Ιχθυοκαλλιέργειες: «Καραμέλα» υπουργικών υποσχέσεων για το τεράστιο θέμα του χωροταξικού

Στο άλυτο θέμα του χωροταξικού πλαισίου για τις ιχθυοκαλλιέργειες και στον ανταγωνισμό από την Τουρκία αναφέρθηκαν οι παράγοντες του κλάδου στο δεύτερο συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15/12. 

Υποσχέσεις έδωσε για μία ακόμη φορά, από το βήμα του δεύτερου συνεδρίου για την Ιχθυοκαλλιέργεια, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης, για την ολοκλήρωση του χωροταξικού πλαισίου για τις μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών, ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται τα τελευταία χρόνια δια αλλεπάλληλων παρατάσεων, χωρίς προς το παρόν καμία από τις πρόσφατες κυβερνήσεις

να δώσει τελεσίδικη λύση.

Σύμφωνα με όσα τονίστηκαν στο συνέδριο τόσο από τον υφυπουργό Οικονομικής διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κώστα Φραγκογιάννη, όσο και από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμο Κεδίκογλου, αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο Δεκέμβριο παράταση για την εξεύρεση λύσης, για ακόμα ένα χρόνο, μέσα στον οποίο, όπως συμπλήρωσε ο κ. Κεδίκογλου, θα καταβληθούν προσπάθειες, έτσι ώστε να υπάρξει οριστική διευθέτηση του ζητήματος.

Κατά τον κ. υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσα σε αυτόν τον επόμενο χρόνο παράτασης αναμένεται να εκδοθούν προεδρικά διατάγματα, σχετικά με την διευθέτηση του χωροταξικού πλαισίου, εκφράζοντας εκ νέου τη βούληση της κυβέρνησης να δώσει λύση. Ωστόσο παράγοντες του κλάδου ανέφεραν ότι δεν είναι δυνατό να εκδοθούν όλα τα προεδρικά διατάγματα σε ένα χρόνο και θα πρέπει να επισπευθεί η διαδικασία.

Εξάλλου, όπως συμπλήρωσε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, οι αρμόδιες υπηρεσίες που εργάζονται για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι υποστελεχωμένες, ενώ κατά τον κ. Κεδίκογλου, έχει πλέον περάσει έντονα και η νοοτροπία ότι στο τέλος της μίας παράτασης θα δοθεί και επόμενη, γεγονός που εμποδίζει την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού.

Αυτά βέβαια είναι προβλήματα της πολιτικής ηγεσίας και όχι των υπηρεσιών του υπουργείου.

Επίσης, ο ίδιος σημείωσε τη μεγάλη σημασία της ιχθυοκαλλιέργειας και την σύνδεσή της με τον τουρισμό και ότι σε καμία περίπτωση δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά, συμπληρώνοντας ότι μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα υπάρχει η δράση 4.6 που θα αφορά ενίσχυση του εξοπλισμού των ιχθυοκαλλιεργειών και θα βγει σχετικό πρόγραμμα ύψους 35 εκατ. ευρώ.

Για το χωροταξικό σχέδιο, επιπρόσθετα, σχολίασε και ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για κάτι τόσο απλό στην εφαρμογή του και όταν γίνει, θα πρέπει να γίνει σωστά.

Από την πλευρά του, από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Ιχθυοκαλλιέργειας ( ΕΛΟΠΥ) Απόστολος Τουραλιάς τόνισε ότι θα ήθελε σύντομα να δει την πολιτική βούληση για την υλοποίηση του χωροταξικού σχεδίου να γίνεται πράξη, προσθέτοντας ότι παρότι το πρώτο σχέδιο για το χωροταξικό πριν από δέκα χρόνια είχε κριθεί επαρκέστατο, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα από το 2017 και μετά να έχουν δοθεί 4 παρατάσεις και να αναμένεται η ανακοίνωση της πέμπτης.

Ο ίδιος, δε, εξήρε τη σημασία της ιχθυοκαλλιέργειας στην εγχώρια επιχειρηματικότητα, αναφέροντας ότι στην χώρα μας υπάρχουν 67 εταιρείες που ασχολούνται με τον κλάδο, η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα σε παραγωγή στην Ευρώπη και δεύτερη διεθνώς.

Για το νέο χωροταξικό εκανε λόγο από την πλευρά του επιχειρηματία και η Ιωάννα Αργυρού, Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας ΝΑΥΣ, υποστηρίζοντας αρχικά ότι ενώ υπάρχει διάθεση, δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι για επενδύσεις, ενώ σε σχέση με την καθυστέρησή του μέσα στα προηγούμενα χρόνια εκτίμησε ότι υπάρχει και ζήτημα κοινωνικής αποδοχής των υδατοκαλλιεργειών, το οποίο δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά και Ευρωπαϊκό.

Σε σχέση, δε, με τον κύριο ανταγωνιστή της Ελλάδας, την Τουρκία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο κλάδος ενισχύεται πολύ τα τελευταία χρόνια στη γείτονα χώρα λόγω των κινήτρων που έχουν δοθεί, αλλά και των λιγότερων περιορισμών, καθώς είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό μπορεί να δημιουργεί πιθανό αθέμιτο ανταγωνισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα