Η εισβολή στην Ουκρανία αυξάνει το κόστος των αεροπορικών φορτίων

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ακόμη πιο ακριβά αγαθά για τους καταναλωτές, οι οποίοι ήδη παλεύουν με υψηλό πληθωρισμό.

Το κόστος της αεροπορικής μεταφοράς εμπορευμάτων έχει αυξηθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι καταναλωτές παλεύουν ήδη με τον ταχύτερο ρυθμό πληθωρισμού εδώ και σχεδόν 40 χρόνια.

Οι αερομεταφορείς, συμπεριλαμβανομένων των KLM Royal Dutch

Airlines και United Parcel Service, γεμίζουν τα αεροπλάνα τους με ακριβότερα καύσιμα για μεγαλύτερες διαδρομές στην Ασία, προκειμένου να αποφύγουν τη Ρωσία λόγω του κλεισίματος του εναέριου χώρου. Οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας.

Οι ΗΠΑ την Τρίτη ενώθηκαν με τον Καναδά και μεγάλο μέρος της Ευρώπης αποκλείοντας ρωσικά αεροσκάφη από τον εναέριο χώρο τους. Τον Ιανουάριο, περισσότερες από 2.500 πτήσεις που αναχώρησαν από τις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τον ρωσικό εναέριο χώρο, ενώ 493 πτήσεις από τη Ρωσία χρησιμοποίησαν τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, σύμφωνα με την εταιρεία αεροπορικών δεδομένων Cirium.

«Με την αβεβαιότητα των περιορισμών του ρωσικού εναέριου χώρου στα πολιτικά αεροσκάφη, η UPS αποφάσισε την 1η Μαρτίου να αποφύγει τη χρήση του ρωσικού εναέριου χώρου για τις επιχειρήσεις μας στον Βόρειο Ειρηνικό (NOPAC) μέχρι νεωτέρας», λέει η ένωση πιλότων της UPS στους αεροπόρους την Τετάρτη.

Το υψηλότερο κόστος μεταφοράς είναι πιθανό να μετακυλίεται στους καταναλωτές, καθώς γίνεται ακριβότερη η αποστολή των πάντων, από την κατασκευή εξαρτημάτων έως τα ευπαθή είδη, όπως το εισαγόμενο τυρί και τα φρούτα. Οι τιμές των εμπορευμάτων από το σιτάρι έως το αλουμίνιο έχουν ήδη εκτοξευθεί.

Η απαγόρευση των ρωσικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ περιελάμβανε τον γίγαντα φορτίου Volga-Dnepr, ο οποίος μεταφέρει μεγάλα κομμάτια αεροσκάφους όπως μέρη πτερυγίων για ορισμένα αεροσκάφη Boeing.

Ορισμένοι αερομεταφορείς ακυρώνουν εντελώς πτήσεις και οι ρωσικοί αερομεταφορείς έχουν ταλαιπωρηθεί από τις απαγορεύσεις στον εναέριο χώρο. Η μειωμένη χωρητικότητα ανεβάζει τις τιμές κατά τη διάρκεια μιας εποχικής νηνεμίας για τη ναυτιλία τους μήνες μετά τις διακοπές του τέλους του έτους.

Οι τιμές αεροπορικών φορτίων από την Κίνα προς την Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 80% αυτήν την εβδομάδα σε 11,36 δολάρια το κιλό, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την πλατφόρμα κρατήσεων ναύλων και δεδομένων Freightos.

Η FedEx δήλωσε ότι η μονάδα Express αυξάνει τις προσαυξήσεις για διεθνή πακέτα και φορτία. Ορισμένες προσαυξήσεις αιχμής θα υπερδιπλασιαστούν – όπως η τιμή αποστολής από το Χονγκ Κονγκ στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, την οποία η εταιρεία θα αυξήσει από 55 σεντς ανά λίβρα σε 1,20 δολάρια τη λίβρα, σύμφωνα με ανακοίνωση στον ιστότοπό της.

«Καθώς πλησιάζουμε στη διετή επέτειο του COVID-19, ο κλάδος εξακολουθεί να ταράζεται από τις επιπτώσεις της δυναμικότητας και των τιμών της Πανδημίας», δήλωσε ο αναλυτής logistics της Stifel, Bruce Chan. «Ως αποτέλεσμα, οι επακόλουθες κρίσεις προσφοράς θα γίνουν αισθητές πιο έντονα, καθώς υπάρχει μικρότερο απόθεμα χωρητικότητας για την απορρόφησή τους».

Η ζήτηση και οι τιμές αεροπορικών φορτίων έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Η ισχυρότερη ζήτηση ηλεκτρονικού εμπορίου στην πανδημία και η μειωμένη χωρητικότητα των αεροσκαφών, καθώς τα διεθνή ταξίδια επιβατών βυθίστηκαν, διατήρησαν σταθερά τα ποσοστά, ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας.

Τώρα το κόστος αυξάνεται ακόμη περισσότερο, δοκιμάζοντας πόσα είναι διατεθειμένα να πληρώσουν οι πελάτες στους αερομεταφορείς και πόσα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι καταναλωτές στους λιανοπωλητές.

Τα καύσιμα αεροσκαφών αναφοράς των ΗΠΑ έφταναν στα 3,32 δολάρια το γαλόνι την Τετάρτη (2/3), το υψηλότερο σε μόλις πάνω από μια δεκαετία που ακολούθησε το μεγαλύτερο διήμερο άλμα από τον τυφώνα Άικ που έπληξε το Τέξας τον Σεπτέμβριο του 2008, δήλωσε ο Μάθιου Κόλμαν, αναπληρωτής διευθυντής για την τιμολόγηση των ραφιναρισμένων προϊόντων, S&P Global Commodity Insights.

Το βασικό καύσιμο αεροσκαφών στην Ασία αυτή την εβδομάδα έφτασε σε υψηλά άνω των οκτώ ετών και ο δείκτης αναφοράς της Ευρώπης έφτασε σε υψηλό εννέα ετών, σύμφωνα με στοιχεία της S&P.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα