Ιωάννης Καλλίγερος (Mercedes-Benz Ελλάς): O κόσμος δεν πρόκειται να είναι ξανά ο ίδιος

Ο επικεφαλής της Mercedes-Benz Ελλάς μάς εξηγεί πως η συγκυρία απαιτεί μετασχηματισμό παντού και τονίζει πως πρέπει να «μετασχηματιστεί» ανάλογα και η θέση του CEO.

Η πανδημία του Covid-19 επιβεβαιώνει τον κανόνα που πρέπει να λαμβάνει κάθε ηγέτης υπόψη στην καθημερινότητά του: η μόνη σταθερά είναι η αλλαγή. Μετά από μία δεκαετή οικονομική κρίση και τις σοβαρές της επιπτώσεις στην επιχειρηματική ζωή του τόπου, ένας αστάθμητος παράγοντας εμφανίστηκε τη στιγμή που η κατάσταση έδειχνε να καλυτερεύει, βαίνοντας διαρκώς βελτιούμενη. Το

αποτέλεσμα; Άμεσος επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων με επίκεντρο τον Άνθρωπο, την Υγεία και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, παράλληλα βέβαια με τους επιχειρηματικούς στόχους και τη διατήρηση της υγείας της επιχείρησης και της κερδοφορίας. Δύσκολη εξίσωση. Πρέπει -διότι δεν μπορούμε να συζητάμε ακόμα για τη μετα-Covid εποχή- να ληφθούν πολλές και σοβαρές αποφάσεις σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και πάντοτε με λελογισμένο ρίσκο. Αυτό το πρωτοφανές και ολοκληρωτικά απρόβλεπτο περιβάλλον, με τις γενικευμένες απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε ολόκληρο τον κόσμο, φέρνει ανατροπές, όπως είναι φυσικό, στον βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό όλων των επιχειρήσεων ανεξαιρέτως, ενώ εγείρει νέες απαιτήσεις στο επιχειρείν, αφού ανέδειξε με βίαιο τρόπο διάφορους αστάθμητους παράγοντες, μεταξύ των οποίων και τους κινδύνους από το μοντέλο της παγκοσμιοποιημένης εφοδιαστικής αλυσίδας.

Καμία μεταβατική περίοδος δεν υπήρξε εύκολη στην παγκόσμια ιστορία, έτσι και τώρα με τη διάρκεια της πανδημίας να μετρά σχεδόν ένα χρόνο, δεν επιτρέπεται κανενός είδους εφησυχασμός. Μετασχηματισμός παντού: από τις μικρές καθημερινές συνήθειες μέχρι τις δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει ένας διευθυντής για να φέρει εις πέρας το πολυδιάστατο έργο του. Αντίστοιχο ευρύ μετασχηματισμό, και μάλιστα γενναίο στην περίπτωση της Ελλάδας με τις γνωστές παθογένειες, έχει υποστεί και το κράτος. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι γεγονός, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη δραστική μείωση των διά ζώσης διεκπεραιώσεων. Παρ’ όλο όμως που έχουν γίνει ήδη πολλά σε πολλά επίπεδα και μάλιστα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα, ώστε να υποστηρίζεται ο αγώνας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να σταθεί ξανά στα πόδια της η Οικονομία, αφού η βαριά της βιομηχανία, ο τουρισμός και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτόν, είναι από τους πλέον επιβαρυμένους κλάδους παγκοσμίως εξαιτίας του κορονοϊού.

Σε αυτό το περιβάλλον, καλείται να «μετασχηματιστεί» ανάλογα και η θέση του CEO, μια θέση που επιβάλλει εκ προοιμίου την εναλλαγή πολλών ρόλων μέσα στην επιχείρηση. Αναπροσαρμόζοντας τους στόχους του, στηρίζοντας με κάθε τρόπο την κοινωνία μέσα στην οποία δραστηριοποιείται, μαθαίνοντας να διοικεί από απόσταση, δίνοντας κίνητρο στο εξουσιοδοτημένο δίκτυο και το προσωπικό του και εμπνέοντας την αίσθηση του «Μαζί», της μεγάλης οικογένειας με κοινή πορεία και κοινούς στόχους. Και της αλληλεγγύης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, που διακυβεύεται η δημόσια υγεία, ο ρόλος του «πατέρα - προστάτη» είναι ο πιο ουσιαστικός. Μέσα στο απρόσωπο ψηφιακό περιβάλλον, το δίκτυο, τα στελέχη αλλά και οι απλοί υπάλληλοι πρέπει να πειστούν ότι ο ηγέτης έχει ως προτεραιότητα τον άνθρωπο, ώστε το σύνολο του προσωπικού να αποδώσει με φιλότιμο το καλύτερο που μπορεί παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις ανασφάλειες του δικού του σπιτικού και των δικών του επιμέρους αναγκών. Ικανοποιημένος υπάλληλος σημαίνει κερδοφόρα επιχείρηση. Και ο βασικός τρόπος να εξασφαλιστεί αυτό είναι η ανοιχτή, ειλικρινής και αμφίδρομη επικοινωνία και η εμπιστοσύνη.

Για πολλές επιχειρήσεις, η νέα κατάσταση όπως διαμορφώνεται βγάζει το «καλό» από μέσα τους: η διακοπή της παραγωγής αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια της παύσης λειτουργίας στις αρχές της πανδημίας, στη δική μας περίπτωση, επέτρεψε την τροποποίηση των μηχανημάτων για την παραγωγή αναπνευστήρων και εξαρτημάτων πρώτης ανάγκης για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Στη χώρα μας γίνονται από την πλειονότητα των εγχώριων επιχειρήσεων -μεταξύ των οποίων και τη δική μας- πολλές και σημαντικές παροχές και δωρεές προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αφού η πανδημία αποτελεί τον προβολέα που φωτίζει τις ελλείψεις και τις ανάγκες του, που όλοι μας πρέπει να υποστηρίζουμε, ώστε και αυτό να υποστηρίξει εμάς εφόσον προκύψει ανάγκη.

Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε αντιξοότητα ή κρίση κρύβει μέσα της μια ευκαιρία. Εφόσον δε η διαχείριση των κονδυλίων που περιμένει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό γίνει με όραμα και σωστό προγραμματισμό, ώστε τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ανάκαμψη της πατρίδας μας, τότε η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να απογειωθεί, όταν θα μπορέσουμε πια να θεωρήσουμε την πανδημία παρελθόν.

Στη Mercedes-Benz, όπως και στο σύνολο της αυτοκινητοβιομηχανίας, συντελούνται ριζοσπαστικές αλλαγές εξαιτίας της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση και είναι απόλυτα αντιληπτές οι αναταράξεις στην πορεία προς τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα. Η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής των εξελίξεων όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλάζοντας άρδην το τοπίο σε όλα τα επίπεδα και θυμίζοντάς μας ότι η 4η βιομηχανική επανάσταση υφίσταται ήδη.

Είναι υποχρέωσή μας να δούμε τα θετικά αυτής της συνταρακτικής αλλαγής, να προσαρμοστούμε όσο το δυνατόν συντομότερα στα νέα δεδομένα και να διατηρήσουμε τα καλά στοιχεία που επέφερε ακόμα και μετά τη λήξη του παγκόσμιου συναγερμού. Για εμάς είναι σαφές ότι σε περιόδους κρίσης δεν αρκούν μόνο οι τεχνικές δεξιότητες για να φέρει ένας μάνατζερ εις πέρας το έργο του. Απαιτούνται και άλλες ικανότητες, με βασικότερη την ευελιξία και την κριτική σκέψη, ώστε η λήψη αποφάσεων να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής. Γιατί ο κόσμος δεν πρόκειται να είναι ξανά ο ίδιος.

*Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο «Special Report: Οι CEOs για την επόμενη μέρα» του BusinessNews Magazine

Keywords
Τυχαία Θέματα