Ηρώ Κουμάκη, Γενική Διευθύντρια ISOPLUS A.E.: Η πανδημία έφερε ραγδαία ανάπτυξη στη ζήτηση για συμπληρώματα διατροφής

Διψήφιος ο αριθμός ανάπτυξης το τρέχον έτος ενώ το 2022 θα υπάρξουν νέα, καινοτόμα λανσαρίσματα προϊόντων και κάποιες στρατηγικές αλλαγές.

Με σαφή στόχευση στη φιλοσοφία του φυσικού τρόπου ζωής και έχοντας στον πυρήνα της δραστηριότητάς της την προαγωγή της υγείας και ευεξίας, το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας συμπληρωμάτων διατροφής ISOPLUS αριθμεί στην παρούσα φάση πάνω από 700 προϊόντα, με συνεχή αυξητική τάση, τα οποία διατίθενται σε πάνω από 7.000 σημεία στην Ελλάδα

και στο εξωτερικό. Η εταιρεία που μετρά στον κλάδο (των συμπληρωμάτων διατροφής) πάνω από 30 χρόνια ακόμα και κατά το δύσκολο 2020 παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης των πωλήσεω 17,6%, σημαντική βελτίωση των μεριδίων αγοράς στα τρία εμπορικά σήματα Solgar, myelements και Mustela και ανάλογη πρόοδο στους δείκτες κυκλοφορίας.

Η Γενική Διευθύντρια της εταιρείας, Ηρώ Κουμάκη μιλά στο BusinessNews.gr για την ανάγκη προσαρμογής σε μια διαφορετική κρίση που ήρθε ξαφνικά, για τις ανατιμήσεις στα κόστη των υλικών που θα είναι παρούσες και το 2022, ενώ αποκαλύπτει ότι η νέα χρονιά θα βρει την εταιρεία να επενδύει σε καινούργια προϊόντα και να προωθεί σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές.

Αναλάβατε νευραλγική θέση στην εταιρεία ISOPLUS εν μέσω υγειονομικής κρίσης. Πως βιώσατε όλη αυτή την κατάσταση; Ήταν κάτι σαν… ωστικό κύμα ή τελικά ένα μάθημα επιθετικής επιχειρηματικότητας απέναντι σε ένα πρωτόγνωρ φαινόμενο;
Η πραγματικότητα είναι ότι η κρίση αυτή μας ήρθε ξαφνικά. Και ήταν κάτι που σίγουρα δεν περιμέναμε και δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για αυτό. Το πιο σημαντικό όμως σε μια τέτοια κατάσταση είναι η ψυχραιμία, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα. Ταυτόχρονα, πρέπει η αίσθηση της ευθύνης να είναι υψηλή, έτσι ώστε πρωταρχική μέριμνα να είναι η προστασία και η υγεία όλου του προσωπικού, αλλά ταυτόχρονα η εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της εταιρίας, κάτω από δύσκολες συνθήκες. Στην ISOPLUS, φροντίσαμε να προσαρμόσουμε όλες τι απαραίτητες διαδικασίες, να δημιουργήσουμε contingency plans, να εξασφαλίσουμε τη φυσιολογική ροή των εμπορευμάτων μας, και φυσικά να εφαρμόσουμε όλα τα απαραίτητα-υποχρεωτικά και μη- μέτρα υγειονομικής προστασίας, όπως τηλεργασία, χρήση μασκών και αντισηπτικών, απολυμάνσεις κτλ. Ταυτόχρονα όμως, πάντα σε μία κρίση υπάρχουν και ευκαιρίες. Το θέμα είναι πόσο γρήγορα ένας οργανισμός μπορεί να τις διακρίνει, και φυσικά πόσο σύντομα και αποτελεσματικά θα αντιδράσει.
Η Solgar είναι μια μάρκα που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών εδώ και πολλά χρόνια. Τα εξαιρετικά ποιοτικά και αποτελεσματικά προϊόντα της, ήταν πραγματικά no1 επιλογή των καταναλωτών μέσα σε αυτή την υγειονομική κρίση, καθώς σίγουρα όλοι προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν το καλύτερο για την υγεία τους.

Πως θεωρείτε ότι επίδρασε η πανδημία στην ανάπτυξη της SOLGAR, αλλά και της ISO PLUS τα προηγούμενα δύο χρόνια;
Η πανδημία επηρέασε πολύ σημαντικά τον κλάδο της υγείας, και έστρεψε πολύ κόσμο προς το κομμάτι της πρόληψης. Τα ποιοτικά συμπληρώματα διατροφής ήρθαν ιδιαίτερα στο προσκήνιο την περίοδο αυτή, με τις βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό να παίρνουν δεσπόζουσα θέση μέσα σε αυτό. Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη άνοδο γνώρισαν τα προϊόντα που σχετίζονται με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, όπως η βιταμίνη C και D3, η Ester-C, οι πολυβιταμίνες συνολικά, αλλά και ο ψευδάργυρος.
Η SOLGAR με την μακρόχρονη ιστορία και παρουσία της στην αγορά, και φυσικά χάρη στην υψηλή της ποιότητα, την αποτελεσματικότητα, την καινοτομία, την εξειδίκευση αλλά και τις υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες που περιέχουν τα προϊόντα της, ενίσχυσε σημαντικά την πρωταγωνιστική της θέση. Δεν είναι τυχαίο ότι το καλοκαίρι του 2021, η SOLGAR κατέκτησε 8 βραβεία στα Supplement Awards, με σημαντικότερο εκ των οποίων το Brand of the Year, συγκεντρώνοντας την υψηλότερη βαθμολογία από το σύνολο των βραβείων, στο σύνολο των κατηγοριών.
Εκτός όμως από τη SOLGAR και τα υπόλοιπα brands που απαρτίζουν το portfolio της ISOPLUS, και συγκεκριμένα η myelements επίσης στον κλάδο των συμπληρωμάτων διατροφής, αλλά και η Mustela, η Νο. 1 μάρκα βρεφικών και παιδικών δερμοκαλλυντικών στη Γαλλία, και οι υπόλοιπες μάρκες καλλυντικών της εταιρείας, Optima, dr.organic και Soskin ανέπτυξαν τις πωλήσεις τους και τα μερίδιά τους.
Έτσι στο κλείσιμο του 2020 η ISOPLUS, παρά τις προκλήσεις και τον έντονο ανταγωνισμό, ήταν πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις. Κατέγραψε ανάπτυξη 17,6% στον κύκλο εργασιών της, και σημαντική βελτίωση των μεριδίων αγοράς καθώς και ανάλογη βελτίωση των δεικτών κερδοφορίας της.

Με φόντο την πανδημία ήρθε να προστεθεί άλλος ένας «πονοκέφαλος»: Αυτός των ανατιμήσεων των πρώτων υλών. Πόσο έχετε επηρεαστεί ως ISOPLUS από αυτή τη νέα πραγματικότητα και ποιά η εκτιμησή σας για τη διάρκεια;
Φυσικά και έχει επηρεάσει την ISOPLUS αυτός ο «πονοκέφαλος», όπως αναφέρετε. Οι ανατιμήσεις τόσο στις πρώτες ύλες, όσο και στο τελικό προϊόν είναι κάτι με το οποίο έχουμε έρθει όλοι αντιμέτωποι, και ιδιαίτερα όσοι δραστηριοποιόμαστε στον κλάδο των συμπληρωμάτων διατροφής.
Αυτό κατά συνέπεια έχει επηρεάσει σημαντικά την κερδοφορία των προϊόντων και της εταιρείας, ενώ δυστυχώς το πρόβλημα δεν τελειώνει εδώ. Οι συνεχείς αυξήσεις τιμών στα υλικά συσκευασίας, στις μεταφορές, στην ενέργεια, είναι κάτι που ήδη έχει αρχίσει να επηρεάζει σημαντικά τις επιχειρήσεις, και μάλιστα αναμένεται να συνεχίσει με αμείωτους ρυθμούς. Σίγουρα το 2022 οι προκλήσεις αυτές στη διαχείριση του αυξημένου κόστους απόκτησης και διαχείρισης των προϊόντων θα επηρεάσουν σημαντικά την αγορά και την οικονομία σε πολλά επίπεδα.

Όπως αναφέρατε και προηγουμένως, έχετε πολύχρονη παρουσία στην ελληνική αγορά και μέσα στα χρόνια σίγουρα θα υπήρξαν πολλές εταιρείες με το ίδιο αντικείμενο να διεκδικούν την προσοχή των καταναλωτών. Ποια θεωρείτε ότι είναι η ειδοποιός σας διαφορά;
Στην ISOPLUS έχουμε ως όραμα να προσφέρουμε στους ανθρώπους αποτελεσματικές λύσεις για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Να κάνουμε δηλαδή την καθημερινότητά τους καλύτερη. Αυτό το πετυχαίνουμε μέσα από τις μάρκες που επιλέγουμε να διαθέτουμε στην αγορά, μάρκες που είναι στενά συνδεδεμένες με την υψηλή ποιότητα, την καινοτομία, την εξειδίκευση, την αποτελεσματικότητα, την αξιοπιστία και τη συνεχή διάθεση για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη.
Όμως το πιο σημαντικό στοιχείο διαφοροποίησής μας είναι ο σεβασμός για τον άνθρωπο και το περιβάλλον και η υψηλή ηθική που μας διακατέχει σε ότι κι αν κάνουμε. Έτσι, φροντίζουμε να παρέχουμε στους ανθρώπους της εταιρίας μας ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον στο οποίο μπορούν να εξελιχθούν, να αναπτύξουν τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους και να δουλέψουμε όλοι μαζί, ως οικογένεια για να κάνουμε το όραμά μας πράξη. Ταυτόχρονα, τιμάμε τις συνεργασίες μας, αλλά και τους πελάτες μας, και προσπαθούμε πάντα όλες μας οι σχέσεις να είναι πραγματικά win-win. Με πολλή δουλειά, συνέπεια στον καταναλωτή, επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και την εξέλιξή του.Το πάθος και η ενέργειά μας, η εστίαση στους στόχους μας, η όρεξή μας για δουλειά και για συνεχή βελτίωση και εξέλιξη προς όλες τις κατευθύνσεις, είναι όμως αυτά που πραγματικά μας διακρίνουν σαν επιχείρηση και σαν οργανισμό.

Με δεδομένο, όμως, ότι και αυτή η χρονιά ήταν περίεργη, εκτιμάτε ότι τελικά θα έχει θετικό πρόσημο;
Το 2021 ήταν και πάλι μια ιδιαίτερη χρονιά. Και αν και αρχικά αναμέναμε η πανδημία να υποχωρήσει σημαντικά μέσα στο έτος αυτό, η πραγματικότητα που αντιμετωπίσαμε και πάλι ήταν αρκετά διαφορετική από την αναμενόμενη.
Η αγορά παρόλα αυτά είχε πραγματικά ανάγκη την επαναφορά της πλήρους λειτουργίας της και την εξυγίανση της οικονομίας, κάτι που είδαμε σταδιακά να συμβαίνει και στη χώρα μας. Φυσικά οι προκλήσεις παραμένουν, και γίνεται όλο και πιο σημαντική η εξασφάλιση της συνέχισης της απρόσκοπτης λειτουργίας των επιχειρήσεων και της αγοράς, με τον ταυτόχρονο έλεγχο της πανδημίας.

Με οδηγό το 2020, τα μέτρα που πήραμε και τις κινήσεις που κάναμε ήδη, και αυτή τη χρονιά, συνεχίζουμε την αναπτυξιακή μας πορεία, με την ISOPLUS να παραμένει σύγχρονη και ευέλικτη. Ο ρυθμός ανάπτυξης μας είναι αυτή τη στιγμή διψήφιος, και έτσι αναμένουμε να κλείσουμε και τη χρονιά μας.

Πολλοί θεωρούν τα συμπληρώματα διατροφής πως είναι μία τάση που μπορεία σταδιακά να φθίνι. Πως το σχολιάζετε;
Χάρη στη μακρόχρονη παρουσία της ISOPLUS στον κλάδο, εδώ και πάνω από 35 χρόνια, θα μπορούσα με σιγουριά να σας πω ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι μια τάση που φθίνει, αλλά έχουν έρθει για να μείνουν.

Η πανδημία έφερε ραγδαία ανάπτυξη στη ζήτηση των συμπληρωμάτων διατροφής και ο καταναλωτής έψαξε και ενημερώθηκε για το πώς τα συμπληρώματα μπορούν να τον βοηθήσουν στο να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Συνειδητοποίησε πολύ πιο γρήγορα την αξία της πρόληψης και έτσι θέλησε να τα εντάξει στην καθημερινότητά του υιοθετώντας πλέον την καθημερινή τους κατανάλωση. Από τα τελευταία δεδομένα φαίνεται ότι οι νέοι χρήστες της κατηγορίας τα επιλέγουν κυρίως ως μέσο προστασίας του ανοσοποιητικού συστήματος, για γενικότερη καλή υγεία, τόνωση και ευεξία του οργανισμού, ακόμα και για τη βελτίωση της εμφάνισής τους.

Η πλειοψηφία των καταναλωτών που μυήθηκε στην κατηγορία γνώρισε τα οφέλη και θα παραμείνει αφού θεωρεί τα συμπληρώματα διατροφής μέσο πρόληψης για την καλή του υγεία.

Εν μέσω πανδημίας βρεθήκαμε όλοι μπροστά στην ανάγκη να προσαρμοστούμε ψηφιακά. Τι ρόλο έπαιξε για την εταιρεία ο ψηφιακός μετασχηματισμός κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα;
Στις μέρες μας, η έννοια της τεχνολογίας είναι ταυτισμένη με αυτή του επιχειρείν, καθώς είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας ενώ η εφαρμογή της δημιουργεί συνεχώς νέες αγορές, προϊόντα και υπηρεσίες. Πλέον η ζωή μας είναι ψηφιακή στο μεγαλύτερο μέρος της και δεν θα μπορούσαμε κι εμείς σαν εταιρεία να μην επενδύουμε στην ανάπτυξη αυτών των συστημάτων με στόχο τη βέλτιστη λειτουργία της ISOPLUS.

Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς έπρεπε να βρούμε άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις ώστε να συνεχίσουμε ένα λειτουργούμε απρόσκοπτα. Έτσι προχωρήσαμε σε πληθώρα ενεργειών, από αναβάθμιση συστημάτων και λειτουργικών, ανανέωση μηχανημάτων και hardware της εταιρείας, χρήση ηλεκτρονικών πλατφορμών, ανανέωση και αναβάθμιση των εταιρικών μας website, καθώς και ενίσχυση της χρήσης και ενσωμάτωση νέων digital tools για την επικοινωνία μας τόσο με καταναλωτές, όσο και με τους πελάτες μας φαρμακοποιούς, αλλά και με τους γιατρούς.

Όσον αφορά το μέλλον, με ή χωρίς πανδημία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός ήρθε για να μείνει. Στο πλαίσιο αυτό στοχεύουμε να συνεχίσουμε να είμαστε digitally agile, αλλά και να ακολουθούμε τις τάσεις και τις εξελίξεις της εποχής. Άλλωστε το Omnichannel είναι η νέα πραγματικότητα στην οποία πρέπει σαν επιχειρήσεις να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τι να περιμένουμε από την ISOPLUS μέσα στην επόμενη χρονιά; Σχεδιάζετε ίσως κάποια νέα λανσαρίσματα ή επενδύσεις;
Στόχος μας στην ISOPLUS, με όλες τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζει μία σύγχρονη επιχείρηση, είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε, ισχυροποιώντας ακόμα περισσότερο τη θέση μας τόσο στον κλάδο των συμπληρωμάτων διατροφής, όσο και στον κλάδο του καλλυντικού.

Η ανάπτυξη, μέσα από στοχευμένα πλάνα και ενέργειες και τον σωστό στρατηγικό σχεδιασμό θα μας οδηγήσει στα πλάνα μας για την επόμενη 3ετία. Νέα σημαντικά λανσαρίσματα αποτελούν αναπόφευκτα σημαντικό κομμάτι αυτού του πλάνου, και ήδη βρισκόμαστε σε φάση σχεδιασμού για τα πρώτα λανσαρίσματα που θα δούμε μέσα στο 2022, τόσο στη Solgar, όσο και στην Mustela και τη myelements.

Ταυτόχρονα, σχεδιάζουμε περαιτέρω σημαντικές στρατηγικές αλλαγές μέσα στο 2022, που σύντομα θα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε.

Keywords
ηρω, συμπληρωματα, συμπληρωματα διατροφης, νέα, ελλαδα, εταιρεία, iso, καλοκαιρι, γαλλια, optima, επηρεάζει, υγιές, απρόσκοπτα, tools, τελη κυκλοφοριας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, γουρια 2021, η ζωη, μιλα, ωστικο κυμα, το θεμα, δουλεια, ηθικη, θεμα, καθημερινη, οικονομια, πλαισιο, ρυθμος, σηματα, υγεια, ψευδαργυρος, iso, αγορα, απρόσκοπτα, βαθμολογια, βιταμινες, βιταμινη c, γινεται, δεδομενο, δυστυχως, δυναμικο, εκτιμηση, ενεργεια, εννοια, εξελιξη, επικοινωνια, επηρεάζει, επρεπε, ερευνα, εστιαση, εταιρεία, ετος, ευεξια, ζωη, ζωης, ιδιο, υπηρεσιες, θετικο, κυμα, λειτουργια, μεριμνα, παντα, οικογενεια, οραμα, παθος, περιβαλλον, ποιοτητα, ροη, πωλησεις, ρολο, σεβασμος, σιγουρα, συγκεκριμενα, συντομα, ταση, τρια, υψηλη, φυσικα, φοντο, ψηφιακη, ψηφιακο, ψυχραιμια, αγορες, εφαρμογη, χωρα, ιδιαιτερα, κομματι, μεινει, μπροστα, optima, σωστο, tools, υγειας, υγιές, υλικα, win
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα