες αντιδρούν, δηλώνοντας ότι δεν μπορούν να κάνουν τους γιατρούς και τους αστυνομικούς.

Η τροπολογία που προβλέπει την όλη διαδικασία κατατέθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης τρομοκρατίας - Τροποποίηση του ν. 4557/2018 - Ενσωμάτωση Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1673 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, 23ης Οκτωβρίου 2018, σχετικά καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω του ποινικού δικαίου και διατάξεις για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης».

Στην ίδια τροπολογία περιγράφεται και η διαδικασία για το voucher των 150 ευρώ που θα δοθεί στους νέους ηλικίας 18 - 25 που έχει ολοκληρώσει την πρώτη δόση εμβολιασμού ή κατά περίπτωση την δόση μονοδοσικού εμβολίου, καθώς και ρυθμίσεις για ηλεκτρονικές ιατρικές βεβαιώσεις, για την ηλεκτρονική εφαρμογή myHealth.

Τι αναφέρει η τροπολογία

Τα βασικά σημεία της τροπολογίας έχουν ως εξής:

1α. Αναπτύσσεται ειδική ηλεκτρονική εψαρμογή για κινητές συσκευές (MOBILE APPLICATION) αποκλειστικά προς τον σκοπό ορθής εψαρμογής των μέτρων που λαμβάνονται δυνάμει κοινής υπουργικής απόψασης παρ. του άρθρου τεσσαρακοοτού τετάρτου από 1.5.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, οποία κυρώθηκε άρθρο 2 του ν. 4690/2020 (Α’ 104).

Η ειδική ηλεκτρονική εψαρμογή λειτουργεί για όσο χρονικό διάστημα εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος δημόσιας υγείας από διασπορά του κορωνοϊού, η απουσία του οποίου διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας. Μέσω της ανωτέρω εφαρμογής πραγματοποιείται ο έλεγχος εγκυρότητας, γνησιότητας και ακεραιότητας του Ψηψιακού Πιστοποιητικού COVID 19 της Ε.Ε. και του άρθρου πρώτου από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α 87), οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 (Α’ 95) και της βεβαίωσης εμβολιασμού της παρ. 5 του άρθρου 55 του ν. 4764/2020 (Α’ 256) ή ισοδύναμου πιστοποιητικού βεβαίωσης τρίτης χώρας, που φέρει το φυσικό πρόσωπο - κάτοχος, δια της σάρωσης του σχετικού κωδικού κωδικού QR.

1β. Στο μέτρο δεν εμπίπτουν οι ανήλικοι εφόσον βάσει των κριτηρίων Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν εμπίπτουν κατηγορία φυσικών προσώπων προς εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού

2α. Η χρήση ηλεκτρονικής εφαρμογής πραγματοποιείται από τους ιδιοκτήτες νομίμους εκπροσώπους και από εξουσιοδοτημένους από αυτούς υπαλλήλους επιχειρήσεων εστίασης, επιχειρήσεων προβολής κινηματογραψικών ταινιών, κέντρων διασκέδασης, επιχειρήσεων διεξαγωγής ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων, λοιπών παραοτατικών κάθε είδους πολιτιστικών αθλητικών εορταστικών εκδηλώσεων εμπορικών εκθέσεων, οι οποίες:

- στεγάζονται ή διοργανώνονται σε κλειστούς χώρους ή

- λειτουργούν ή διοργανώνονται σε υπαίθριους χώρους.

2β. Σε κάθε περίπτωση, τα αρμόδια κρατικά όργανα δύνανται να κάνουν χρήση εψαρμογής για τον έλεγχο εγκυρότητας, της γνησιότητας και της ακεραιότητας των πιστοποιητικών των βεβαιώσεων.

3α. Κατά τη σάρωση του σχετικού κωδικού QR, στην ηλεκτρονική εφαρμογή εμφανίζονται αποκλειστικά τα στοιχεία: 1) ονοματεπώνυμο του φυσικού προσώπου και 2) ένδειξη σχετικά με την εγκυρότητα, γνησιότητα ή ακεραιότητα ή μη του σαρωθέντος πιστοποιητικού ή βεβαίωσης.

3β. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ορίζεται ως υπεύθυνος επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Οι ιδιοκτήτες ή οι νόμιμοι εκπρόσωποι των καταστημάτων ορίζονται ως αυτοελώς υπεύθυνοι επεξεργασίας των δεδομένων!

Keywords
Τυχαία Θέματα