ΙΕΛΚΑ: Μικρή αύξηση πωλήσεων στο λιανεμπόριο το 2021

Για μικρή αύξηση των πωλήσεων στο β’ εξάμηνο του 2021, κάνουν λόγο τα στελέχη του λιανεμπορίου σε έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Μετά το πολύμηνο lockdown που έπληξε την παγκόσμια οικονομία αλλά και τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, η αγορά φαίνεται να ξαναβρίσκει δειλά δειλά τον βηματισμό της.

Τι καταγράφει η έρευνα του ΙΕΛΚΑ

Όπως αναφέρει η κυλιόμενη Έρευνα Τάσεων στο Λιανεμπόριο FMCG του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που καταγράφει τις απόψεις

των στελεχών επιχειρήσεων του κλάδου για τα κύρια κλαδικά θέματα και προκλήσεις, έχει ήδη σημειωθεί πλήρης αναστροφή προς το θετικό του δείκτη οικονομικού κλίματος.

Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ διεξήχθη την περίοδο 20 έως 30 Σεπτεμβρίου 2021 με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και δείγμα 160 ανώτερα και ανώτατα Στελέχη Επιχειρήσεων (Λιανεμπόριο-Αλυσίδες σουπερμάρκετ και Προμηθευτές FMCG) από τη Γενική Διεύθυνση και τα τμήματα Marketing, Πωλήσεων. Αγορών, Οικονομικών, Πληροφορική κλπ.

Σύμφωνα με όσα κατέγραψε, αποτυπώθηκε η εκτίμηση των στελεχών του κλάδου Λιανεμπορίου Τροφίμων-FMCG, που πιστεύουν πως οι πωλήσεις στο β’ εξάμηνο 2021 θα σημειώσουν μικρή αύξηση (+0,7%) σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020, αλλά και συνολικά το 2021 (+0,8%).

Η έρευνα επίσης σημείωσε την ολική επαναφορά του επίπεδου του οικονομικού κλίματος στα προ κορονοϊού επίπεδα αλλά και τη μείωση της επίδρασης της πανδημίας του COVID-19 στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων, αλλά την αύξηση του χρόνου για τον οποίο θα επηρεάζεται η αγορά.

Αισιοδοξία ως το τέλος του 2020

Όσον αφορά στις πωλήσεις του κλάδου, καταγράφεται μεγάλο ποσοστό ερωτηθέντων 43% οι οποίοι θεωρούν ότι οι πωλήσεις του θα αυξηθούν το τρέχον εξάμηνο, με ένα μικρό ποσοστό οι οποίοι θεωρούν ότι θα παρουσιάσουν μείωση 21%. Μεσοσταθμικά τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι θα καταγραφεί αύξηση της τάξης του 0,7% στις πωλήσεις το εξάμηνο Ιούλιος 2021-Δεκέμβριος 2021 σε σχέση με το ίδιο εξάμηνο του 2020, ενώ για το σύνολο του έτους 2021 εκτιμούν αύξηση πωλήσεων της τάξης του 0,8% μεσοσταθμικά. Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη περιλαμβάνει και την περίοδο των Χριστουγέννων, η οποία παραδοσιακά αντιπροσωπεύει το 10% περίπου των ετήσιων πωλήσεων.

Μειώνεται η απαισιοδοξία

Όσο ο καιρός προχωρά και μπαίνουμε στην καρδιά του φθινοπώρου, φαίνεται πως υποχωρεί σταδιακά και η απαισιοδοξία σύμφωνα μάλιστα και με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΕΛΚΑ. Η αρνητική τάση που καταγράφηκε στην αποτίμηση της εξέλιξης της οικονομικής κατάστασης της χώρας το 2020 αναστρέφεται στην παρούσα μέτρηση. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο 2021 μόλις το 25% θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση χειροτέρεψε και η πλειοψηφία σε ποσοστό 57% ότι βελτιώθηκε (σχήμα 2). Αντίστοιχα θετικά ποσοστά είχαν να καταγραφούν τον Ιανουάριο του 2019, πριν την έναρξη της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα

Απόρροια της αισιοδοξίας που κυριαρχεί στην αγορά είναι και η βελτίωση του οικονομικού κλίματος που οφείλεται συνολικά σε όλες τις εκτιμήσεις των στελεχών (πωλήσεις, τιμές, οικονομικές συνθήκες). Ο δείκτης καταγράφεται στο +0,48, αυξημένος έντονα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, με την δεύτερη υψηλότερη μέτρηση που έχει καταγραφεί την τελευταία 5ετία που πραγματοποιείται η σχετική έρευνα.

Οι 4 λόγοι αισιοδοξίας της αγοράς
Οι θετικές εκτιμήσεις σε σχέση με την αύξηση των πωλήσεων στον κλάδο αποδίδονται σε τέσσερις κυρίως παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αποτυπώνονται στην έρευνα, οι παράγοντες αυτοί είναι η αυξημένη τουριστική κίνηση του 2021, το πακέτο φοροελαφρύνσεων που ανακοινώθηκε πρόσφατα, η αύξηση της εξυπηρέτησης/παράδοσης στο σπίτι – δηλαδή οι ηλεκτρονικές αγορές – και η οικονομική ανάπτυξη.

Η τουριστική κίνηση το 2021 που έχει ήδη ξεπεράσει κάθε προσδοκία, έχει δώσει σημαντική «ένεση» ρευστότητας στα κρατικά ταμεία ενώ και οι επιχειρήσεις του κλάδου δηλώνουν ικανοποιημένες από την συνεχή προσέλευση τουριστών στη χώρα που δεν αναμένεται να διακοπεί πριν το Νοέμβριο. Ήδη, ξενοδοχεία σε μεγάλα νησιά της χώρας, έχουν προκρατήσεις για Οκτώβριο και Νοέμβριο ενώ πτήσεις τσάρτερ συνεχίζουν να καταφθάνουν στην Ελλάδα με σχεδόν αμείωτο ρυθμό. Το πακέτο φοροελαφρύνσεων αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα αισιοδοξίας καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατόρθωσαν όχι μόνο να επιβιώσουν στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας αλλά και να ορθοποδήσουν ξανά. Όσο για τον τρίτο παράγοντα αισιοδοξίας, τις ηλεκτρονικές αγορές, φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές τις επιλέγουν μετά την καραντίνα, ανοίγοντας στα καταστήματα μια νέα, ανεξερεύνητη μέχρι τώρα αγορά. Τέλος, η οικονομική ανάπτυξη, με το προσχέδιο προϋπολογισμού στο 6,1 για το 2021 και στο 4,5% το 2022 με σωρευτική ανάπτυξη 10,8% στη διετία 2021-2022, δίνει έναν ακόμη λόγο στην αγορά για να αισιοδοξεί.

Οι αυξήσεις τιμών αλλά και οι μάσκες αρνητικοί παράγοντες για την αγορά

Ωστόσο, δεν είναι όλα ρόδινα στην αγορά, όπως αναφέρει το ΙΕΛΚΑ. Έντονα αρνητική επίδραση στις πωλήσεις αποδίδεται στις αυξήσεις των τιμών των προϊόντων και στα μέτρα περιορισμού πρόσβασης στα καταστήματα σουπερμάρκετ. Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία όπως το επιδημιολογικό φορτίο, η χρήση μάσκας και οι περιορισμοί στην εστίαση φαίνεται πως δεν επηρεάζουν εξίσου σημαντικά τις πωλήσεις, αν και η επίδραση τους παραμένει σταθερά αρνητική.

Keywords
Τυχαία Θέματα