Η εισβολή στην Ουκρανία θα επιφέρει περαιτέρω μείωση στην προμήθεια ημιαγωγών

Πρόβλημα για την παγκόσμια παραγωγή από εταιρείες τεχνολογίας και αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω τις προμήθειες ημιαγωγών που έχουν ήδη προκαλέσει διακοπές στην παγκόσμια παραγωγή σε εταιρείες τεχνολογίας και αυτοκινητοβιομηχανίες για περισσότερο από ένα χρόνο.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι κρίσιμοι προμηθευτές αερίου Νέον και του μετάλλου Παλλαδίου που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ημιαγωγών, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η προμήθεια Νέον από τις ΗΠΑ, η οποία χρησιμοποιείται για διαδικασίες λιθογραφίας για την παραγωγή τσιπ, προέρχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την Ουκρανία και τη Ρωσία, σύμφωνα με την Techcet, εταιρεία ερευνών αγοράς με έδρα την Καλιφόρνια που ειδικεύεται σε κρίσιμα υλικά και εξαρτήματα της αλυσίδας εφοδιασμού.

Η Ρωσία παράγει Νέον, ένα αέριο που είναι υποπροϊόν της κατασκευής χάλυβα, το οποίο στη συνέχεια προέρχεται και καθαρίζεται από μια εξειδικευμένη ουκρανική εταιρεία, σύμφωνα με την Techcet. Η τιμή του Νέον αυξήθηκε κατά 600% την τελευταία φορά που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2014. Είναι επίσης βασικός προμηθευτής παλλαδίου, μαζί με τη Νότια Αφρική, και προμηθεύει περίπου το 33% της παγκόσμιας ζήτησης, σύμφωνα με την Technet. Για την αυτοκινητοβιομηχανία, το παλλάδιο είναι επίσης ένα βασικό μέταλλο που χρησιμοποιείται για καταλυτικούς μετατροπείς. Οι τιμές του παλλαδίου εκτινάχθηκαν περισσότερο από 7% την Πέμπτη, ως μέρος της μεγαλύτερης αύξησης των πολύτιμων μετάλλων.

Πριν από την εισβολή της Πέμπτης, η διευθύνουσα σύμβουλος και πρόεδρος της Technet Lita Shon-Roy δήλωσε ότι εάν η κατάσταση κλιμακωθεί και οι ΗΠΑ επιβάλουν περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία, η προσφορά νέον «θα επηρεαστεί αμέσως».

Ο Λευκός Οίκος νωρίτερα αυτό το μήνα προειδοποίησε τους προμηθευτές ημιαγωγών να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους σε περίπτωση που η Ρωσία ανταποδώσει τους απειλούμενους περιορισμούς των εξαγωγών των ΗΠΑ εμποδίζοντας την πρόσβαση σε βασικά υλικά, ανέφερε το Reuters. «Μέρος αυτού είναι η συνεργασία με εταιρείες για να διασφαλιστεί ότι, εάν η Ρωσία λάβει μέτρα που παρεμβαίνουν στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι εταιρείες είναι έτοιμες για διακοπές», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Μια παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών προκάλεσε σποραδικές διακοπές λειτουργίας εργοστασίων παραγωγής, ειδικά της αυτοκινητοβιομηχανίας, τον περασμένο χρόνο. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες περίμεναν ότι η κρίση εφοδιασμού θα μειωνόταν σταδιακά κατά τη διάρκεια αυτού του έτους.
Η έλειψη ημιαγωγών παρατηρήθηκε στις αρχές του 2020, όταν ο κορονοϊός προκάλεσε διακοπή λειτουργίας εργοστασίων συναρμολόγησης οχημάτων. Καθώς οι εγκαταστάσεις έκλεισαν, οι προμηθευτές ημιαγωγών μετέφεραν τα εξαρτήματα σε άλλους τομείς, όπως τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα