Ιταλία: Απροσδόκητη "ανάσα" από τη Moody's - Επιβεβαίωσε το Baa3 για Ιταλία, αναβάθμισε το outlook

Η ιταλική οικονομία δεν κινδυνεύει για τους επόμενους 12 μήνες με υποβάθμιση, μια εξέλιξη που θεωρείται νίκη της πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι.

Εκτός ζώνης κινδύνου βρίσκεται πλέον το αξιόχρεο της Ιταλίας, μετά την απόφαση του Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s όχι μόνο υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ιταλίας, αλλά βελτίωσε σε σταθερές από αρνητικές τις προοπτικές του (outlook). Ετσι η ιταλική οικονομία δεν κινδυνεύει για τους επόμενους 12 μήνες με υποβάθμιση, μια εξέλιξη που θεωρείται νίκη της πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι.

Ο οίκος διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση στο Baa3,

ένα σκαλοπάτι πάνω από το junk, αλλά αφαίρεσε την απειλή της υποβάθμισης, που διατηρούσε επί 15 μήνες έχοντας το outlook αρνητικό.

Η απόφαση να αναθεωρηθεί σε σταθερό το outlook «αντανακλά τη σταθεροποίηση των προοπτικών της ιταλικής οικονομίας, της υγείας του τραπεζικού τομέα και της δυναμική του δημοσίου χρέους» επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο οίκος και προσθέτει: «Οι μεσοπρόθεσμες κυκλικές οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να υποστηρίζονται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ οι κίνδυνοι για τον ενεργειακό εφοδιασμό έχουν υποχωρήσει»

Ενώ η Ιταλία μόλις και μετά βίας γλίτωσε από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο, οι προοπτικές εκεί μπορεί τουλάχιστον να βελτιωθούν, σύμφωνα με προσδοκίες που μένουν να επιβεβαιωθούν, σχολιάζει το Bloomberg.

Η αναβάθμιση των προοπτικών διώχνει, όπως αναφέρει το Πρακτορείο, την απειλή που επισκιάζει συνεχώς τη Μελόνι και τον συνασπισμό της εδώ και έναν χρόνο. Προσφέρει στην πρωθυπουργό μια ανταμοιβή για το στοίχημα που ανέλαβε τον Σεπτέμβριο να εκπληρώσει τις υποσχέσεις στους ψηφοφόρους, υιοθετώντας χαλαρή δημοσιονομική πολιτική.

Η Moody’s εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της Ιταλίας θα ανέλθει συνολικά στο 4,4% της ΑΕΠ το 2024 ενώ προβλέπει ότι η σχέση χρέος προς το ΑΕΠ θα φθάσει σε 140,3% το 2023, από 141, 7% το 2022, ωστόσο παραμένει περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από ό,τι πριν την πανδημία.

Keywords
Αναζητήσεις
italia-aprosdokiti-anasa-apo-ti-moodys---epivevaiose-to-baa3-gia-italia-anavathmise-to-outlook.htm
Τυχαία Θέματα