ΗΠΑ: Αντισυνταγματική η απαγόρευση χρήσης του TikTok στην Πολιτεία της Μοντάνα

Ο δικαστής Donald Molloy της Πολιτείας Μοντάνα προέβη σε μια προκαταρκτική διαταγή, στην οποία κρίνει ότι η απαγόρευση της χρήσης του TikTok υπερβαίνει τις κρατικές εξουσίες και παραβιάζει την ελευθερία λόγου των χρηστών.

Η Πολιτεία της Μοντάνα έγινε η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ τον περασμένο Μάιο, η οποία είχε απαγορεύσει στις ψηφιακές αγορές της Google Play Store

και της App Store να έχουν διαθέσιμη την εφαρμογή του TikTok για τους χρήστες της. Επίσης, προβλεπόταν και πρόστιμο 10.000 δολαρίων σε κάθε περιστατικό παραβίασης της άνωθεν απαγόρευσης. Η απαγόρευση χρήσης βασιζόταν στις υποψίες ότι η εφαρμογή χρησιμοποιούσε τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και ότι συνδεόταν με κινέζικη κατασκοπεία.

Το TikTok, θυγατρική της κινέζικης ByteDance, είχε δεχθεί μηνύσεις το τελευταίο διάστημα από τις Πολιτείες της Γιούτας, του Αρκάνσας και της Ιντιάνα, οι οποίες σημειωτέον είχαν όλες Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες, για πρόκληση βλάβης σε παιδιά. Η τάση αυτή είχε φέρει στη συζήτηση ακόμα και την ομοσπονδιακή απαγόρευση της εφαρμογής για την πρόκληση μια σειρά κοινωνικό-ψυχολογικών επιπτώσεων σύμφωνα με τους πολιτειακούς εισαγγελείς.

Όμως, ο δικαστής της Μοντάνα, Donald Molloy, φαίνεται να βάζει φρένο στις πολιτικές φιλοδοξίες περί απαγόρευσης της πλατφόρμας, διότι αποφάνθηκε ότι η νομοθετική αυτή παρέμβαση πέρα του ότι υπερβαίνει τα όρια της κρατικής εξουσίας, παραβιάζει τον πυρήνα της 1ης Τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ και συγκεκριμένα την ελευθερία του λόγου των χρηστών. Η απόφαση αυτή δεν ήταν τυχαία ούτε αναπάντεχη, διότι στις ΗΠΑ το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης αποτελεί ένα από τα πιο αξιοσέβαστα και αστάθμιστα δικαιώματα που στελεχώνουν το πολίτευμά τους. Παρόλα αυτά, η νομοθετική αυτή απαγόρευση ήταν για τα αμερικανικά δεδομένα μια πρωτοφανής κίνηση και συνεπώς η δικαστική ετυμηγορία δημιουργεί ένα νομικό προηγούμενο για δυνητικές παρεμφερείς πολιτικές αποφάσεις στο μέλλον.

Το TikTok όπως και πολλοί πολίτες της Μοντάνα είχαν μηνύσει την Πολιτεία από τον Μάιο, από τότε δηλαδή που ψηφίστηκε η εν λόγω απαγόρευση.

Η επαναφορά του TikTok στις οθόνες των χρηστών της Μοντάνα θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Keywords
Τυχαία Θέματα